LAMMOTH - Reflections

LAMMOTH - Reflections

LAMMOTH - Reflections

LAMMOTH - Reflections

Lammoth neboli „Velká ozvěna“ je věhlasným „Silmarillionem“ nazýván kraj ve Středozemi, ležící severně od zálivu Drengist a pojmenovaný podle ozvěny Morgothova výkřiku v zápase s Ungoliant. Tahle zdánlivě drobná informace však nabyla zcela nového významu ve chvíli, kdy se dala dohromady parta muzikantů, holdujících epickému a výpravnému heavy metalu, a za svůj pseudonym si zvolila právě tohle magické slovíčko. Protože LAMMOTH v jejich podání jakoby vlastně zároveň symbolizoval úplně všechno, co je jejich hudebnímu projevu nejvlastnější, především pak fantastický obraz Tolkienova legendárního světa se vší jeho nadýchaností a snovou půvabností.

LAMMOTH

Cože? Fantastický obraz Tolkienova legendárního světa se vší jeho nadýchaností a snovou půvabností? A v Čechách? Nemožné, řeknete si jistě. Ale ono tomu tak do jisté míry opravdu je. LAMMOTH na „Reflections“ samozřejmě neobjevili další hudební světadíl, nicméně dokážou ve svém projevu, místy i velmi úzce spojeném s texty na námět Tolkienových příběhů, velmi poutavě vyprávět a přizpůsobit tomu i hudební součást věci. Čímž je samozřejmě míněn rozkošatělý (nebo progresivní, chcete-li) metalový výraz, opírající se (i díky nezbytným klávesám) o pestrou a zvučnou melodiku, o bohaté a stejně zvučné riffové vyjádření a tím pádem i o celou škálu nálad od těch nejveselejších až po ty poněkud pochmurné. Snad úplně nejvýstižnější je to v instrumentálce „Helm´s Deep“, kde vám nakonec nezbude nic jiného než se zcela ztotožnit s jejím stručným popisem v bookletu, neboť tahle skladba skutečně naprosto sugestivním způsobem popisuje „východ slunce zrcadlící se na střechách Edorasu a přes jízdu Rohirů, útok Sarumanových vojsk a Třpytivé jeskyně Aglarond spěje k dramatickému vyvrcholení“. Další rozměr „Reflections“ dodává i příjemný vokál pěnice Hanky „Astarte“ Plesné, stejně variabilní a popisný jako ostatní děj na nahrávce. A hodně sympatické je tím pádem i to, že žádná ze skladeb alba nemá tendenci působit ve společnosti svých kolegyň hluše či dokonce rušivě, a že v každé z nich si najdete něco, co vás k ní nejprve zlehka připoutá a nakonec nedá možnost jak se z takového pouta vyzout. Příklady pochopitelně netřeba uvádět, protože každá ze všech devíti obsažených skladeb (z nichž šestá až osmá tvoří jediný příběh „Scarytale“) obstojí sama za sebe jako právě takový příklad. Jedinou poznámku proto můžu mít snad jen k jejich délce, protože s ohledem na většinovou stopáž nad šest minut hracího času se někdy do vší té okázalosti vplíží i jakási drobná komplikovanost a šroubovanost, což samozřejmě může do určité míry ubrat i na celkové efektivitě.

A vlastně ještě jedna věc mi nejde tak úplně na rozum. Nemám nic proti zvuku celé nahrávky (naopak mám za to, že ve všech podstatných směrech je dostatečně čitelný a ostrý, jen se prostě nemohu zbavit dojmu, že způsob, jakým jsou zvýrazněny bicí nástroje na úkor všech ostatních, je trošku zbytečný a násilný. Zřejmě má ale bubeník Filip „Morbo“ Kittnar v LAMMOTH celkem zvučné slovo, což nakonec dokreslují i jeho poměrně zdařilé texty, jejichž kompletní znění (včetně stejně povedených lyrických pokusů Jirky „Ozzyho“ Černého) naleznete na internetových stránkách kapely, na něž poněkud netradičně odkazují krátké popisky ve stejně netradičně zpracovaném bookletu „Reflections“. Brána do světa LAMMOTH se zkrátka zdá být otevřenou úplně všem a stejně tak i následná procházka v ní. Však si to prubněte na vlastní kůži.

 Přidejte svůj názor

Louis

Verdikt

Stejně tak jako některá skromně vznikající filmová díla dokážou dát zapomenout na mnohé velkorozpočtové záležitosti, může i polooficiální zápis poměrně neznámé domácí tváře naložit na frak všem těm, kteří mají jméno, spoustu peněz a silnou vydavatelskou společnost za zády. Teoreticky.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
6,5 / 10

Další informace

Stopáž: 59:36

Produkce: Vítězslav Jíra, LAMMOTH
Studio: Studio Nahoře

www.omadeg.cz/lammoth

Skladby

  1. The Sight
  2. Master Of Dreams
  3. Mirror (At The End)
  4. Helm´s Deep
  5. Westward Evermore
  6. Scarytale: 1. Arrival Of The Savior
  7. Scarytale: 2. Wheel Of Life
  8. Scarytale: 3. Fallen Star
  9. Reflections

Diskografie

Machine (2009)
Reflections (demo) (2006)
Čas ticha skončil (demo) (2004)

Jiné pohledy

6,5 / 10
V podstatě už není co dodat. Recenze vystihuje, základní charakter alba skoro přesně. S konečným hodnocením přesto nemůžu tak úplně souhlasit. Vada na kráse je jediná - a sice zvuk. Chápu, že kapela lokálního charakteru, kterou LAMMOTH chtě nechtě stále ještě jsou si nemůže dovolit vznosné produkce přespolních veličin. Což je velká škoda, protože právě jejich hudba podobný sound takřka vyžaduje. V současném provedení totiž skladby působí poměrně bezzubým dojmem. Při detailnějším poslechu ale zjistíte, že se po hudební stránce můžou rovnat s velkou většinou současné power/heavy produkce a nemálo kapel (hlavně těch italských) vcelku v pohodě předstihnou. Bejt to líp nazvučený (a mít to na obalu [i když i ten současný je dost stylový] víc draků :-) ) , dal bych víc bodů. Někomu to třeba tolik vadit nemusí, ale já jsem v hifistických záležitostech pedant.
Louža | 28. prosince 2006