STRAPPING YOUNG LAD - Alien

STRAPPING YOUNG LAD - Alien

STRAPPING YOUNG LAD - Alien

STRAPPING YOUNG LAD - Alien

Devin Townsend má jednu zaujímavú vlastnosť. Schopnosť doviesť do vysokej nadpriemernosti čokoľvek, čoho sa dotkne. Svoj talent rozhadzuje na všetky strany a pravidelne zásobuje hudobný trh kvalitnými počinmi, či už pod hlavičkou vlastného sólo projektu, ako producent albumov iných umelcov, či v kapele STRAPPING YOUNG LAD. Kým prvý album v roku 1995 musel mať ešte popisný názov, sofomór „City“ z roku 1997 sa stal na poli extrémnej hudby pojmom, ukážkou vyšponovanej tvrdosti a agresivity, zmiešanej s dovtedy málo počutými aranžmánmi a starostlivo namiešaným unikátnym zvukom. „Mesto“ sa tretiemu albumu prekonať nepodarilo, štvrtá radovka „Alien“ však túto ambíciu jednoznačne má.

STRAPPING YOUNG LADAko prvé si na albume „Alien“ všimneme zvuk. Mr. Townsend si ani tentokrát nepripravil žiadne prekvapenie a každému musí byť jasné, že najbližšiu hodinu ho bude sprevádzať zvuková kulisa, ktorá sa oproti minulosti dočkala iba nepatrných úprav. Zvýrazňuje to koncepčnosť STRAPPING YOUNG LAD, no vďaka tomu do uší udrie aj nesmierny posun, ktorý hudba tejto kapely absolvovala po obsahovej stránke. Začne to monumentálnym úvodom, dvojminútovou „Imperial“ a rozbiehajúcou sa „Skeksis“, výstavným kusom tohto albumu. To, čo sa tu deje po aranžérskej a nápaditej stránke je niečo naprosto famózne. Absolútny nedostatok klišé, postmoderný uragán rýchlosti a brutality, ktorý však v sebe prináša toľko obsahu, že si človek nestíha robiť ani len poznámky. Existuje ešte nejaká extrémna death metalová banda, ktorá sa na svoju priemernosť hodlá vyhovárať tým, „že tu už predsa všetko bolo“? Budú tu stále iba masy priemerných bezduchých mlátičiek, pri ktorých vyznejú klenoty ako MESHUGGAH, či STRAPPING YOUNG LAD ako nedosiahnuteľný ultra-nadpriemer.

STRAPPING YOUNG LADStručne povedané, album „Alien“ neslúži už iba na filtrovanie Townsendovho brutálneho „ja“, tentokrát hudba STRAPPING YOUNG LAD prináša motívy zo všetkých zákutí inšpirácie tohto kanadského génia. Konštrukcia skladieb je neuveriteľne bohatá, ako keby to nestačilo, pravidelne tu poslucháčsku pozornosť upútavajú aj malé detaily: prechody, zvuky, brejky; toto dielo doslova vrie životom a na rozdiel od mnohých súčasných výtvorov jeho počúvanie vyžaduje veľkú dávku pozornosti. Veľké mená na ostatných hudobníckych postoch sú skvelou odpoveďou na snahu hľadať technické nedostatky (Gene Hoglan tento album odbúchal za necelé tri dni), hlasové polohy a vokálna charizma Devina Townsenda hádam nepotrebuje komentár.

Z roku 2005 ubehla sotva štvrtina, no máme tu horúceho kandidáta na album roka. Nemám príliš v láske písanie recenzií v prvej osobe a takisto príliš unáhlené pozitívne hodnotenia. Tento album prenikol von už uprostred februára, pred napísaním tejto recenzie som ho teda vystavil najmenej 15-násobnému vypočutiu a preskúmaniu, no jednoducho ma nedokázal sklamať. Presne takto si predstavujem death metalový album roku 2005. Nie moderný, či postmoderný deathmetalový album. Jednoducho deathmetalový album. To, že drvivý zbytok kapiel tohto žánru znie ako včerajšie noviny predsa nie je problém STRAPPING YOUNG LAD.

 144

V-dur

Verdikt

Je iba marec, no napriek tomu risknem označenie „(death)metalový album roka 2005“. A ak ma do decembra nejaká iná kapela presvedčí o tom, že som sa mýlil, verte mi, budem o to šťastnejší.

Hodnocení

Autor
9,5 / 10
Redakce
9,2 / 10
Čtenáři
8,8 / 10

Další informace

Stopáž: 56:24

Produkce: Devin Townsend
Studio: Armoury, Greenhouse Studios, Devin Townsend’s (Maple Ridge)

www.strappingyounglad.com

Sestava

Skladby

  1. Imperial
  2. Skeksis
  3. Shitstorm
  4. Love?
  5. Shine
  6. We Ride
  7. Possessions
  8. Two Weeks
  9. Thalamus
  10. Zen
  11. Info Dump

Diskografie

The New Black (2006)
Alien (2005)
For Those Aboot To Rock (DVD) (2004)
SYL (2003)
Live In Australia (1999)
City (1997)
Heavy As A Really Heavy Thing (1995)

Jiné pohledy

9 / 10
Fantázia! "Alien" je ďalší z radu rodinných šperkov ako "Biomech", "Accelerated Evolution" či "No Sleep Till Bedtime". Hudba SYL je miestami až za hranicou bolesti, pôsobí povznášajúcim, očistným efektom. Naozaj by som nechcel mať v hlave taký chaos ako Mr. T (veď sa len stačí pozrieť na jeho nové fotky, postupne sa nám mení na kanadského Gluma), rád zostávam v pozícii fanúšika výplodov jeho nie celkom štandartných myšlienkových pochodov.
Rudi | 22. března 2005

 

8,5 / 10
SYL jsou bezesporu velmi zvláštní scénický úkaz a jejich tahoun velký umělec snesoucí srovnání snad jen s Norským velikánem, Emperorovským Ihsahnem. Přesto se nabízí myšlenka, kam až je možné zajít v brutálním smyslu hudby, prtože nové album SYL je takovej náhul, že mě po půli alba vždycky začnou fyzicky bolet uši. Předchozí album mi přišlo stravitelnější. Devin bývá často zmiňován i jako producent, což bych osobně spíš tutlal, protože mi jeho produkce přijdou...jak to říct. Zvláštní ale zvukově dost nekvalitní. Čest vyjímkám, kterou je i aktuální deska.
Louža | 19. března 2005

 

10 / 10
Na prvé povrchné počutie by sa dalo povedať, že nové dielo SYL neprináša nič nového. A aj keby to bola pravda, tak ide o nadpriemernu kvalitu, ale keď sa necháte uniesť atmosférou diela a ponoríte sa poriadne hlboko, tak zistíte, že Devin a spol zase vydali dielo, ktoré je pred tými predchádzajúcimi minimálne o krok vpredu. A to či už po inštrumentálnej, alebo hudobnej stránke. Podľa mňa ide o takzvanú špičku ľadovca. Na vrchole je len pár skupín, ktoré stoja zato a SYL patria medzi jednu znich. Ja dávam plný počet, pretože som presvedčený, že za tento album si to zaslúžia.
Koscj | 16. března 2005