FINNTROLL - Nattfödd

FINNTROLL - Nattfödd

FINNTROLL - Nattfödd

FINNTROLL - Nattfödd

FINTROLLOd úvodnej, po krátkom intre nasledujúcej "Människopesten" je jasné, o čom bude štvrtý dlhohrajúci album fínskych trollov. Zmes pokleslej fínskej ľudovej polky -- humppy (vďaka ktorej sa celé CD nesie vo vlezlo nákazlivom štvorštvrťovom rytme), výrazných, BAL-SAGOTH pripomínajúcich kláves a deathového vokálu či zborových refrénov, presne tak, ako na zlomovej doske "Jaktens Tid". Aj tak je však na prvé počutie zrejmé, že FINNTROLL sú špičkou svojho žánru a "Nattfödd" je vrcholom ich doterajšej tvorby, napriek odchodu oboch zakladajúcich členov -- minuloročnému tragickému úmrtiu gitaristu Somnia a výmene speváka Katlu zo zdravotných dôvodov. Čo novinke chýba na poli novátorstva, to doháňa hitovosťou, chytľavosťou a... zábavnosťou. Stačí si pozrieť promofotky či podarený klip k "Trollhammaren" a je jasné, že o nič iné, ako pivnú zábavu, prču a recesiu šmrncnutú severskou mytológiou, nejde.

FINTROLLŤažko pitvať skladbu po skladbe. Šľapajúce polkové tempo by bolo samo o sebe ubíjajúce, našťastie FINTROLL každú skladbu obdarili nosným motívom, ktorý odsúva rytmus do roly púheho služobníka celku. Napriek tomu je ťažké vyhnúť sa klepaniu nohou či nutkaniu do pravého krčmového tančeku. Gitarový riff z už spomínanej "Människopesten" je navyše snáď tým najchytľavejším, čo som za posledné roky počul, a to má v rámci tejto nahrávky ešte zopár zdatných konkurentov, ako "Trollhammaren" alebo zbesilá hobľovačka "Ursvamp". Tam, kde sa personálne mierne spriaznení KORPIKLAANI snažia o evokovanie autentickejšej "historickej" nálady, používajú FINTROLL ľudové motívy len ako overené postupy na roztancovanie obecenstva. Našťastie na plochu len čosi vyše 35 minút sa zmestilo rozumných a primeraných desať skladieb, takže únava či nuda nehrozí, a obdivuhodný ťah na bránu nepoľavuje do posledného tónu.

FINTROLL nepredstierajú, že im ide o vybrúsené ucho intelektuála. Ak k "Nattfödd" pristupujem ako k hudbe vyvolávajúcej atmosféru pokročilej nočnej doby a čerstvo načapovaného (nie prvého) krígľa piva, tak musím byť spokojný... Kapela nemá ambície tlačiť sa ďalej, za rámec zábavy a dobrej nálady. A tú sa im darí vyčarovať bravúrne.

 62

Thorn

Verdikt

Hitová, nekomplikovaná a milá muzika -- ak máte radi ľudové veselice, humppu, pivo a máte slabosť pre severskú mytológiu, tak si po "Nattfödd" rovno bežte. A ak aj nie, aj tak neverím, že vám toto CD aspoň trochu nepozdvihne náladu. Skål!!!

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
6,7 / 10
Čtenáři
7,3 / 10

Další informace

Stopáž: 36:32

Produkce: Trollhorn & Tundra
Studio: Sundi Coop, Savonlinna

www.finntroll.net

Skladby

  1. Vindfärd/Människopesten
  2. Eliytres
  3. Fiskarens Fiende
  4. Trollhammaren
  5. Nattfödd
  6. Ursvamp
  7. Marknadsvisan
  8. Det Iskalla Trollblodet
  9. Grottans Barn
  10. Rök

Diskografie

Ur Jordens Djup (2007)
Nattfödd (2004)
Trollhammaren (EP) (2003)
Visor Om Slutet (2003)
Jaktens Tid (2001)
Midnattens Widunder (1999)

Jiné pohledy

7 / 10
Příjemné.
Shnoff | 21. října 2004

 

7 / 10
Poťouchlí Finové nás opět oblažují svébytnou kombinací polky, atmosférou taverny, tekoucí medoviny a opilých bojovníků. Po formální stránce maximálně dotažené album, které opět nepostrádá zábavný nadhled a u něhož nevadí stokrát dokola omílané postupy, tentokrát opět náležitě vypilované. Tu a tam zamrzí snad jen absence náboje a "zuřivosti" předchozích nahrávek.
Pavel | 12. října 2004

 

6 / 10
"Hej, hej, hej, čerte chlupatej"... FINNTROLL juchají o zlom péro, polka střídá polku, vlezlé melodie se do uší dobývají kladivem mocného Thor(n)a. Pokud přistoupíte na jejich hru, zapomenete na "umění", můžete se bavit. A možná jim odpustíte i tu nehoráznou zlodějinu ústředního motivu "Vltavy" ve třetí "Fiskarens Fiende".
Darkmoor | 12. října 2004