CALLENISH CIRCLE - [Pitch.Black.Effects]

CALLENISH CIRCLE - [Pitch.Black.Effects]

CALLENISH CIRCLE - [Pitch.Black.Effects]

CALLENISH CIRCLE - [Pitch.Black.Effects]

CALLENISH CIRCLESympatickým Holanďanům vyšlo během jejich dlouholeté kariéry snad všechno na co sáhli. Ať už holdovali pochmurnému death/doomu, současnému melodickému neo-thrashingu nebo dalším okrajovým odnožím metalového spektra, jejich produkce nikdy neztratila vysoký kvalitativní standard, ba co víc, dokázala přinést do zkostnatělých žánrových receptur spoustu svěžích myšlenek a nečekaných nápadů. Svojí pověstnou podnikavost a touhu objevovat nové horizonty nepozbyli CALLENISH CIRCLE ani na sklonku roku 2005, kdy vydávají svůj pátý a v historii kapely zatím nejodvážnější manifest „[Pitch.Black.Effects]“.

CALLENISH CIRCLEPředem si dovolím upozornit, že termín „nejodvážnější“ není v tomto případě ekvivalentem slova „nejzdařilejší“. Ba naopak, vše nasvědčuje tomu, že třetí řadové album pro Metal Blade Records je tím nejméně povedeným. Přitom před pouhými dvěma roky byli CALLENISH CIRCLE na čele zástupu pronásledovatelů švédské neo-thrash metalové scény, jejíž suverenitu výrazně poznamenali zejména svým čtvrtým albem „My Passion // Your Pain“ (2003). Jenže ani lichotivá pozice vážného konkurenta severských kapel nebyla pro věčně přelétavé Holanďany tím pravým ořechovým. Opět nadešel čas změn, čas rychle opustit bezpečný přístav a vydat se za novým dobrodružstvím.

CALLENISH CIRCLETentokrát ale vše nevyšlo na obvyklých 100%, neboť „[Pitch.Black.Effects]“ zachycuje kapelu někde na půli cesty, pouze v mezifázi dalšího přerodu. Jedna polovina stále spadá do zavedených thrash/death metalových sfér, zatímco polovina druhá vesele experimentuje s nejrůznějšími smyčkami a samplovanými zvuky. Problémem je, že mezi oběma póly alba zcela chybí nějaký tmelící prvek, spojovací můstek, který by umožnil alespoň částečnou míru koexistence futuristicky pojatého samplingu se starou tváří CALLENISH CIRCLE. Pravda, kapela sama se snaží nápadný kontrast zmírnit všemi dostupnými prostředky, netlačí už tolik na pilu (i když ostrých thrashových nájezdů si i tady CALLENISH CIRCLEužijete co ucho ráčí) omezuje skočnou melodiku a realizuje se více ve středních tempech. Elektronické efekty jsou doslova všudypřítomné, nečekaně vyvstávají a stejně nečekaně zase mizí, navozují znepokojivou, plíživou atmosféru, která prostupuje celým albem jako ona pověstná červená niť. Jistě se jedná o zajímavý inovativní prvek v tvorbě kapely, leč přesto se nemůžu zbavit nepříjemného pocitu, že byl implementován poněkud násilným způsobem a přinesl více škody než užitku (díky použití studených samplů nejvíce ostrouhala tradičně silná melodika kapely).

CALLENISH CIRCLECALLENISH CIRCLE si i přes menší nezdar zaslouží naše uznání, neboť se nespokojili s lacinou sázkou na jistotu a nevydali svoji kůži všanc spárům stagnace jako desítky jejich kolegů. Jistě, mohli úplně v pohodě vydat další pure neo-thrashovou desku, ta by však zhola nic neřešila, neboť k tomuto tématu bylo vše podstatné řečeno již na předchozím, mnohokrát zmiňovaném albu „My Passion // Your Pain“. Že se experimentování na „[Pitch.Black.Effects]“ trochu vymklo kontrole neberu nějak tragicky, naopak jsem za inovativní přístup rád, neb v něm spatřuji první nakročení do mnohem zajímavější budoucnosti CALLENISH CIRCLE.

 7

Reaper

Verdikt

CALLENISH CIRCLE si i přes menší nezdar zaslouží naše uznání, neboť se nespokojili s lacinou sázkou na jistotu a nevydali svoji kůži všanc spárům stagnace jako desítky jejich kolegů. Že se experimentování na „[Pitch.Black.Effects]“ trochu vymklo kontrole neberu nějak tragicky, naopak jsem za inovativní přístup rád, neb v něm spatřuji první nakročení do mnohem zajímavější budoucnosti CALLENISH CIRCLE.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
7 / 10

Další informace

Stopáž: 43:23

Produkce: Gail Liebling
Studio: aRe U Recordings

Kontakt: TrendKiller Music, P.O. Box 21, 6120 AA Born (L), The Netherlands

www.callenish-circle.com

Sestava

Skladby

  1. This Day You Regret
  2. Ignorant
  3. Behind Lines
  4. Schwarzes Licht
  5. Sweet Cyanide
  6. Blind
  7. Guess Again
  8. Self-Inflicted
  9. As You Speak
  10. Pitch Black

Diskografie

[Pitch.Black.Effects] (2005)
My Passion // Your Pain (2003)
Flesh_Power_Dominion (2002)
Graceful… Yet Forbidding (1999)
Escape (MCD) (1997)
Drift Of Empathy (1996)
Lovelorn (demo) (1995)

Jiné pohledy

6 / 10
Ano, CALLENISH CIRCLE se pokoušejí vykročit dále, opouštějí neothrashovou škatulku ve snaze posunout a obohatit svůj projev. Samply a akustické náladové pasáže jsou pro CALLENISH CIRCLE nezvyklé, mohlo by se zdát že půjde o zajímavé zpestření a osvěžení, ale z obecného hlediska to nic zas tak nového není a bohužel musím konstatovat, že nějaké povedené a skupině slušící experimenty neslyším. Celkově je materiál nekonzistentní a ona pro skupinu typická ostře thrashová složka ztratila údernost a sílu minulé desky. Nejde přímo o nějaký průšvih, přesto musím „[Pitch.Black.Effects]“ zařadit mezi nejslabší počiny holandského komanda.
Noisy | 14. listopadu 2005

 

8 / 10
CALLENISH CIRCLE ma (celkom podľa očakávania) nadchli na tohtoročnom Brutal Assaulte, rovnako spokojný som aj s ich novinkovou nádielkou.
Ide o doposiaľ najzrelšie dielo týchto sympatických holandských drevorubačov. Ubrali trochu z plynu, neženú svoju muziku do závratných rýchlostí, vďaka všetkým tým elektronickým vychytávkam mám pocit, že počúvam drsnejšiu, thrashovejšiu verziu skvelého záseku "Haven" od švédskych machrov DARK TRANQUILLITY. Páči sa mi to!
Tip pre vás, keď budete nad týmto CD dumať v obchode - skladba "Schwarzes Licht".
Rudi | 14. listopadu 2005