TROLLECH - Tváře stromů

TROLLECH - Tváře stromů

TROLLECH - Tváře stromů

TROLLECH - Tváře stromů

Trojice strážců lesní říše TROLLECH vypustila ven EP „Tváře stromů“ jako předkrm před chystaným CD „V rachotu hromů“. TROLLECH si získává v naší republice stále větší věhlas a jako jedna z mála kapel si i při black metalovém běsnění stále udržuje odstup a nadhled, který je však nádherně spojen s láskou k pohanství a mytologii. Zní to jako paradox, ale kdo zná tvorbu této bezesporu velice originální smečky, musí mi dát za pravdu. Žádný materiál kapely nepůsobí křečovitě (narozdíl od 90% současných undergroundových BM kapel) a projev lesních mužíků je stále dynamičtější.

Rovnou můžu říct, že i když jsou Tváře stromů pouhým EP, jedná se o vcelku podstatný zlom v tvorbě TROLLECH. Pokud se dá říct, že na minulých počinech kapely přeci jen automatický bubeník rušil skladby (jako že občas ano), tak na novém materiálu se ho kluci naučili ovládat takovým způsobem, že zní skutečně „lidsky“. O tom svědčí i nová verze starší skladby „Pod hradem Radyní“, kterou kluci přetočili i s upraveným bubeníkem. Poslechněte si starou verzi této skladby a pak tu novou – jedná se o znatelný posun vpřed. Rovněž kytarové riffy dosáhly mohutných změn – jsou daleko chytlavější a pestřejší. Práce basy je slyšet rozhodně více než na albu „Synové lesů“. Tentokrát se již jedná o pravé dunění hromu. TROLLECH se tímto EP dostali do první ligy českého blacku.

Co se týče textů, je to vlastně stále to samé jako vždy. „Zalesněná země“ je requiem za všechny vykácené lesy, „Vtělení ve strom“ je příběh o starém muži, kterému se po smrti splnil jeho sen – stal se stromem. Stará známá „Pod hradem Radyní“ zase popisuje výpravy do srdcí hvozdů pod zříceninou starého hradu u Plzně.Texty samozřejmě působí trochu úsměvně. Jak jsem říkal na začátku, tvorba TROLLECH je velice zvláštní směskou opravdového obdivu k přírodě a nadhledu.

Když už jsem v tom, nedá mi to se nezmínit o videoklipu Trollech ke skladbě „Ve stínu starých dubů“, který bude umístěn jako PC příloha na nové desce „V rachotu hromů“. Videoklip je natočen amatérsky, ale i tak je skutečně skvělý. Je udělán vtipně a warpaintovaní muzikanti, vykukujíci zpoza stromů, vás budou strašit ve snech ještě dlouho. Nádhera. Podrobněji ho popíšu v recenzi na nové CD, které má vyjít (tuším) v dubnu u Eclipse prod.

Dá se říct, že TROLLECH disponují nejoriginálnějším a nejlepším materiálem, který (co se týče undergroundového blacku) v naší republice vyšel za posledních pár let. Sláva lesům!

 9

Radalf

Verdikt

Dá se říct, že TROLLECH disponují nejoriginálnějším a nejlepším materiálem, který (co se týče undergroundového blacku) v naší republice vyšel za posledních pár let. Sláva lesům!

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,2 / 10

Další informace

Stopáž: 20:00

Produkce: Trollech
Studio: Morbivodní

www.trollech.mysteria.cz/

Sestava

Skladby

  1. Zalesněná země
  2. Vtělení ve strom
  3. Pod hradem Radyní

Diskografie

V rachotu hromů (2003)
Tváře stromů (EP) (2003)
Synové lesů (2001)
Ve hvozdech (2001)
Dech pohanských větrů (2000)