HEART ATTACK - Compilation Vol.1

HEART ATTACK - Compilation Vol.1

HEART ATTACK - Compilation Vol.1

HEART ATTACK - Compilation Vol.1

Podobné kompilace jako HEART ATTACK jsou určitě zajímavým osvěžením sbírek pro hledače nejrůznějších nových kapel a neokoukaných jmen. Rozsáhlá kompilace HEART ATTACK, vydaná u firmy Burning Heart Records, se skládá z příspěvků kapel různých hudebních žánrů, přičemž převládá garážový rock, punk a hardcore. Několik položek spadá do škatulky hip hop a samozřejmě nechybí ani metal. Na kompilaci uslyšíte, kromě osvědčených jmen jako THE HIVES, TURBONEGRO, MILLENCOLIN a NASUM, které již firma delší dobu vydává, také mnoho neznámých kapel, kterým buďto teprve nedávno vypustila debutové album nebo se k tomu teprve chystá. A protože je zde kapel opravdu hodně, zmíním se předně alespoň o těch, co mne zaujaly nejvíce.

THE (INTERNATIONAL) NOISE CONSPIRACY - agitační rock n´roll ze Švédska (TINC jsou nepochopitelně zapálení levičáci). Kapela má za sebou již 3 alba a rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co může severská retrorocková scéna nabídnout. Melodické rockové skladby, punkově frázovaný zpěv, dříve (na prvních albech) noiseově špinavé kytary. Na posledním CD „Armed Love“, ze kterého je skladba „Black Mask“ jsou však mnohem učesanější. Pro kapelu jsou typické také hammondy.

C.AARME - zhulenej stoner rock. Je až s podivem, kolik zvukové špíny se do nahrávky podařilo dostat, naprostá pouštní bouře. Zvuk se velmi blíží kapele KYUSS či ranným QUEENS OF THE STONE AGE. Loni bylo u Burning Heart vydáno jejich debutové album.

NINE - jestli máte rádi v death metalu střední tempa, přesně po vzoru SIX FEET UNDER, pak doporučuji NINE, kteří jsou o něco melodičtější než kapela z Floridy. Projev zpěváka spíš upomíná na vokalisty goteborgské školy, kytary jsou ostré, hlavy řezající. T toho mála metalového na kompilaci jsou NINE jednoznačně nejpřesvědčivější.

DIVISION OF LAURA LEE – pro mne osobně spolu s MILLENCOLIN největší objev kompilace. Stadionový rock s lehkými názvuky punku, držící si však chytrou melodiku a klasicky rockové postupy. Nekomplikovaná, avšak kvalitně provedená pozitivní hudba. Poslední deska jim vyšla u Burning Heart v roce 2002 a nese název „Black City“.

LOOPTROOP jsou zde spolu s PROMOE jedinými zástupci hip-hop-u, avšak působí mnohem uvolněněji a předkládají zajímavější skladby. Obě kapely zřejmě nepatří k tomu tvrdému jádru tohoto žánru. Právě naopak - jsou zábavní a veselí.

VOICE OF A GENERATION - silácký pouliční punk plný hesel od nadřenýho řízka v tílku. I jako 150-ti kilovej vyhazovač v nočnim klubu bych si nebyl jistej, jestli jí od něj nechytim do držky. Zkrátka žádná úzkoramenná skate-punková blbost. Naopak si zde člověk uvědomí jak chutnaj chodníky. (Stylově bych přirovnal k RANCID)

THE LAST PATROL - pohodové rockové písničkaření. Nekomplikovaný kytarový pop s ženským vokálem, rozhodně nejzajímavější ze všech jemnějších věcí na kompilaci. U Burning Heart vyšla loni deska „Song About Running Away“ a právě zde umístěná skladba „Alright“ je na ní pilotním singlem.

THE HIVES – dnes již superhvězdy punkrockového retra zde představují na řadovkách nezveřejněnou sypačku „Untutored Youth“. Při troše fantazie to zní jako kdysi dávno časté punkové úlety new yorkských moshers z ANTHRAX. Takže na THE HIVES celkem nářez.

MILLENCOLIN patří k nejzkušenějším kapelám umístěným na kompilaci. (První desku vydali v roce 1995.) Jejich hudba je svěžím rockem, který v sobě spojuje jak punkový drive tak atmosféru garážového rocku, avšak předně jsou to zejména silné melodie co dělá hudbu MILLENCOLIN zajímavou.

Na kompilaci je dále umístěno několik nezajímavých punkových kapel jako RAISED FIST, PUFFBALL, GIVE UP THE GHOST, BETWEEN US či THE BUSINESS. Posledně jmenovaní zde prezentují jakýsi rozvláčnělý hymnus navozující představu punkové pospolitosti. Naopak první čtyři jsou spíše uštěkanými zahradními čoklíky. Dál jsou zde kapely hrající britpop nebo spíš jakýsi decentní rock pro slušňáky - MONEYBROTHER, THE WEAKERTHANS, NIKOLA SARČEVIČ. Všechny tři absolutně bez nápadu, bez šťávy, zkrátka mistři impotence. Jsou zde i nešťastníci RANDY, jejichž neškodné retro oslavující pradávný rock n´roll kapely RAMONES působí při zachování starobního soundu jako vánoční koleda. Zklamali glamoví nefkusáci z TURBONEGRO, kteří byli vždy o třídu horší než jejich norští krajané GLUECIFER. U TURBONEGRA zkrátka vždy vše působilo a působí tuctově a bez pointy. Moderní prcičkovský pseudorock pro budoucí maturanty prezentují BOMBSHELL ROCKS, kteří jsou tak neoriginální, až jsou snad nejotravnější kapelou na sbírce. NASUM drhnou death-grindovou smršť, kterou, jakožto nezkušený v těchto hudebních žánrech, nejsem schopen jakkoliv ohodnotit.

CD k recenzi poskytli Day After records
Day After records

 3

Stray

Verdikt

Rozsáhlá kompilace kapel mnoha žánrů obsahuje necelý tucet perliček a spoustu hudebních nevýrazností.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 113:44

Skladby

  1. THE (INTERNATIONAL) NOISE CONSPIRACY - Black Mask
  2. C.AARMÉ - Tu Puta Mi Casa
  3. PROMOE - These Walls Don't Lie
  4. NINE - Inferno
  5. MONEYBROTHER - Reconsider Me
  6. TURBONEGRO - Drenched In Blood (D.I.B.)
  7. NASUM - Darkness Falls
  8. THE WEAKERTHANS - The Reasons
  9. RAISED FIST - Message Beneath Contempt
  10. NIKOLA SARCEVIC - Lovetrap
  11. DIVISION OF LAURA DEE - Endless Factories
  12. REFUSED - Refused Are Fucking Dead
  13. PUFFBALL - Take You Down
  14. LOOPTROOP - Don't Hate The Player
  15. VOAG - Cause For Alarm
  16. GIVE UP THE GHOST - Love American
  17. RANDY - X-Ray Eyes
  18. THE PEEPSHOWS - Count Me Out
  19. BOMBSHELL ROCKS - Warpath
  20. THE LOST PATROL - Alright
  21. BETWEEN US - Dialog
  22. THE HIVES - Untutored Youth
  23. MILLENCOLIN - Happiness For Dogs
  24. THE BUSSINESS - No One Likes
  25. DIVISION OF LAURA DEE - I Don't Wanna Hear It
  26. TURBONEGRO - Repo Man
  27. NASUM - The Real
  28. RANDY - Beware
  29. NOBODYS HEROES - Wrongones
  30. MONEYBROTHER / LOOPTROOP - Looking For More Love
  31. C.AARMÉ - Youre A Dead Box
  32. RAISED FIST - Time Will Let You Go, All Alone And Break
  33. THE LOST PATROL BAND - My Heart Is Still A Mess
  34. NINE - United Forces
  35. CLUB KILLERS - Some Of Them A Bawl
  36. MILLENCOLIN - AB Böna Och Be
  37. SOUNDS LIKE VIOLENCE - You Give Me Heartattacks
  38. THE (INTERNATIONAL) NOISE CONSPIRACY - Armed Love