CALLISTO - True Nature Unfolds

CALLISTO - True Nature Unfolds

CALLISTO - True Nature Unfolds

CALLISTO - True Nature Unfolds

Album „True Nature Unfolds“ je dalším (kolikátým už?) živoucím důkazem toho, jak univerzální je pojem hudba a jak zrůdně nesmyslné je v některých případech škatulkování. Pokud totiž budeme chtít vyjádřit hudbu těchto Finů pomocí stylových pouček, snadno se zamotáme do krkolomných popisů, neboť ze zřejmého emocoreového základu občas švihnutého ostřejším HC se skupina velmi plynule a přirozeně dostává k hutnému doomu i melancholickému darkrocku. Pokud budete chtít, najdete i pokřivené rock’n’rollové praktiky. Hledání podobností je pak stejně šílené, přesto se dá srovnávat s obdobně mimostylovými JAIRUS a CULT OF LUNA, také s ISIS a NEUROSIS, ale klidně třeba i se starými CANDLEMASS, nebo ještě lépe s poněkud netypickými GODSEND. Album „True Nature Unfolds“ je prostě jednou variantou toho, jak může vypadat průnik hardcoru s metalem a rockem.

CALLISTOCALLISTO jsou skupinou jdoucí za svým hudebním cílem bez ohlížení se na pravidla. Tvoří své skladby navzdory všem hledačům progresivity, házejí rukavici za slávou se honícím kýčetvůrcům a kašlou na vzory a tradice dnes tak oblíbeného retra. V jejich skladbách je vše potřebné a nutné pro vytvoření nálad a zůstává i prostor pro posluchačovu představivost. Ale chvilky zasněného rozjímání netrvají tak dlouho, aby se mohly změnit v ospalé zívání. Silové kytarové pojetí je bez příkras servírováno v přirozené zvukové formě a působí v dnešním světě technologicky upravovaných pochutin jako návrat k přírodě. Přes zvláštní, často až nenápadné vyznění téhle hudby, si však při pozorném poslechu uvědomíte jak výrazově bohaté album je. Například ve třetí skladbě nás v nenásilném závoji zvukové uhlazenosti doprovodí do krajiny zasněnosti i smyčce. Různorodost dokladuje také skladba „Cold Stare“, kde se na krátkou chvíli objeví i saxofon. V tom okamžiku se dostáváme kamsi k pomalému tklivému blues, což kontrastuje s následným tvrdým riffováním, kdy se kytary dostávají do role udržovatelů rytmu a specifická atmosféra skladby je odvozena především ze zajímavě rotujícího motivu bicích. Přes veškerou barevnost projevu je ale hudba CALLISTO plná v jistém smyslu monotónních pasáží, ve kterých nervní nebo pochmurné motivy krouží dokolečka a tvoří tak zvukový „kolovrátek“ masírující svojí vytrvalostí posluchačovo nitro stejně dobře, jako když se jinde skupina pustí do plynule rostoucích a vyvíjejících se postupů, často gradujících v rozvětvených, i když nijak složitých, výbuších nálad. U CALLISTO je nejpůsobivější právě skloubení pocitové emotivnosti s přímočarou hrubostí, což ve výsledku působí velmi neokázale. Třeba skladba „Storm“ se propadá do jakési NEUROSIS nálady, přesto zůstává v hodně dynamických polohách a syrové riffování stejně, jako klidnější útlumy, udržují jistou dávku napětí, bez kterého by tahle hudba byla jen poněkud směšným brnkáním.

CALLISTOV případě CALLISTO se dá těžko mluvit o nějakých bravurních instrumentacích. Není zde nic, na čem by se dala předvádět muzikantská virtuozita. Přesto je to hudba plná zajímavě ozvláštněných a působivých postupů, kdy výslednému náladovému vyznění je podřízeno vše od zvukové stránky, přes aranže a vokální polohy, až po častou kompoziční jednoduchost. Je zde sice jisté nebezpečí tenké hranice mezi působivou emotivností a nezáživnou nudou, a určitě se najdou tací, kteří se přikloní k druhé možnosti. Přesto si však myslím, že CALLISTO nabízejí ve své hudbě mnohem víc než jen prázdné tóny a album „True Nature Unfolds“ je dokladem jak funkčně může působit hudba, která nestaví na hitovosti ani na technické propracovanosti, ale zůstává v nepřeplácané přirozené formě. Velké plus alba vidím i v tom, že se skladby příliš neutápí v banálních tklivých a plazících se pasážích a výraznou roli hraje dynamická údernost a ostrost přímočarých riffů. Todle je muziki současnovosti, vo tom žádní polemyki.

PS: Album „True Nature Unfolds“ s sebou bohužel nese i jednu smutnou vzpomínku, a to když se podíváme na jméno člověka, který je podepsán na postu producenta. Jak jistě všichni ví, Mieszko Talarczyk z NASUM zahynul při katastrofě v Thajsku. Kromě jiného po něm zůstala i skvěle odvedená práce na tomto albu CALLISTO.

 11

Noisy

Verdikt

Album „True Nature Unfolds“ je výbuch smyslových pochutin, které rotují a tříští se v dalších a dalších výbuších nekonečné emotivnosti. Milovníci CULT OF LUNA, ISIS a NEUROSIS jsou asi spokojeni, ale i pro ostatní se něco najde. CALLISTO jsou draví i náladoví, v každém okamžiku však sví.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,8 / 10

Další informace

Stopáž: 57:51

Produkce: Mieszko Talarczyk, Jonas Olsson
Studio: Soundlab

www.callistochaos.com

Sestava

Skladby

  1. 31 36´N, 35 14´E
  2. Blackhole
  3. Limb: Diasporas
  4. Cold Stare
  5. Storm
  6. Caverns Of Khafka
  7. Like Abel's Blood Cried For Revenge
  8. Worlds Collide
  9. Masonic
  10. The Great Divorce

Diskografie

Providence (2009)
Noir (2006)
True Nature Unfolds (2004)
Jemima / Klimenko (12'' vinyl) (2004)
Ordeal Of The Century (MCD) (2003)
Dying Desire (singl) (2001)