XASTHUR - Subliminal Genocide

XASTHUR - Subliminal Genocide

XASTHUR - Subliminal Genocide

XASTHUR - Subliminal Genocide

Hrubé padacie dvere v akejsi kalifornskej pivnici sa znovu s vrzgotom roztvorili a z tmavého otvoru vyrazil hnilobný zápach nového diela z produkcie Malefica, už dlho jediného člena entity nazvanej XASTHUR.

„Subliminal Genocide“ je de facto prvou dlhohrajúcou lastovičkou novej éry XASTHUR, odštartovanej Maleficovou „záhrobnou“ participáciou na „Black One“ od SUNN O))) a na nasledujúcom turné. Vynikajúci split s LEVIATHAN, s rozpakmi prijatý extrémny superprojekt TWILIGHT, distribúcia cez kultových Southern Lord – to všetko boli faktory, ktoré z XASTHUR spravili undergroundovú hviezdu, doteraz úspešne prekračujúcu svoj tieň.

„Subliminal Genocide“, produkt nezvyklej spolupráce medzi ortodoxnými Battle Kommand Records a žánre prekračujúcimi, no predsalen v hardcore zakorenenými Hydra Head Recordings je snáď prvou nahrávkou, vypustenou len pod hlavičkou XASTHUR, ktorá má ambície upútať široké publikum. Bohužiaľ, so znalosťou kontextu osobitosť tohoto albumu vädne: „Subliminal Genocide“ je totiž presne taký XASTHUR, akým bol kedykoľvek predtým. Stredné tempo, „rozostrené“ gitarové vzory brzdené akustickými vsuvkami a podkreslené pohrebnými klávesami, chladné syntetické bicie a zastretý škrekot vypĺňajú celých, takmer neznesiteľných sedemdesiat minút. Je pravda, že „Subliminal Genocide“ odhaľuje samotnú prapodstatu žánru, ktorá agresivitu zrazu zobrazuje ako introvertný pocit, nie okázalú demonštráciu sily, nachádzajúc tak spojenia vedúce k ambientnej hudbe (v Európe prekopané „Filosofem“ od BURZUM a do pôsobivej krajnosti dotiahnuté Dánom, tvoriacim pod hlavičkou NORTT). No skutočne uhrančivé momenty, odhaľujúce Maleficovu schopnosť napísať dusivú, strach naháňajúcu, no akokeby patologicky chytľavú melodickú linku sa objavujú zriedka a málokedy sú zároveň nosnými myšlienkami rozsiahlych kompozícií. Esencia blackmetalu ohlodaná na dreň – no na to sme po pravde vlastne zvyknutí. V kontexte severoamerického blackmetalu neprináša album nič nové – okrem distribučných možností, pokrývajúcich doteraz netušené teritóriá.

XASTHUR

„Subliminal Genocide“ je CD, do ktorého sa neľahko preniká – a nie som si istý, či vlastne táto nahrávka za to stojí. Pre „die hard“ fanúšikov USBM asi ťažko pôjde o sklamanie, no typický Maleficov rukopis sa stáva tak opozeraný, že ďalší album, plánovaný už na nasledujúci rok, bude chtiac-nechtiac hodnotený ešte prísnejším metrom. Recenzované dielo (mimochodom na verejnosť v demo verzii preniklo už dávno pred vydaním) zlyháva práve tam, kde by premiant žánru mal excelovať: v prekvapivosti, „trendsetterstve“, v túžbe vziať na seba riziko posunu a zmeny. Som zvedavý, ako sa s tým popasovala druhá, nemenej prekvapivá blackmetalová akvizícia Hydra Head – jednočlenný, ultranenávistný švédsky projekt HERESI, ktorého sympaticky necelú polhodinu trvajúca doska „Psalm II: Infusco Ignis“ vyšla v tej istej dobe.

Ak ako pomysený „bod nula“ vezmete split XASTHUR a LEVIATHAN, zrejme urobíte lepšie, keď zaostríte na Wresta (LEVIATHAN, LURKER OF CHALICE), miesto fixácie na na prvý pohľad okúzľujúcu, no čím ďalej tým viac stereotypnú cestu Malefica.

 21

Thorn

Verdikt

Tradične kvalitná, ale neprekvapivá (doslova) dlho hrajúca doska od jedného z lídrov USBM. Nič menej, ale ani nič viac.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,6 / 10

Další informace

Stopáž: 71:34

www.xasthur.mercurous.net

Sestava

Skladby

  1. Disharmonic Convergence
  2. The Prison Of Mirrors
  3. Beauty Is Only Razor Deep
  4. Trauma Will Always Linger
  5. Pyramid Of Skulls
  6. Arcane And Misanthropic Projection
  7. Victim Of Your Dreams
  8. Through A Trance Of Despondence
  9. Loss And Inner Distortion
  10. Subliminal Genocide
  11. Malice Hidden In Surrealism

Diskografie

Portal Of Sorrow (2010)
All Reflections Drained (2009)
Defective Epitaph (2007)
Xasthur (MCD) (2006)
Subliminal Genocide (2006)
Nortt / Xasthur (split) (2004)
Xasthur / Leviathan (split) (2004)
To Violate The Oblivious (2004)
Telepathic With The Deceased (2004)
Xasthur / Angra Mainyu (split) (2004)
Nachtmystium / Xasthur (split) (2004)
The Funeral Of Being (2003)
Suicide In Dark Serenity (2003)
Nocturnal Poisoning (2002)
Xasthur / Acid Enema (split) (2002)
A Darkened Winter (promo) (2001)
A Gate Through Bloodstained Mirrors (2001)
Xasthur / Orosius (split) (1999)