LUNARIS - Cyclic

LUNARIS - Cyclic

LUNARIS - Cyclic

LUNARIS - Cyclic

Pôvodne ma k sebe LUNARIS pritiahli hlavne svojou „hviezdnou“ zostavou, v ktorej nechýbali mená ako Steiner Gundersen (SPIRAL ARCHITECT), alebo Asgeir Mickelson (BORKNAGAR). Debut  „The Infinite Earache“ bol slušný, mal však svoje chyby, hlavne v oblasti zvuku. Sílný potenciál tu ale bol, a tak som „Cyclic“ prijímal vo veľkom očakávaní. Hneď od prvého posluchu sa z toho vykľul vynikajúci materiál a hneď na to sa dostavil u mňa menší šok v podobe zistenia, že z pôvodných slávnych mien v zostave sa na novinke nepodieľal nikto.

LUNARIS„Cyclic“ sa nedá popísať inak ako zbesilá jazda hudobným extrémom od začiatku do konca. Pritom sa však v žiadnom prípade nejedná len o priamočiarý materiál. Hudobníci podieľajúci sa na jeho vzniku sa ukazujú ako veľmi zdatní a to hlavne v kompozičnej oblasti. Jednotlivé skladby sú tak extrémne pestrou zmesou hudobných postupov, jednotené agresívnymi blackovými atmosférami. Iste nájdeme aj časti s úplne priamym ťahom na bránku v podobe ultrarýchlych „blastbeatov", no aj tie sú okorenené rôznorodými inštrumentálnymi lahôdkami. Nezriedkavé sóla, rytmické zmeny a vyhrávky na úrovniach všetkých nástrojoch padajú v bohatých hudobných vrstvách s treskom prírodného živlu skazy.

Nebudem teraz zakrývať, že primárnou inšpiráciou pre album je technickejší prístup k agresívnemu blacku v podobe akým ho podali napríklad EMPEROR na albume „IX Equlibrium“. Rezajúce gitary s množstvom vypätých ultrarýchlych partov striedané s progresívnejšími nasekanými thrashovými časťami prekladanými množstvom sól, akustických vyhrávok a excelujúcou basgitarou, ktorej výjazdy ma dokážu doslova zmraziť. Janos, mne úplne neznámy bubeník podáva výkon najvyššej triedy, podtrhujúci rytmickú pestrosť. Vhodne využité klávesové plochy a variabilný agresívny vokál striedajúci snáď všetky možné polohy (melodické linky často evokujú až Garmove vokálne postupy) posúvajú tiež album k veľmi vysokému hodnoteniu. Nebudem nijako menovať ani popisovať momenty, ktoré ma pri počúvaní nadchli, pretože ich je priveľa..

K celému tomuto chválospevu pridajme ešte temer nihilistickú atmosféru, epickejšie znejúce chvíľky a u mňa tento album môžme zaradiť k tomu najlepšiemu, čo tohto roku vyšlo. Hodnotenie je tentokrát vysoké, verím že nielen u mňa odpovedajúce kvalite „Cyclic“.

 15

Arrow

Verdikt

Technicky brilantne zvládnutý a veľmi agresívny materiál s ostrou čiernou chuťou. Na svoje si prídu vyznávači ako blackových sypačiek, tak aj inštrumentálnych lahôdok, melódií a nihilistickej atmosféry. Odporúčam všetkým...

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
8,5 / 10
Čtenáři
7,3 / 10

Další informace

Stopáž: 50:39

www.lunarisweb.com

Sestava

Skladby

  1. Mendacities Of A Corporate Messiah
  2. I.A.D.
  3. Lessons in Futility
  4. Cyclic
  5. Slaves of Opinion
  6. When it Ends
  7. Casualties of Peace
  8. Existence Unveiled
  9. Altruismens Gravøl
  10. In Nothing
  11. Mot Natt

Diskografie

Cyclic (2004)
The Infinite Earache (2002)

Jiné pohledy

8,5 / 10
Souhlasím.
Shnoff | 27. září 2004