DANIEL LANDA - 9mm argumentů

DANIEL LANDA - 9mm argumentů

DANIEL LANDA - 9mm argumentů

DANIEL LANDA - 9mm argumentů

Daniel Landa vyhlásil v devětadevadesátém roce "KONEC" své hudební kariéry. Čím dál více se věnoval závodění, na hudbu zřejmě nezbývalo času, možná v tom svoji úlohu sehrála i únava a jisté znechucení z neustálého osočování vlastní osoby. Vydavatelská firma samozřejmě briskně přispěchala s výběrem největších hitů a tím to mělo hasnout. Jenže jak vidět z recenze na novinku, nehaslo.

Návrat k živým nástrojům je hned od počátku jasnou výhrou. Přece jenom klávesové smyčce nemohou mít nikdy tu správnou sílu, nikdy z nich nepůjde „maso“ souznění dřeva a žíní. Také opětovné angažmá Marka Žežulky za bicí soupravu nahrávku slušně nakoplo. Kam se hrabe automat. Klasikou jsou ostré kytary kurtyzánského Tomáše Varteckého, tady zjevně podladěné, takže výsledná kytarová hradba, zaburácí-li, dává sílu slušně nakopnutého náklaďáku a černobílé klapky nejstálejšího hosta Karla Maříka, který ovšem tentokrát úplně vynechal garmošku a věnuje se pouze klimpru. Doprovodný ženský zpěv táhne samotinká Athina Langoska, tradiční Lída Finková z neznámého důvodu absentuje, ve výsledku změna ale příliš znát není.

Z materiálu si vybere snad každý. Máte rádi Landu jako historicky zasněného romantika? Jak je libo, poslužte si "Obsidiánem" kouzelníka z říše elfů, potemnělým "Tajemstvím" nebo římským "Jménem ve skále". Radši byste něco víc od podlahy? Není problém, k mání je textově hodně ujeté "Kdyby" či mandolínou vyšperkovaný "Sen". A něco nového, neslýchaného, netradičního? Španělsky roztančená "Quantum tarantulí" nebo kavárensky ležérní singlovka "Šance" by měla uspokojit váš apetit. Ždibec textových plivanců? Doporučuji "Vltavu" a hodně povedené "Stvůry" s až metalickým riffem (schválně porovnejte s RAGE a jejich "From The Cradle To The Grave" - paráda!). Nejstrašnější skladba? Určitě "Láska (Prase)". Něco tak blbého opravdu dlouho neuslyšíte. Zbytečný, minutu a půl trvající, alkeholický bumčvacht. Cože, že nemáte rádi Landu vůbec? Tak proč to potom čtete…?

Dočkáme-li se někdy realizace avizované Landovy rockové operety "Zabte sršně", myslím, že výsledek může stát za to. Alespoň všechny tři obsažené ukázky patří na albu k tomu nejzajímavějšímu. Návrat který nebyl marný, to je závěrečné shrnutí a hlavní poselství této recenze.

P.S. Neodpustím si ještě jedno VELKÉ rýpnutí. Vydat v dnešní době takhle krátkou desku, navíc ještě „zajištěnou“ ochranou, když si řádný majitel originálního CD toto nemůže přehrát ani ve svém počítači, natož spálit (všechno samozřejmě jde, když se chce a umí…) a prodávat ji za 500,-Kč je neuvěřitelná zlodějina! Za tu stopáž tedy půl bodu dolů. Že kopírování zabíjí hudbu? Kdepak kopírování Monitore, kdepak kopírování…

 49

Darkmoor

Verdikt

Daniel Landa v tom, v čem je nejsilnější, bohužel se dvěma tradičními songy na odstřel.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6,1 / 10

Další informace

Stopáž: 37:32

Produkce: 2 LANDA s. r. o.
Studio: Káji Maříka

www.daniellanda.cz

Sestava

Skladby

  1. Quantum tarantulí
  2. Kdyby
  3. Obsidián
  4. Sen
  5. Tajemství
  6. Stvůry
  7. Jméno ve skále
  8. Láska (Prase)
  9. Vltava
  10. Šance

Diskografie

Nigredo (2009)
Bouře (Live koncert) (2006)
Tajemství (2005)
Neofolk (2004)
Best of Landa 2 (2004)
Vltava Tour (2003)
9mm argumentů (2002)
Krysař - Kult se vrací (2001)
Best Of: Landa (2000)
Konec (1999)
Smrtihlav (1998)
Pozdrav z fronty (1997)
Krysař (1996)
Chcíply dobrý víly (1995)
Valčík (1993)