STRAPPING YOUNG LAD - The New Black

STRAPPING YOUNG LAD - The New Black

STRAPPING YOUNG LAD - The New Black

STRAPPING YOUNG LAD - The New Black

Album „Alien“ bol (takmer) dokonalý a nezameniteľný rukopis Devina Townsenda, ktorý začína pomaly trpieť na kvantitu a čoraz menšiu unikátnosť, opäť aspoň na chvíľu katapultoval späť na absolútny vrchol metalového umenia. S novinkou sa STRAPPING YOUNG LAD rozhodli prísť dosť rýchlo. Očakávania pred príchodom „The New Black“ boli veľké, pričom jeden z hlavých dôvodov bol fakt, že SYL doteraz vždy potrebovali istý čas, aby na svojom značne zúženom manévrovacom poli dokázali predviesť čosi ozaj unikátne. Informácie o nahrávaní a vydaní nového albumu len rok po triumfálnom „Alien“ teda logicky sprevádzali pochybnosti. Mr. Townsend sa s touto výzvou vysporiadal svojsky – svoje manévrovacie pole rozšíril.

STRAPPING YOUNG LADKlobúk dolu. Fanúšikovia aj kritika pri „The New Black“ musia odrazu riešiť úplne iné veci, než dopredu plánovali. Nový album STRAPPING YOUNG LAD znamená odklon od tradičného štýlu superskupiny. Viac než čokoľvek iné dnes táto patrička pripomína WALTARI extrémneho metalu. Už to nie je tá stena hlukozvuku a navonok homogénny uragán, ukrývajúci nohy-podkopávajúce kompozičné detaily. Typicky townsendovské umenie stavby skladieb tu stále prežíva svoj vrchol, nový album však akoby absorboval Devinove „mäkšie“ inšpirácie zo sólových projektov. Priblížil sa chytľavému rock’n’rollu, ktorý starú tvorbu SYL pripomína už len zvukom a nenapodobiteľným klepopisom Gene Hoglana. „The New Black“ navyše vykazuje obrovský zmysel pre iróniu a sarkazmus v podobe, akú sme zažili snáď len na (z neskoršieho kontextu) nevyprofilovanom debute. Ledaže... Nie, skladbu „Far Beyond Metal“ Townsend NEMOHOL myslieť vážne!!!

V ukážkovej alienkompozícii „Skeksis“ ste to museli hľadať, napriek tomu, ako jasné a „ušislyšné“ vám to neskôr pripadalo. Dnes sú townsendovské drobnosti oveľa popisnejšie a zreteľnejšie. Trúbky a píšťalky v „Antiproduct“, či vyslovene dychovková „Monument“ sú fantastické, no otázne je, či vás (na rozdiel od „Skeksis“) budú baviť aj na desiaty-dvadsiaty posluch. A to je zároveň aj hlavná diagnóza albumu „The New Black“. Podobne ako WALTARI je totiž na prvý kontakt neuveriteľne chytľavý, neskôr však môže pôsobiť banálnejšie. Nenechajte sa pomýliť, novinka STRAPPING YOUNG LAD si svoje miesto v diskografii nájde. Po vrcholnom „Alien“ mi ale odpustíte, ak ku „podarená“ pridám ešte „mierne rýchlokvasená“, či „zbytočne kompromisná“.   

Devin TownsendV móde sa istý čas zaužívala glosa „Hnedá je nová čierna“. Nová čierna STRAPPING YOUNG LAD nie je priekopníkom ani vizionárom, ako by sa odvážnym titulom chcela deklarovať. Presne naopak. Pútavým spôsobom glosuje všetky tie tony muziky, ktoré Devin Townsend už kedysi vypustil na zemský povrch. Ak vám sólová tvár šialeného Kanaďana nesedí a zaľúbili ste si iba SYL, budete sklamaní. Zbytok bude pravdepodobne „iba“ spokojný. A všetci sa budeme tešiť na chvíľu, keď sa moloch poriadne nadýchne a do sveta vypustí čosi ozaj vražedné - tak, ako bolo doteraz príjemným pravidlom.

 47

V-dur

Verdikt

Devin Townsend preškrtal čiaru, doteraz oddeľujúcu temný a agresívny svet STRAPPING YOUNG LAD od lyrickejšej sólovej tvorby. Počuť oba póly pokope je nesmierne zaujímavé a dáva to "The New Black" novú hodnotu. Aj tak je to škoda. Na predošlom "Alien" STRAPPING YOUNG LAD dokázali, že ich stará tvár má niečo do seba.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
7,5 / 10
Čtenáři
8,7 / 10

Další informace

Stopáž: 42:44

Produkce: Devin Townsend
Studio: Profile Studios

www.strappingyounglad.com

Sestava

Skladby

  1. Decimator
  2. You Suck
  3. Antiproduct
  4. Monument
  5. Wrong Side
  6. Hope
  7. Far Beyond Metal
  8. Fucker
  9. Almost Again
  10. Plyophony
  11. The New Black

Diskografie

The New Black (2006)
Alien (2005)
For Those Aboot To Rock (DVD) (2004)
SYL (2003)
Live In Australia (1999)
City (1997)
Heavy As A Really Heavy Thing (1995)

Jiné pohledy

7,5 / 10
„The New Black“ obsahuje ve své koncepci plnou mošnu okatých chytlavostí, důraz na kolovrátkovitost některých (mnohdy klišovitých) slovních spojení, stejně jako na „slogany“, díky nimž si počáteční skladby dokážete lépe zapamatovat – tento poněkud komerčně lascivní tah je však vyvážen dostatkem hudebně zajímavých míst, žánrovou nejednoznačností a velmi zdařilou a dotaženou produkcí. Osobně mi víc sedne závěr alba, kde v boji vítězí druhá složka.
RIP | 17. srpna 2006

 

6 / 10
Nemůžu si pomoct, ale na mě Devin Townsend působí už dost vyčpělým dojmem. Nikdy jsem se neřadil k jeho fanatickým obdivovatelům, kterých má očividně stále dost, ale uznávám kvality jeho starších nahrávek a rovněž jej respektuji jako kvalitního producenta. Ovšem co říci o nové desce STRAPPING YOUNG LAD? Že na mě působí jako poslední zbytky šťávy z vymačkaného pomeranče? Že po roce od poslední řadovky SYL tady máme další a naprosto zbytečnou směsicí toho "nejlepšího" z tvorby SYL a Devinovy sólové tvorby? Tohle mě prostě nebaví a nevidím v tom žádný smysl. Objektivně se pořád jedná o nadprůměr, ale dosti zbytečný.
Dalas | 9. srpna 2006

 

8,5 / 10
Moderní tvrdá a zároveň melodická svěží metalová deska vysypaná z rukávu s lehkostí Devinovi vlastní. Mé jemné povaze však nesedí výrazné zvulgárnění textů – to je samé „fuck“, suck“, „cmuk“…, což nedává metalové mládeži pozitivní příklad. Přesto doporučuju.
Shnoff | 20. července 2006

 

8 / 10
Doska "The New Black" ako keby vyšla pod hlavičkou STRAPPING YOUNG LAD iba náhodou. Devin na nej totiž očividne rekapituluje veľmi plodnú dekádu svojej búrlivej kariéry. Veľa odkazov na sólovú tvorbu, menej sonického terorizmu, znovunahratie pecky "Far Beyond Metal", ktorú SYL odpálili už na živáku "No Sleep Till Bedtime" v roku 1998.
Pocit akejsi štýlovej rozháranosti a "rýchleho kvasenia" u mňa trval iba chvíľku. Je to veľmi silný materiál - aj vďaka dokonalému zvuku od fantastického Mika Frasera (METALLICA, AEROSMITH, AC/DC, JOE SATRIANI, SATYRICON,...).
Rudi | 10. července 2006