THE LEGION - Revocation

THE LEGION - Revocation

THE LEGION - Revocation

THE LEGION - Revocation

THE LEGIONVětšina z vás bude s největší pravděpodobností oponovat nebo, ještě lépe, mluvit o čirém bláznovství když prohlásím, že „Revocation“ je jedním z nejvíce očekávaných počinů letošní švédské sklizně. Vyvolení jedinci znalejší skandinávských poměrů by však měli svojí lebkou pokyvovat na znamení souhlasu, neb THE LEGION již jednou prokázali, že rozhodně mají potenciál zbavit se druhých houslí a ujmout se taktovky zdejšího black/death metalového orchestru.

THE LEGIONNadějní mladíci z Jönköpingu na sebe poprvé upozornili před třemi roky, kdy pod patronátem Listenable Records vydali svůj debutový manifest „Unseen To Creation“. Pravda, zmíněná nahrávka sice neznamenala průlom mezi elitní smetánku, rozhodně však nezapadla a kapele naopak propůjčila statut jakéhosi černého koně, se kterým bude muset do budoucna počítat i ta nejužší žánrová špička. Vloženou důvěru začali THE LEGION splácet po menší tvůrčí pauze, zato však pěkně tvrdou a vůči devalvaci odolnou měnou. Pro úplnost ještě poznamenám, že onen prostoj byl zapříčiněn sledem nejrůznějších negativních událostí, z nichž nejhorší se ukázala vážná zlomenina ruky v podání obsluhy bicích nástrojů Emila Dragutinovice (MARDUK, ex NOMINON). Na vině údajně nebyla bubeníkova neopatrnost ale baseballová pálka jistého pobudy, který Emilovi přerazil nebohou končetinu při příležitosti ostré výměny názorů před místní nálevnou.

THE LEGIONPo této politováníhodné epizodě se řady Švédů znovu semkly a výsledkem kolektivního snažení se stalo druhé řadové album „Revocation“, shodou okolností i předmět dnešní recenze. Pokud povolíme uzdu naší fantazii a představíme si black/death metalovou scénu v Zemi tří korunek jako přímku, kde bod „A“ symbolizuje death metal a bod „B“ black metal, pak visačku se štítkem THE LEGION musíme umístit velmi blízko bodu „B“. Jinými slovy, produkce mladých Švédů má nejblíže ke spolkům jako SETHERIAL, THY PRIMORDIAL, NAGLFAR a zejména pak BLOT MINE (mimochodem tento přízrak ze Sundsvallu se loni konečně připomněl dlouho očekávaným druhým albem „Ashcloud“). Od výše zmíněných přeborníků v křížení zběsilé rychlosti s výraznou melodikou se THE LEGION odlišují především větším důrazem na složitost kompoziční struktury (důkazů najdeme v tracklistu hned několik, těmi nejvíce reprezentativními jsou rozjezdová „Grotesque Savior“ a hlavně vrchol alba – sedmá skladba „Bloodgate“). Švédové se všemi silami snaží o co největší pestrost, vesele žonglují s tempy, kouzlí na THE LEGIONprvní poslech prudce nakažlivé melodie a ve finále nezapomenou ani na vkusnou atmosférickou exhibici s černobílými klapkami v hlavní roli. Tohle všechno samozřejmě posouvá „Revocation“ mezi stylovou elitu, na míle daleko od všech epigonů a nezáživné sterility mnohých záznamů „post-Nödtveidtovské“ éry.

THE LEGION nejenže splnili veškerá očekávání, ale ještě je dokázali o slušný kus překonat. Máme tu čest s výborným, po všech stránkách sofistikovaným black/death metalovým albem, jenž prostě nemůže zklamat žádného příznivce konzervativní žánrové formy. Skutečně vynikající práce.

 7

Reaper

Verdikt

THE LEGION nejenže splnili veškerá očekávání, ale ještě je dokázali o slušný kus překonat. Máme tu čest s výborným, po všech stránkách sofistikovaným black/death metalovým albem, jenž prostě nemůže zklamat žádného příznivce konzervativní žánrové formy.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 45:55

Produkce: Devo Andersson
Studio: Art Decay Studio, Endarker Studio

Kontakt: LEGION, D. Svartz, Mollbergsg. 6, 553 35 Jönköping, Sweden

www.legion.nu

Sestava

Skladby

  1. Grotesque Savior
  2. Virtue Of Sin
  3. Annihilation Chaos
  4. Horror Vacui
  5. Impious Gathering
  6. Bloodgate
  7. Deadlight Afterglow
  8. Carnal Harvest
  9. Nocturnal Apparition

Diskografie

Revocation (2006)
Unseen To Creation (2003)
Awakened Fury (MCD) (2002)
Bloodaeons (demo) (2000)