THE REAL MCKENZIES - 10,000 Shots

THE REAL MCKENZIES - 10,000 Shots

THE REAL MCKENZIES - 10,000 Shots

THE REAL MCKENZIES - 10,000 Shots

Kanadská legendární formace THE REAL MCKENZIES, známá též svou obsesivní zálibou v alkoholu a skotském folklóru, patří mezi stabilní jména zaoceánského hospodského punku. Navíc se MCKENZIES v nedávné minulosti několikrát velmi dobře prezentovali živě i u nás v Čechách, přičemž v průběhu svých dravých koncertů  striktně dodrželi jak pitný režim, tak skotské národní úbory. Dnes jsou zpět se zbrusu novou deskou „10,000 Shots“.

THE REAL MCKENZIESJejich hudba je v podstatě prostinké punkově laděné „agro“ s častým využíváním skotských národních instrumentů, jako jsou typické dudy. Skladby často navozují atmosféru pionýrské doby dobývání rozsáhlého území prérií divokého západu, kanadských lesů i masivní expanze do aljašských „údajně“ zlatonosných hor. Výrazný je ve skladbách tradicionální prvek. U většiny skladeb budete mít pocit jakoby jste je už někdy slyšeli. Tak například, při troše nadsázky (snad se nikdo neurazí), i tuzemský kýč ALKEHOL a jimi prezentovaný tradicionál „Buráky“ mají na tomto albu skoro dvojníka. Během půl hodiny tedy MCKENZIES v hudbě nic zásadního neřeší a vysmahnou třináctku svižných kvapíků, hospodských dupáren i melodických odrhovaček, při kterých se díky beznadějně natřískanému saloonu plnému ochlastů, nebezpečných dobrodruhů a nedůvěryhodných existencí, dá zakrýt pocit nejistoty a chuti k rychlému odchodu snad jen předstíraným úsměvem, halekáním na holky nevalné pověsti, stojící na balkónku, a nadšeným třískáním půllitru o barový pultík.

Minulá alba THE REAL MCKENZIES příliš neznám, a tak nemohu s velkou přesností srovnávat kvalitativní rozdíly mezi novinkou a staršími díly. O stylovém úkroku zde nemůže být vůbec řeči, protože THE REAL MCKENZIES patří přesně mezi ty kapely, které si vybudovaly svůj neměnný styl, v němž si prostě šťastně a spokojeně rochní. Přestože kapela pracuje s těmi nejomšelejšími rockovými postupy, dokáže z nich vyždímat maximum a předložit poměrně solidní punk rockovou kolekci.

CD k recenzi poskytli Day After records
Day After records

 3

Stray

Verdikt

Nejtypičtější a snad i jeden z nejkvalitnějších příkladů současného hospodského punk rockového „agra“, jaký znám. Svižný punk plný nadšení ve spojení se skotským folkem povznese v podání THE REAL MCKENZIES tento chlapácký styl na úroveň kritikou poměrně respektovaných rockových žánrů. Není agro jako agro!

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
6,8 / 10

Další informace

Stopáž: 30:00

Produkce: Adam Krammer a THE REAL MCKENZIES

www.realmckenzies.com

Sestava

Skladby

  1. Smokin´Bowl
  2. Best Day Until Tomorrow
  3. Will Ye No Come Back Again?
  4. Pour Decisions
  5. I Hate My Band
  6. Farewell To Nova Scotia
  7. Bugger Off
  8. 10,000 Shots
  9. 13
  10. The Skeleton And The Tailor
  11. Comin´Thro The Rye
  12. The Ale Is Dear
  13. The Catalpa

Diskografie

10,000 Shots (2005)
Oot And Aboot (2003)
Pissed Tae Th´Gills (2002)
Loch´d And Loaded (2001)
Clash Of The Tartans (2000)
The Real McKenzies (1995)

Jiné pohledy

7,5 / 10
„10,000 Shots“ je až po okraj naplněna nakažlivou punk rockovou energií, rukopisem skotských hospodonalejvejzteplalýpivo-odrhovaček, příjemnou bezstarostností a přímočarou hitovostí. Je v tom něco čemu se říká gró, jiskra a oheň, dudy celé album sympaticky obzvláštňují, ale na to jsem si již u kanaďanů THE REAL MCKENZIES zvykl z řádky minulých alb. Celý nosič působí jako vitamíny s optimizmem, které jsem v těchto chladných dnech s velkou chutí polykal. Bod navíc za předposlední bezkytarovou instrumentálku „The Ale is Dear“.
RIP | 26. ledna 2006

 

6 / 10
Věru veselá horda, tihle McKenziovi... Kanaďané, co nosí kilty, chlastají první ligu a produkují hodně sympatický punk rock pajcnutý skotským folkem a vůni čerstvé country hnojůvky. A věru to není zlé, odsýpá to, zaujme to, pobaví to. Jen škoda, že oproti minulé albu "Oot And Aboot" je to místy trochu plytší a poněkud mu chybí melodický švih takových odrhovaček jako třeba "Heather Bells". Také melodie a kytarové vyhrávky jsou místy jaksi více buranské a méně živelné, nicméně srovnání s ALKEHOL je nutno brát vskutku pouze orientačně. Tihle kanadští Skotové mají vkus i príma nápady a i když jejich hudba asi sotva někdy překročí hranice soundtracku k trunčení, určitě stojí za poslech. Rozhodně člověka nakopne a zlepší mu náladu jako dobrá skotská Whisky... A nebolí po ní tolik hlava.
Marigold | 25. ledna 2006