NOVEMBRE - Materia

NOVEMBRE - Materia

NOVEMBRE - Materia

NOVEMBRE - Materia

Italští NOVEMBRE patří již od svých počátků mezi vyznavače posmutnělých nálad. Namísto zmítání se v chladu a prázdnotě však nachází kořeny v místy mírně sentimentální, přesto vkusně pojaté a rozvláčné melancholii okamžiku, drobném záblesku vzpomínek a tyto atributy se zdají plně odpovídat zvláštnímu italskému naturelu, který vrchovatou měrou prýští také z nahrávek kolegů CANAAN nebo KLIMT 1918.

NOVEMBREAni po více než deseti letech neztrácí Italové takřka nic na původní svébytnosti a poměrně bohatém hudebním rozpětí, jímž se vyznačovali již na prvních nahrávkách, jakož i na rozvláčné a promyšlené stavbě skladeb. Nicméně časy začátků jsou ty tam a s nimi i původní výrazněji „ostrý“ projev čerpající inspiraci např. z death metalových vod, který se nyní rozpouští v nastupujících vlnách jemné rockové hravosti. Aktuální „Materia“ představuje příjemně pojatou syntézu toho, čím NOVEMBRE byli a jsou, přesto však nevykazuje stangnaci a v mnoha ohledech posunuje hudební výraz na dále, čímž vetuje apriorní výroky o možné stagnaci.

NOVEMBRE se řadí mezi ta seskupení, jejichž hudba působí zpočátku poněkud nezaujatým dojmem a sklouzává po posluchači jako voda po kamení. Ani „Materia“ není výjimkou. I tentokráte se ovšem soustředěná pozornost a opakovaný poslech vyplácí a pod povrchem domnělé hudební nevýraznosti se tak jako již několikrát přelévá barvitý proud emocí, který však o nic méně nepostrádá onu snivou letargii rámovanou nápaditými rify a hravou rytmikou. Hudebníci již tolik nestaví na přelétavosti motivů a náhlého střídání nálad, ale jednotlivé kompozice budují podstatně sofistikovaněji. Nynější těžiště tkví zejména ve výtečné práci s aranžemi a mnohonásobným vrstvením dílčích melodických motivů a jednotlivých nástrojů, čímž vzniká hutná, přesto velmi čitelná zvuková stěna, jenž snoubí jednotlivé linky a finesy se vzájemně se prolínajícími distorzními a akustickými celky, které s přibývajícím počtem poslechů odkrývají spletitou pavučinu nálad.

NOVEMBREV ostatních atributech však zůstávájí NOVEMBRE stále velmi snadno identifikovatelní včetně precizní technicko-instrumentální stránky a Carmelova zpěvu, který až na několik málo okamžiků plně vyžívá svůj poměrně netypický čistý hlas. A ačkoliv silný „drive“, který nastupuje zejména s prvními pěti skladbami,  nedokáží hudebníci na celé téměř sedmdesátiminutové ploše plně udržet, nabízí nahrávka dostatek poutavých a proměnlivých okamžiků a motivů, které pozornost spolehlivě upoutají. Pomyslnou třešničkou na dortu je cover verze v podobě skladby „Promise“ popových ARCADIA nebo dva závěrečné kusy vzniknuvší v období alba „Novembrine Waltz“, které i přes nový zvukový kabát upomínají na dřívější tvář kapely.

Aktuální nahrávkou se dle mého názoru poněkud nedocenění NOVEMBRE prezentují jako plně vyzrálá kapela, která umně těží ze své minulosti, přesto v ní nezůstává. „Materia“ je důkazem toho, že i po více než deseti letech aktivního působení lze přijít se svěží hudbou, jenž se sice nevyznačuje dokonalostí ve všech směrech, nepostrádá však srdce a kus osobitosti a ani tentokráte není o nošení dříví do lesa. Sníte-li také na břehu moře o starých lodích a s nostalgií v očích vyhlížíte světla majáků, pak by vám „Materia“ neměla uniknout.

 16

Pavel

Verdikt

Ani po více než deseti letech neztratili NOVEMBRE nic ze svého kouzla a "Materia" představuje další výtečný přírustek v diskografii, který přirozeně navazuje na minulé, není však úkrokem do strany, ale vpřed. Sníte-li také na břehu moře o starých lodích a s nostalgií v očích vyhlížíte světla majáků, pak by vám neměla „Materia“ uniknout.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
7,3 / 10
Čtenáři
8,8 / 10

Další informace

Stopáž: 68:01

www.novembre.co.uk

Sestava

Skladby

  1. Verne
  2. Memoria Stoica / Vetro
  3. Reason
  4. Aquamarine
  5. Jules
  6. Geppeto
  7. Comedia
  8. The Promise
  9. Materia
  10. Croma
  11. Nothijngrad

Diskografie

The Blue (2007)
Materia (2006)
Dreams D'Azur (2002)
Novembrine Waltz (2001)
Classica (2000)
Arte Novecento (1997)
Wish I Could Dream It Again (1994)

Jiné pohledy

6,5 / 10
Nesdílím nadšení. V mém případě se Italům občas podaří zachytit drápkem za kůži, ovšem to má k pořádnému tnutí do živého daleko. Na jednu stranu je to příliš hrubé, na druhou zase málo výrazné. Zkrátka ani ryba ani rak.
Shnoff | 7. června 2006

 

8 / 10
Moc příjemný poslech nám na své nové desce připravili italští NOVEMBRE. Dozvuky metalové minulosti jsou v jejich tvorbě patrné pořád, ale mnohem větší prostor dostává rockovější nádech. Hudba NOVEMBRE je stále nakažlivě melancholická a hlavně Carmelův zpěv působí velmi ležérním až nezaujatým dojmem. Na první poslech mě nahrávka příliš nechytila, ale v tomhle případě se vyplatí dát poslechu další šanci a výsledek by se měl dostavit. Pod lehce fádním a řekněme, že i trošičku nezářivným povrchem se skrývá množství nálad, zajímavých motivů a dokonce i hitových písní. Za všechny uvedu v pořadí druhou "Memoria Stoica / Vetro" anebo povedenou předělávku popových matadorů z 80-tých let ARCADIA (v této kapele působili členové slavných DURAN DURAN), která nese název "The Promise".
Dalas | 15. května 2006