DIFTERY - rozhovor

DIFTERY - rozhovor

Len nedávno hladinu undergroundu svojou aktivitou rozvírila mladá prievidzká kapela DIFTERY. Slušne zvládnutý brutálny death metal americkej školy s výraznou HC rytmikou a pestrou škálou vokálov ma oslovil hneď pri ich prvom koncerte. Rozhodnutie navštíviť túto kapelu priamo v skúšobni na seba nenechalo dlho čakať, tak vám snáď priblíži náladu, ktorá v tábore tejto perspektívnej kapely panuje.

DIFTERYDúfam, že je dnes ten správny večer pre death metal, pretože dnes spáchate svoj premiérový rozhovor. Veľa ľudí vás nepozná, čo je si myslím, škoda. Kedy, ako a hlavne prečo vznikla kapela Diftery?

Majo: Metalová muzika nás oslovila už na základnej škole a podporovali nás v tom aj rodičia (ako koho - dodáva Psycho). Časom nás lákalo založiť kapelu, čo sa aj neskôr stalo skutočnosťou. Vystriedali sme niekoľko ľudí, ale zostava sa ustálila až v posledných mesiacoch. Ja (Majo) hrám na gitaru, Psycho obsluhuje biciu zostavu a Vlado sa venuje spevom.

Prešli ste teda niekoľkými personálnymi zmenami, ale jedno vám asi bolo jasné stále. Štýl, ktorému sa budete venovať, bude brutal death metal...

Majo: Máš pravdu. Samozrejme, že vždy budeme hrať brutálny death metal. O tom nemusíme ďalej diskutovať.
Vlado: V prvom rade som veľmi rád, že môžem hrať v tejto kapele, pretože len málo ľudí dokáže zahrať takýto štýl hudby. Tí, ktorí si tvorbu DIFTERY vypočujú a pochopia ju, určite uznajú, že sú obidvaja výborný muzikanti.

Nehráte brutálny death metal amerického strihu hlavne preto, že je dnes na vrchole popularity?

Majo: Tento štýl hudby sme začali počúvať zároveň s jeho príchodom do našich končín. Venujeme sa mu a je pre nás zaujímavý dodnes. To je myslím hlavný dôvod, prečo hráme brutálny death metal.

Myslím si, že popularite tohto štýlu určite napomohol návrat americkej legendy SUFFOCATION...

Majo: Do určitej miery s tebou súhlasím. Metalový fanúšik ale počúva širší záber death metalu. Každý si vyberie to, čo mu najviac vyhovuje. Niekto švédsku melodiku, niekto brutálnu americkú mäsiareň.

Máte svoj vlastný skladateľský princíp? Na akej báze vznikajú vaše skladby?

Majo: Teraz si ma zaskočil. Veľa času strávime v skúšobni pri jammovaní. Tu vzniká veľa nápadov, ale nosné riffy a často aj myšlienku sa snažím posplietať doma. V skúšobni potom spolu s bubeníkom skladby prerábame a upravujeme. So spevákom doskúšavame konečné štádium pripravené na koncerty.

Momentálne je post bassgitary vo vašej kapele neobsadený. Tento nástroj je v štýle, akému sa venujete, dôležitý, preto by ma zaujímalo, ako budete jeho absenciu riešiť v budúcnosti?

Vlado: Je to moja záležitosť. Momentálne sa venujem spevu, ale po dlhšom uvažovaní, sme sa rozhodli, že o spevy sa podelíme všetci traja a Ja sa začnem venovať aj bassgitare. Určite to pomôže celkovému zvuku kapely a vyriešime tak aspoň dočasne spomínaný problém.

Nemyslíte si, že bude dosť problematické hrať v trojici živé vystúpenia? Nevyhovuje vám rocková klasika (dve gitary, bassgitara, bicie a spev)?

Majo: Hlavne si myslím, že čím menej členov, tým menej problémov. To je základné pravidlo. Pokiaľ si vystačíme a to ukáže až čas, zostavu rozširovať nebudeme.
Psycho: Tebou spomínaná päťčlenná zostava by bola určite ideálna, ale musíme si vystačiť aj sami, pretože na okolí nie je veľa hudobníkov, ktorí by boli schopný zvládnuť našu tvorbu a nebrzdiť nás v skladateľskom snažení.

Ako funguje DIFTERY metal naživo?

Psycho: Je to... Je to proste totálny masaker!!! Príďte a uvidíte!
Majo: Je to skrátka morbídny prodisgorftery corpsement.

Čo toto slovné spojenie znamená?

Psycho: Dalo by sa tak nazvať miešanie štýlov kapiel, ktoré počúvame. Jedná sa hlavne o kapely DISGORGE, DEVOURMENT, CANNIBAL DORPSE, MORBID ANGEL, SUFFOCATION samozrejme.
Vlado: Nemožno vynechať ani kapelu Necrophagist, ktorá je pre nás veľkým vzorom, ale na takú hráčsku úroveň sa asi nikdy nedostaneme. Budeme preto robiť všetko, ale ich tvorba už je iná, dokonalejšia dimenzia hudby.

DIFTERYPráve hudba spomínaných NECROPHAGIST, alebo aj švédov SPAWN OF POSSESION podľa mňa signalizuje vývoj tohto štýlu. Myslíte si, že brutálny death metal má budúcnosť?

Vlado: Ja ako najmladší člen kapely, by som mal o budúcnosti hovoriť asi najviac. Brutálny death metal určite má budúcnosť. Na koncertoch je vidieť stále nových mladých ľudí, ktorí síce muziku netvoria, ale podporujú ju. Často možno počuť názor, že sa tento štýl stáva čoraz klišovitejší. My sa toho stránime a snažíme sa vyhnúť akýmkoľvek nálepkám. Uvidíme ako sa nám podarí byť originálny. O to sa snažíme hlavne, lebo v tom množstve kapiel je práve byť originálny, najťažšie.

Čím chcete byť originálny?

Vlado: Výzorom (smiech)...

Čím novým chcete obohatiť svoju muziku?

Majo: Hráme predovšetkým to, čo nás baví. Nikdy nerobíme nič na silu.
Psycho: Snažíme sa znieť originálne. Snažíme sa zapracovať na technike hry bicích, ale aj gitary. Nápaditosť je veľmi dôležitá.

Onedlho budete mať zložený dostatok skladieb na promo materiál. Rozmýšľali ste už aj nad nahrávaním a neskorším potencionálnym vydaním?

Majo: O štúdiu sme už samozrejme rozmýšľali. Ak pôjde všetko podľa našich predstáv, v apríli, alebo v máji 2005 sa zavrieme do štúdia za účelom nahratia paťskladbového promo CD. Rozpošleme ho na vlastné náklady a budeme čakať na odozvu od ľudí a médií.

Mám dojem, že k napredovaniu kapely ako ste vy by mohol pomôcť manažér. Nerozmýšľali ste nad nejakým?

Psycho: Zhodneme sa na tom, že mať manažéra je určite plusom, ale na začiatok nám stačí aj pomoc akú nám preukazuješ týmto rozhovorom. V prvom rade sa potrebujeme dostať do povedomia. Vlado: Ako mladá kapela nemáme s manažmentom žiadne skúsenosti. Známe kapely aj u nás, na Slovensku, svojich majú a určite im to nie je na škodu. My sa momentálne sústredíme na muziku a uvidíme čo nám prinesie budúcnosť. Peňazí totiž nikdy nie je dosť(smiech)...

Prejdime k serióznejšej téme. Psycho, viem, že máš priateľku. Je to tak?

Psycho: Áno.

A je pravda aj to, že tým zakrývaš svoju homosexuálnu orientáciu?

Psycho: Ha - ha – ha - ha...Áno. Páčim sa ti?:-)
Majo: V perverznostiach a úchylnostiach si v kapele nič nedarujeme. V tom sa medze nekladú.

To sa potom radšej nebudem pýtať, čo okrem hrania robíte na skúškach. Čo vlastne najčastejšie počúvate, na čom ste vyrastali...

Majo: Na základnej škole som začínal ešte za éry heavy metalu kapelami IRON MAIDEN a METALLICA. Časom som samozrejme prešiel na kapely KREATOR, SLAYER, DEATH, neskôr k tým najbrutálnejším kapelám, ktoré dnes tvoria hlavnú časť mojej zbierky.
Psycho: Ja som začal s death metalom dosť neskoro. Medzi moje prvé obľúbené kapely určite patrili DYING FETUS a DEEDS OF FLESH, z domácej scény hlavne TYPHOID, PATHOLOGY STENCH a CRANIOTOMY.
Vlado: Som v kapele najmladší, mám iba devätnásť rokov a metalovú hudbu počúvam od pätnástich, ale myslím, že mám prehľad vo všetkých štýloch metalu. Naučil som sa rozoznávať rozdiely a z každej hudby si snažím zobrať to, čo mi vyhovuje. Z domácej scény sú mojimi favoritmi TYPHOID a vo všeobecnosti som nadšený tvorbou kapiel vydávaných labelom Unique Leader.

Ako sa dali zvárač, tetovač a študent atletiky dokopy?

Psycho: Hudba nás spojila!

Vo vašom okolí hrá niekoľko pomerne známych kapiel. Aké vzťahy k nim prechovávate?

Majo: Máme veľmi dobré vzťahy s kapelou TYPHOID, s dnes už stagnujúcimi EMBOLISM a zaniknutými SYNTHETICALLY REVIVED. Tiež si rozumieme s kapelami CRANIOTOMY a ACHROMASIA, ktoré razia podobný štýl hudby, ako my. Vysielame proste na tej istej vlne.

Odozva na vaše vystúpenia bola podľa vás veľmi dobrá. Aké plány máte v tejto oblasti? Kam všade sa chcete dostať a na čo si myslíte, že máte?

Majo: Veľmi radi si zahráme kdekoľvek na Slovensku a na Morave, za cestovné aj v Čechách. Základnou métou je zahrať si na nejakom letnom festivale. Zatiaľ sa snažíme nazbierať skúsenosti, aby sme ich potom na väčšej akcii mohli zúročiť.

Na Slovensku sa metalovou muzikou asi uživiť nedá. Myslí si teda, že sa budete snažiť dostať do zahraničia. Je to tak?

Psycho: Zarobiť sa u nás dá iba populárnou hudbou. Samozrejme že sa budeme snažiť dostať do zahraničia. Na to však potrebujeme získať meno a to získame hlavne častým koncertovaním. S koncertovaním sme začali nedávno, pár ich máme za sebou. Myslím, že sme spokojný a fanúšikovia tiež. Každú ponúknutú šancu na vystúpenie sa budeme snažiť využiť. Sme si vedomí toho, že nič nepríde náhodou a preto začíname klubovými akciami, ktoré nám môžu otvoriť dvere na veľké festivaly. Pomôcť by nám okrem iného mala nová gitara Jackson a gitarové kombo Hudges & Kettner.

Čo by ste odkázali všetkým vašim fanúšikom.

Psycho: Zatiaľ ich veľa nie je, ale dúfame, že sa to zmení. Budeme preto robiť všetko. Hlavne podporujte extrémnu muziku, tvoríme ju aj pre vás!!!

Autor je spolupracovníkem fanzinu Slavonic-Art.

Článek neprošel redakční úpravou

 6

Diskografie

Trepa-Nation (2011)
Corrupting The Evolution (2006)
Promo (2005)