SODOM - Sodom

SODOM - Sodom

SODOM - Sodom

SODOM - Sodom

Od německého válečného komanda už dávno každý ví, co čekat, protože tihle žoldáci pořádají pravidelné výpravy už něco málo přes dvacet let, přičemž vždy používají velmi podobných bojových taktik. V době mladých let byly jejich útoky nebezpečnější, přímočaré, plné odhodlání, s mnohonásobně větší palebnou silou, která  dokázala v zástupech protivníků nadělat daleko větší paseku. Časem však byly jejich zbraně a taktické plány odhaleny a z přirozené snahy odpůrců byly vybudovány proti jejich (dříve každoročním, dnes už jen občasným) útokům spolehlivé pancéřové kryty.  A protože bojovní Alemani většinou svou podstatu nemění, záleží v současnosti už jen na tom, zdali dostaneme včas pravidelný signál k opevnění a také na tom, v jakém prostředí byl v mírovém mezidobí muniční materiál SODOM uskladněn. Všem je totiž jasné, že před patnácti lety začalo do těchto prostorů z podivuhodných příčin prosakovat.

SODOMZvyklý z období před pěti leti ( album „M-16“) na skutečnost, že poslední výpad měl znovu trochu stoupající tendenci, jsem byl na letošní kanonádu poměrně zvědav a tak jsem se přemístil do jakéhosi vzdušnějšího předsálí opevněného bunkru, odkud se dalo snažení zuřivých útočníků dalekohledem lépe pozorovat. Riskoval jsem sice vlastní krk, ale naměření intenzity násilí v napadené oblasti bylo pro mne v tu chvíli zásadní. Nebylo to totiž moc dávno (devadesátá léta), kdy byly třaskaviny SODOM tak nenápadité a neškodné, že se stačilo zavřít do sklepa s láhví vína a nad partičkou karet celou řež přečkat, aniž by se člověk vůbec pozastavil nad tím, že mu něco může hrozit. Kolikrát nás museli opité a rozveselené naši sousedi přijít upozornit, že už je po všem. V době posledního náletu jsem však v otřesech půdy vypozoroval určité zesílení, které možná signalizovalo nepatrné přiostření situace. Takže s vážnou tváří ležím za hromadou pytlů v bytelné stodole, která stojí nad naším bunkrem a pozoruji okýnkem, kde se co děje. Skutečně je zde řada zlepšení, válečné vybavení Němců sice z nepochopitelných důvodů obsahuje ta samá data výroby jako před mnoha lety, zvlášť když si uvědomíme, jak moc technologie jiných armád dávno pokročila, ale nadšení, s jakým jdou dnes do boje, je opět nepřehlédnutelné. SODOM sice budují ty samé nástrahy, útočí podobnými cestami, volí podobné rozestavení i palebnou sílu, ale jakoby jejich staří vojáci sami v sobě našli touhu vydat ze sebe maximum i přes únavu způsobenou mnohaletými válkami.

Takže k hudbě samotné. Samozřejmě, že SODOM už nikdo nezmění. Nová bezejmenná deska je jejich klasická práce, ve které podle své nejlepší tradice předvádějí svůj humpolácký thrash metal s občasným skluzem k jimi tolik obdivovaným MOTORHEAD, což je nejvíce patrné v hitovce „Buried In The Justice Ground“. Většina materiálu se však nese v ryze thrash metalovém duchu, ale s tím rozdílem, že přináší podstatně svěžejší materiál s mnoha zajímavými momenty, než tomu bylo v průběhu devadesátých let. Plodné období „Agent Orange“ (1989) a „Better Off Dead“ (1990) už sice zřejmě nikdy nezopakují, ale SODOM svou snahu a vytrvalost letos zúročují v neporovnatelně smysluplnější kolekci, než tomu bylo třeba u alb před deseti lety.

 40

Stray

Verdikt

Nové a ne úplně špatné album SODOM. Co víc k tomu dodat? Snad jen, že „Agent Orange“ (1989) znovu nedostižen.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
6 / 10
Čtenáři
7 / 10

Další informace

Stopáž: 43:00

Produkce: Andy Brings
Studio: Midas Twins Studios

www.sodomized.info

Sestava

Skladby

  1. Blood On Your Lips
  2. Wanted Dead
  3. Buried In The Justice Ground
  4. City Of God
  5. Bibles And Guns
  6. Axis Of Evil
  7. Lords Of Depravity
  8. No Captures
  9. Lay Down The Law
  10. Nothing To Regret
  11. The Enemy Inside

Diskografie

Genesis XIX (2020)
Decision Day (2016)
Epitome Of Torture (2013)
30 Years Sodomized (Best Of) (2012)
In War And Pieces (2010)
Sodom (2006)
One Night In Bangkok (2003)
M - 16 (2001)
Code Red (1999)
´Til Death Do Us Unite (1997)
Ten Black Years - Best Of Sodom (1996)
Masquerade In Blood (1995)
Marooned Live (1994)
Get What You Deserve (1994)
Tapping The Vein (1992)
Better Off Dead (1990)
Agent Orange (1989)
Mortal Way Of Life (1988)
Persecution Mania (1987)
Expurse Of Sodomy (EP) (1987)
Obsessed By Cruelty (1986)
In The Sign Of The Evil (EP) (1985)

Jiné pohledy

6 / 10
Německý klasický pivní thrash se vším, co k němu patří. Řetězy, džíska, pyramidy a mařena. Reminescence starých dobrých osmdesátek s aktuálním zvukem.
Dalas | 12. prosince 2006