XANDRIA - Ravenheart

XANDRIA - Ravenheart

XANDRIA - Ravenheart

XANDRIA - Ravenheart

Prochází zešeřelou krajinou, usínajícím lesem, brouzdá se bystřinou, kráčí po kamenité zemi a pozoruje vzdálený soumrak. Hledá cestu a přitom neví, kam má dojít. Sleduje, kam v mizejícím světle ptáci na nebi odlétají. Ve svém putování se snaží něco najít, možná před něčím uniknout. Poslední sluneční paprsky se v jejích smutných očích odrážejí jak v říční hladině. Vítr, přinášející chlad noci, si pohrává s jejími rudými vlasy s drzostí milencovou. Z výrazu v její tváři lze jen ztěží něco vyčíst, mladé rysy v sobě mají odraz nezdravého splínu. Její rty mluví o úzkosti, oči však vyjadřují vášeň. Vzpomíná na události posledních dnů a nocí, vzpomíná s příjemným pocitem u srdce, a přesto se od všeho snaží vzdálit. Je klamným symbolem pokušení, její hledání ještě zdaleka není u konce, ale od svého zrození již mnoho mil ušla a kroky ztrácejí mladistvou nejistotu.

XANDRIA na sebe upozornila v loňském roce debutem „Kill The Sun“. Její vnímání a interpretace hudby vychází z odkazu čím dál početnějšího hudebního odvětví představovaného například LACUNA COIL nebo WITHIN TEMPTATION. I tato mladá německá kapela se snaží o impresivní vykreslení lidských emocí prostřednictvím své hudby. Mluvme o rockové hudbě, o hudbě s posmutnělou atmosférou, s nádechem tajemna i erotična. O motivech hledajících inspiraci kdesi daleko, ale zároveň tak blízko. Na „Kill The Sun“ si vyzkoušeli, jaké to je skládat tento typ hudby. Bohužel však zůstalo jen u pěkných melodií, ale dál skupina nešla. „Ravenheart“ se tématikou od svého staršího sourozence moc neliší, ale s jeho přípravou si kapela dala přeci jenom více práce. Dočkáme se tak bohatších aranží a velmi podařeného zvuku. Již v titulní skladbě je slyšet koketování se smyčci a sbory, které se tu a tam nese celým albem. Svého vrcholu na tomto albu dosahují v podmanivé, baladické skladbě „Some Like It Cold“, kde se střídají elegantní klavírní části s impulzivním refrénem. Ale ani sebelepší aranže hudbu bez nápadu kvalitní neudělají a to si ku prospěchu věci tito Němci uvědomují. Hlavní roli tak opět dostaly působivé melodie a rudovlasá zpěvačka Lisa, která již nepůsobí jako vyplašené děvčátko, co zpívá v dlouhých šatech s drsnými hochy po boku. Její kvality (ty pěvecké, ty druhé si můžete prohlédnout ve videoklipu k titulní písni, který je na CD a na jejich stránkách ke stažení) může posluchač ocenit za doprovodu klavíru a flétny v další ukolébavce – „Eversleeping“. „Black Flame“ je na Ravenheart jedna z mála svižnějších věcí v duchu heavy rocku - pro zpestření, aby posluchač snad náhodou neusnul. Tím se dostávám i k hlavnímu negativu (stejného jako u předchozí placky). Jednotlivé písně XANDRIE jsou podařené, ale příliš se od sebe neliší a splývají v oparu posmutnělých emocí. Mají příliš jednotnou atmosféru, která místy balancuje na hranici melancholie a unylosti. Pakliže XANDRIA tento nedostatek do budoucna dožene, mohla by se vyhoupnou ještě o stupínek výš.

 9

Manatar

Verdikt

Poslechově velmi příjemné album plné elegantních melodií. Od loňského debutu udělala skupina krok kupředu, především po zvukové stránce. Máte-li v oblibě gothic rock, či melodický rock občas střihnutý řízným rifem, mohu Vám toto album jen doporučit.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6,5 / 10

Další informace

Produkce: José Alvarez-Brill
Studio: Pleasurepark Studios

www.xandria.de

Sestava

Skladby

  1. Ravenheart
  2. The Lioness
  3. Back To The River
  4. Eversleeping
  5. Fire Of Universe
  6. Some Like It Cold
  7. Answer
  8. My Scarlet Name
  9. Snow-White
  10. Black Flame
  11. Too Close To Breathe
  12. Keep My Secret Well

Diskografie

Sacrificium (2014)
Neverworld's End (2012)
Salomé - The Seventh Veil (2007)
India (2005)
Ravenheart (2004)
Kill The Sun (2003)