BRUTAL ASSAULT 2004 - Shindy rekapituluje devátý ročník

BRUTAL ASSAULT 2004 - Shindy rekapituluje devátý ročník

Máme za sebou již devátý ročník tradičního open air festivalu Brutal Assault a je tedy čas na jeho krátké zhodnocení. Nejkompetentnější osobou k takovému úkonu je samozřejmě samotný šéf celého organizačního týmu Martin „Shindy“ Brzobohatý, kterému jsme položili několik záludných dotazů.

BRUTAL ASSAULT 2004Letošní ročník proběhl bez nějakých vážnějších excesů či nedostatků, ovšem naše bystré oko zachytilo na tvém fóru mnohoznačný výrok, který si dovolíme odcitovat: „…i když já osobně si rozhodně nemyslím, že by bylo všechno ideální... možná jsou to spíš věci ze "zákulisí", co mne netěší, takže mohly oku běžnýho návštěvníka uniknout, nicméně já jsem je přehlédnout nemohl, i kdybych byl slepý. Možná to zní až moc záhadně, ale výsledek bude pravděpodobně takový, že v organizaci festu dojde k zásadním změnám... čas poví více...“ Ano, zní to záhadně. Naši čtenáři by však byli velmi rádi, kdybys tuto svou řeč poněkud rozvedl a konkretizoval.

Asi je to ještě příliš čerstvá záležitost, která se bude krystalizovat už v průběhu pozdější doby, nicméně už teď je jisté, že změny ve složení pořadatelské týmu budou docela razantní. A nechtěl bych nic zakřiknout, ale možná se zadaří zabezpečit i jiný areál. Opravdu je příliš brzy na tato témata spekulovat.

Kolik se letos dostavilo platících diváků a kolik hlav bylo možno v areálu napočítat celkově? Spokojenost?

Úplně přesný údaj nemám, ale o něco málo víc než vloni, tj. cca 1500 platících, v součtu se členy kapel, hosty, akreditovanými pisálky atd. to dává cca 2000 osob, což je to, co jsme předpokládali. Spokojenost tedy v tomto směru dle očekávání:-)

Co areál? Na jedné straně se za ty tři roky stal pomalu tradičním a stálým útočištěm, na straně druhé je třeba podotknout, že neskýtá návštěvníkům, účinkujícím a koneckonců ani organizátorům příliš komfortu. Snažíte se ještě hledat vhodnou alternativu? S jakými reakcemi se při případném jednání setkáváte? Myslíš, že je velkou nevýhodou fakt, že pořádáte právě metalový festival?

Jak už jsem naznačil v první odpovědi, snad se blýská na lepší časy. Vím o nedostatcích hvozdeckého areálu, vím i o kladech, které má. Za poslední 3 roky jsme jiný areál nehledali, teď, s nastávajícími změnami, byla vůle najít jiný prostor. Jak to celé dopadne ještě není v tuto chvíli možné předjímat, nicméně pokud nám bude přát troška štěstí, mohli bychom festival přesunout do jiné lokality.
Vybavuju si jednání před několika lety a metalový festival byl relativně „libozvučný“, protože všichni měli strach z další technopárty, kterou jim naše milá média přes prázdniny denně nalívaly do hlav…

Jak vlastně reagují zahraniční účinkující poté, kdy spatří místo, kde mají vystupovat? Všímavým jedincům jistě neunikly nejrůznější kyselé grimasy na tvářích umělců (nejen letos). Připravujete je vůbec na to, že budou hrát na pokraji civilizace? Máte pro ně vůbec nějaké stabilní blízké útočiště, kde se mohou v klidu najíst potažmo uspokojit základní hygienické potřeby?

No je potřeba asi pototknout, že jak kdo se na to tváří/netváří. Je mi jasný, že prostředí to oprimální není, letos jsme konečně měli v zákulísí postavenou místnost pro kapely (v minulých letech to byly jen zahradní stánky, které sloužily jako šatna), takže myslím, že i tento „zákulisní“ servis se zlepšil.
Jinak většina zahraničních kapel má objednaný hotel, kde můžou samozřejmě relaxovat, sprchovat se, debužírovat, koštovat atd atd., takže to není až tak tragický, jak se může zdát.

BRUTAL ASSAULT 2004Zlí jazykové se nechali slyšet, že letošní ročník byl v porovnání s minulými lety obsazen poměrně skromně. Můžeš nám sdělit, na koho jste měli políčeno a kdo vám dal v poslední chvíli košem?

Pozdravuj zlé jazyky a vyřiď jim, že rozpočet na kapely byl letoš dokonce i o něco málo vyšší než v minulých letech…

Na příští rok prý opět přislíbili účast EPHEL DUATH. Jaká je tedy pravděpodobnost jejich účasti?

Konkrétní jednání ještě neproběhlo, nicméně nebudu zastírat, že právě Ephel Duath bych na desátém ročníku opravdu velmi rád znovu viděl.

V minulém rozhovoru jsi uvedl „Co bych chtěl ale vyzdvihnout především jsou menší kapely, který třeba nejsou až tak známý a dokáží překvapit“. Kdo tě z tohoto hlediska zaujal letos (v rámci času, který jsi mohl sledovat dění na pódiu)?

Navzdory tomu, že jsem si plánoval, kolik toho uvidím, tak jsem dopadl podobně, jako vloni, tj. viděl jsem toho opravdu velmi málo… Těžko si těď vybavuju nějaký konkrétní jméno… v podstatě jsem valnou většinu kapel už v minulosti na koncertě viděl, takže překvapení typu právě Ephel Duath se pro mne letos nekonalo.

Tvé oblíbené téma je jistě finanční pozadí celé akce. Můžeš procentuelně nebo alespoň řádově uvést úroveň jednotlivých položek na straně příjmů (vstupné, prodej potravin, sponzoři (?)…) a výdajů (všimné kapelám, nájem za pozemky, náklady na stavbu pódia včetně zvukové aparatury …). Jste letos v plusu?

Uf, s těma procentama je to skoro horší než s číslama.  Na straně příjmů je nejzásadnější položkou vstupné, to jsou zhruba ¾ příjmů, dále pak následuje prodej piva, podpora od Gambrinusu a prodej potravin a dister. Mezi nejzásadnější položky na straně výdajové patří samozřejmě náklady na kapely, další výraznou položkou je pronájem pódia + zvuk a světla, to je taky velmi významná položka a následují „maličkosti“ jako promotion (plakáty, letáky, spoty do rádia, reklamy v časopisech, …) a končí to „drobnostmi“ jako pronájem pozemku, spotřeba elektřiny, pronájem kempu, autobusu atd atd.
Celková bilance byla letos taková, že jsme mírně nevyšli…

Jak máte vlastně zabezpečenu distribuci potravin? Jsou to všechno tvoji lidé nebo tuhle věc zajištuje na základě smlouvy ve své režii někdo druhý? Kolik se toho vůbec vypilo a zkonzumovalo (alespoň orientační čísla)?

Na občerstvení máme už několik let stejné lidi, je to jedna firma, která s námi není nijak přímo propojená, nicméně za ty roky už existují jisté osobní vazby. Funguje to tak, že předběžně stanovíme šíři i cenovou hladinu sortimentu a zbytek je již na nich, jak se s tím poperou. Myslím, že tendence je mírně vzrůstající co do šířky nabídky i rychlosti obsloužení. Větší fronty jsme letos nezaznamenali ani u piva ani u jídla a i gurmánské fórky typu „teplé pivo, studený párek“ už pár let nenabízíme.:-)
Musím říct, že se starám především o dramaturgii, takže nemám přehled o tom, kolik čeho se vypilo nebo snědlo.

BRUTAL ASSAULT 2004Nepřemýšlíte o nějakém mimohudebním zpestření programu? Kupříkladu taková odpolední volba Miss Brutal Assault by jistě probudila i notorické pivní spáče.

Hehe, no nevím, jak by to jako probíhalo? Kdo by byl porota? A kdo by soutěžil? Nechci domýšlet.:-)
(No jak… Vše by bylo v režii přítomných zástupců redakce Metalopolis, která je plná odborníků na ženskou krásu a najdou se v ní dokonce jeden až dva znalci krásy mužské. Ještě to domluvíme… - pozn. Shnoff)

Festival trval tři dny a tři noci. Zdá se ti to ideální nebo se ti do budoucna jeví vhodnější dvoudenní skotačení?

Vyzkoušeli jsme dvou- i třídenní skotačení a zatím jsme zůstali u třídenní varianty. Já osobně to až tak nestačím vnímat, protože během festivalu pořád někde pobíhám, takže mi ani nepřipadne nějak zásadní, jestli je to první, druhý či třetí den… Obě varianty zajísté mají své pro i proti… když to tak vezměš, festival začínal jako jednodenní lokální akce s pár kapelami, postupně se rozrostl na dva dny, poté na dva dny s dvěmi pódii a teď funguje jako trojdenní podnik s jedním pódiem. Nemám žádnou příručku o tom, jaký je další vývojový stupeň festivalu, nicméně musím říct, že ačkoliv je to vyčerpávající, současná třídenní podoba mně osobně vyhovuje a snad je to tak i u většiny návštěvníků. Ostatně, fakt, že jich 80% přijede vždy už ve čtvrtek je toho doufám znamením.

A na závěr jsme vybrali jeden z ohromného počtu čtenářských dotazů:
Hele, p**o z Adamova ;o)), co je teď v plánu u Shindy Productions kromě koncertů?
(poněkud vulgární čtenář podepsaný jako bizzaro :: direk-thor, ale jinak k nám chodí samí slušně vychovaní mladí lidé – pozn. Shnoff)

Zdravím Pissoára… něco se připravuje, ale všechno je tajný, stejně jako dění okolo jedné nejmenovaná pražské kapely I.P.:-)

Tak to je pro dnešek vše, folks. Shindymu poděkujeme a za rok nashledanou!

 38

Shnoff

Další informace

BRUTAL ASSAULT vol. 9 - devátý ročník metalového festivalu.
Místo konání: Hvozd u Konice (okr. Prostějov)
Termín konání: 5. - 7. srpna 2004
Počet návštěvníků: 1500

www.shindy.cz