THE FLOWER KINGS - Meet The Flower Kings (@Live Recording 2003)

THE FLOWER KINGS - Meet The Flower Kings (@Live Recording 2003)

THE FLOWER KINGS - Meet The Flower Kings (@Live Recording 2003)

THE FLOWER KINGS - Meet The Flower Kings (@Live Recording 2003)

THE FLOWER KINGSS hudebními DVD se v posledních letech doslova roztrhnul pytel a díky neustále levnější technologii pro jeho pořizování se ani není čemu divit. Hudební vydavatelství do nás perou jeden disk za druhým nezřídka od kapel, které mají na kontě sotva jedno, dvě alba. Za vším je zcela zřejmá snaha vytřískat z popularity daného interpreta co nejvíce peněz. Na druhou stranu jsou tady umělci, kteří disponují dostatečně trvalou hudební kvalitou, jejíž obrazové zvěčnění na stříbrný koutouček je zcela zasloužené.

Do této kategorie můžeme směle zařadit i švédské hudební hračičky THE FLOWER KINGS. Parta vynikajících hudebníků sdružena kolem Roine Stolta a od nedávna i se stálou přítomností Daniela Gildenlöva (PAIN OF SALVATION) má na svém kontě již 9 alb a bezpočet koncertních představení po celém světě, včetně předloňské slovenské zastávky. Vzhledem k bohaté hudební studnici švédských se dá očekávat i neméně bohaté DVD menu. A taky, že ano. V Inside Out se skutečně vytáhli a fanouškům „květinkových králů“ nabídli snad tříhodinový dvojdiskový požitek plný kvalitního hudebního doprovodu okořeněný několika minidokumenty ze světového turné. Pro tyto účely kapela v únoru 2003 odehrála za asistence kamer představení v malém klubíku ve švédské Uppsale.

THE FLOWER KINGSSamotné, více než dvouhodinové vystoupení se opírá hlavně o materiál z dvojalba „Unfold The Future“ (2002), které kapelu představuje ve velmi příznivém kompozičním rozpoložení. Jednotlivé skladby disponují gigantickou, mnohokráte více než dvacetiminutovou stopáží. Mnozí by si na takovéto časové ploše bez problému vystačily se všemi nápady, nikoliv však THE FLOWER KINGS. Je až udivující, kolik hudebních překvapení jejich tvorba dokáže posluchači připravit. Člověk má nejednou pocit, že jim je i těch 25 minut málo na to, aby dokázali v jedné písni sdělit vše, co sdělit chtějí. Poměrně nesnadnou záležitostí je pak snaha nezainteresovanému posluchači nějakým způsobem popsat hudbu této kapely. Asi bych si v tomto případě vystačil s poměrně alibistickým tvrzením - „taková pěkná kombinace několika hudebních proudů“. Ono to tak de-facto i je, přičemž tím hlavním hudebním proudem, kolem kterého se vše točí je inspirace art rockovou zasněností 70-tých let. Odkazy na veličiny žánru jsou zřejmé, ale nařknout THE FLOWER KINGS z plagiátorství bych si rozhodně netroufnul. Jejich zvuk je totiž zcela moderní, nepostrádající i vlivy jiných směrů, jako jsou například progresivní rock, jazzem načichlé vyhrávky anebo několik místy až popových popěvků. Zdánlivě neslučitelné je však v podání těchto muzikantů opravdu lahůdkovou a i pro „běžného“ posluchače bez problému stravitelnou záležitostí, s výjimkou závěru druhého disku, kde jsou ke slyšení značně experimentální záležitosti z druhé poloviny „Unfold The Future“. Nezřídka se stane, že vám tohle muzicírování připadá jako volná improvizace. To vše ale jen do doby, než si uvědomíte, že kapela jen zcela přesně přehrává materiál zachycený na její albech.

Aby si krom sluchu přišel na své i zrak (vždyť od toho DVD je, že ano?), je nasnímání koncertu prováděno dostatečným počtem kamer, díky kterému si vychutnáme práci všech hudebníků. Vše pečlivě a dokonale sestříháno, a tak je i vizuální zážitek téměř dokonalý. Takřka studiové prostředí malého klubu hudbě THE FLOWER KINGS náramně svědčí. Nevkusné odění hudebníků do blyštivých oblečků jakoby ve stylu Ein Kiessel Buntes jen dokumentuje jejich nadhled nad vlastní tvorbou, neboť i ta samotná tak trochu balancuje na hraně kýče.

THE FLOWER KINGSPřiložené dokumenty, sloužící jako předěly mezi předlouhými kompozicemi jsou víceméně „home video“ záběry pořízené kapelou samotnou během její toulek světem. Takže se krátce podíváme za velkou louži - do Států, trošku po Evropě a nechybí ani exkurs do Jižní Ameriky, konkrétně prosluněného Ria De Janeira. Fajnšmekrům pak lze doporučit studiový report pořízený během nahrávání „Unfold The Future“ v roce 2002.

Tak jsem měl po delší době opět čest s opravdu velmi dobře provedeným DVD, jehož primárním cílem není tahání peněz z kapes fanoušků, nýbrž nabídnout jim za jejich finance i odpovídající kvalitu. To se v tomto případě do puntíku podařilo. Jen houšť!

 3

Dalas

Verdikt

Hudební lahůdka plná výtečného muzicírování a to ve velmi štědrém množství. Koupě tohoto dvojdisku je velmi správné rozhodnutí!

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: cca 180

Produkce: Roine Stolt

www.flowerkings.se

Sestava

Skladby

  1. DISK 1:
  2. The Truth Will Set You Free
  3. On Tour In USA
  4. Garden of Dreams Part one
  5. On Tour In Europe
  6. Garden of Dreams Part two
  7. Setting Up For The DVD
  8. DISK 2:
  9. Humanizzimo
  10. Oddballs of Rehearsing
  11. Circus Brimstone
  12. In Recording Studio June 2002
  13. Silent Inferno
  14. On Tour In South America 2000
  15. Stardust We Are

Diskografie

Look At You Now (2023)
By Royal Decree (2022)
Islands (2020)
Waiting For Miracles (2019)
Desolation Rose (2013)
Banks Of Eden (2012)
Tour Kaputt (2011)
The Sum Of No Evil (2007)
Paradox Hotel (2006)
Adam & Eve (2004)
Meet The Flower Kings (DVD) (2003)
Unfold The Future (2002)
The Rainmaker (2001)
Space Revolver (2000)
A Live On Planet Earth (2000)
Flower Power (1999)
Stardust We Are (1997)
Retropolis (1996)
Back In The World of Adventures (1995)