JOHN ARCH - A Twist Of Fate

JOHN ARCH - A Twist Of Fate

JOHN ARCH - A Twist Of Fate

JOHN ARCH - A Twist Of Fate

Jestlipak jméno JOHN ARCH ještě dneska někomu něco řekne? A teď nepočítám zapřísáhlé příznivce osmdesátek, pro něž je štrachání a oprašování stárnoucích vinylů největším požitkem. Asi nic, co? A kdyby otázka zněla, jak se jmenoval původní zpěvák amerických kraleviců progresivních držav FATES WARNING? Přece jenom jiskřička? Nebo přímo hoří? Ano, je to prosté, jsme svědky návratu dalšího ztraceného syna, tímto singlem započalo Johnovo znovuzrození pro hudební svět.

Už si nevzpomínám v jakém se tehdy obě strany rozešly, ale složení doprovodné sestavy dává tušit, že čas případné rány dávno zacelil. V jednom týmu tak dnes bok po boku stojí vedle Archa i Jim Matheos, Joey Vera (oba určitě již dostatečně „Osudově varováni“) a bubenický promiskuita par excelence Mike Portnoy (samozřejmě stále především člen ochotnického kroužku „Snového divadla“).

JOHN ARCHA cože nám hoši poskládali za materiálek na předmětné ípíčko? Co byste asi tak očekávali? Jde samozřejmě o progresivním metalem načichnutou směsku plnou motivů, zvratů a změn. Ve skladatelském rukopisu pan Matheos pochopitelně nezapře svou rodnou hroudu, kde však FATES WARNING posledních let znějí vzletně a moderně, tady nás čeká i záměrné vyvolávání duchů minulosti. Avšak nic ortodoxního, nebojte! Dvě skladby se možná budou zdát na první pohled málo, jenomže stačí mrknout na výslednou stopáž a z bezmála třiceti minut si už určitě lze poměrně přesně dovodit, o co zúčastněným matadorům půjde. O jejich hráčském umění určitě nikdo nezapochyboval ani na okamžik a tak se nejslabším článkem, možná trochu paradoxně, jeví hlasový projev muže, jež dal projektu jméno. Ukňouraný falzet pana Archa mi k srdci nikdy příliš nepřirostl ani v minulosti, jeho o deset tříd lepšího náhradníka Raye Adlera jsem v řadách FATES WARNING uvítal s nadšením a protože se v tomto ohledu nic k lepšímu nezměnilo, zpěv materiálu rozhodně neprospívá. Ve zběsilém kvílení v druhé polovině dvojky "Cheyenne" pak vysloveně dráždí.

Závěr ve dvou větách: Kdo si zvykne na pěvecký projev pana majitele loga, dostane náplast v podobě slušného progu. Ostatní ať si foukají bebíčka jinde.

 5

Darkmoor

Verdikt

John Arch byl vždycky průměrný zpěvák. Jeho návrat na hudební scénu je tak sice díky trojici "mušketýrů" poměrně zajímavý (s občasnou chtěnou evokací dob minulých), ale průměrným zpěvákem zůstal dodnes. EP tedy spíše jen pro věrné fanoušky, ostatním nelze bez zaváhání doporučit, protože zde o nic zásadního nepřichází.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 28:03

Produkce: Jim Matheos a John Arch

www.metalblade.de

Sestava

Skladby

  1. Relentless
  2. Cheyenne

Diskografie

A Twist Of Fate (EP) (2003)