RHAPSODY - Live In Canada 2005 - The Dark Secret

RHAPSODY - Live In Canada 2005 - The Dark Secret

RHAPSODY - Live In Canada 2005 - The Dark Secret

RHAPSODY - Live In Canada 2005 - The Dark Secret

Koukám, že tahle věcička nám trochu zapadla. Či jí snad Lord Manatar, který mi s potěšením krade všechno, co z RHAPSODY vypadne, neuznal hodnou své cti?  Jak už si někteří z vás jistě všimli, od vydání posledního alba se cítím být na tuhle kapelu expertem, za což se mi všichni kolegové svorně smějí. Ale to nevadí. Rozhodně nám to nezabrání, abychom si recenzi na tenhle živáček  pořádně užili.

RHAPSODYTahle placka je totiž už od začátku pořádná sranda, soudruzi. Jak jste si patrně všimli, RHAPSODY už drahnou dobu terorizují svět v tandemu s MANOWAR živými vystoupeními. U nás jsou plánovány asi čtyři zastávky, takže se nemusíte obávat, že byste o něco přišli. Někteří z vás už možná byli zasaženi během letních festivalů minulý rok. No, iluze už asi nemáte. I já vím své. Kapely jako RHAPSODY, BLIND GUARDIAN, nebo THERION jsou naživo díky své široce rozaranžované tvorbě věrohodně zcela neprezentovatelné bez použití obrovských rozpočtů, se kterými ovšem promotéři jejich koncertů rozhodně nedisponují. O tom asi nikdo nepochybuje. Je tedy jasné, že živá alba těchto kapel nejsou tak úplně živá. Ony vlastně nejsou živá ani trochu. Ale v případně „Live in Canada 2005“ je to dotažené doslova ad absurdum. Normálně takové záznamy jen smetu ze stolu pro nedostatek živosti, ale v případě RHAPSODY jsem zůstal zírat s otevřenou pusou. Takhle dokonalej zvuk, to se jen tak neslyší! Živáky jsou všelijaké, ale živák, který má citelně lepší zvuk než rok a půl stará řadovka, je podle mého názoru skutečnou raritou. Co na tom, že živý je na něm asi jen ryk fanoušků a Fabiovy proslovy? Co na tom, že Fabio mluví napůl italsky a napůl anglicky? Co na tom, že se nahrával demaioví proč v Kanadě a ne v lukrativním Riu, Hammersmithu, nebo v Japonsku? Co na tom, že má jen hodinu místo dvou muzikou našlapaných CD? Je technicky skvěle zvládnutý. Skladby mají hodně slušné grády a muzikantské chyby aby pod drobnohledem pohledal (ještě aby…!). Když si to pustíte na kvalitní aparatuře, nestačíte zírat. Pro někoho to třeba nemusí být priorita, ale já na technických parametrech někdy docela uletím (jako třeba teď). Teoreticky by mělo být v limitované edici přiložené i DVD kontaminující behind the scenes materiál se samotným koncertem v 5.1 hávu. S tím jsem ale bohužel (nebo možná žel bohu) neměl tu čest a nijak mě to nemrzí. Co tam může být? Záběry ze studia? Rozhovor se Saschou Paethem? 

Hodně záleží na úhlu pohledu. Kdo hledá živou nahrávku, je zcela na špatné adrese. Prohlásit, že jde o živák, je kravina. Komu naopak chybí nějaká starší alba kapely a chtěl by je mít v best of verzi a soudobé zvukové kvalitě, ten si určitě v téhle živé iluzi přijde na své. Hudební náplň nehodnotím. Jsou to prostě RHAPSODY, jen bych se rád pozastavil u písní „The Village of Dwarves“ a „The March of the Swordmaster“, které člověka nemůžu nepřekvapit tím kolik inspirace může poskytnout jediná markytánka. A taky jsem rád za skvělou „Erian`s Mystical Rhymes“. Jedna z mála věcí, co mi fakt nesedí, je obal, na kterém je málo barviček a není tam ani jeden drak.

 18

Louža

Verdikt

Normálně podobným devalvacím kouzelného slůvka "live" neholduji, ale díky technické kvalitě mi bylo líto tuhle nahrávku shodit pod stůl. Hodně záleží, co od ní člověk čeká. SONATA ARCTICA nedávno ukázala druhý extrém, je tedy jasné, že může být mnohem hůř.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6,8 / 10

Další informace

Stopáž: 60:00

Produkce: Sascha Paeth
Studio: Metropolis, Montreal

www.mightyrhapsody.com

Sestava

Skladby

  1. The Dark Secret
  2. Unholy Warcry
  3. Wisdom Of The Kings
  4. The Village Of Dwarves
  5. Erian`s Mystical Rhymes
  6. Dawn Of Victory
  7. Lamento Eroico
  8. Nightfall On The Grey Mountains
  9. The March Of The Swordmaster
  10. Emerald Sword
  11. Gran Finale

Diskografie

Live In Canada 2005 - The Dark Secret (2006)
Symphony Of Enchanted Lands II - The Dark Secret (2004)
The Dark Secret (2004)
Power Of The Dragonflame (2002)
Rain of A Thousand Flames (EP) (2001)
Dawn of Victory (2000)
Holy Thunderforce (singl) (2000)
Symphony of Enchanted Lands (1998)
Emerald Sword (singl) (1998)
Legendary Tales (1997)
Eternal Glory (demo) (1995)
Land of Immortals (demo) (1994)