MARTYR - Feeding The Abscess

MARTYR - Feeding The Abscess

MARTYR - Feeding The Abscess

MARTYR - Feeding The Abscess

Quebecká techno death metalová klika znovu zasahuje obvyklým způsobem, tedy přesně do černého. Tentokráte je řeč o MARTYR a jejich třetím studiovém záznamu s poetickým titulkem „Feeding The Abscess“. Dnes je však nezbytně nutné varovně vztyčit ukazováček a vyhlásit velké pozor, neb kapelu bratří Mongrainů rozhodně nemůžeme charakterizovat jako „typicky kanadskou“. I když, co je vlastně pro tamější scénu typické? Vždyť místní endemické entity mají tak málo společných jmenovatelů, neohroženě si razí nové a nové cestičky mořem nudného balastu a v izolaci od okolního klišé vytvářejí jedno skvostné dílo za druhým.

Ve srovnání s žánrovými kolegy typu CRYPTOPSY nejsou MARTYR tolik nekompromisní, volí o mnoho decentnější produkci a zcela abdikují na grindové záblesky, které jsou (v některých případech spíše byly) mnoha frankofonním spolkům vlastní. „Feeding The Abscess“ jako celek nepůsobí tolik „současně“, naopak disponuje jasně identifikovatelným „old-fashioned feelingem“, který jako by vyvstal z počátku let devadesátých. Vzhledem k tomu, že se natáčelo v tradičním jezerním útočišti, tedy studiu Wild, pod přísnou taktovkou Pierra Rémillarda (viz poslední NEGATIVA nebo BENEATH THE MASSACRE), může být finální, historickým nádechem obohacená produkce pro mnohé z vás určitým překvapením. Samozřejmě to neplatí pro znalce předchozích dvou řadových alb, neb ti už jistě velmi dobře vědí, co mohou od zručných Kanaďanů očekávat.

MARTYR

Poslech „Feeding The Abscess“ vyvolává spoustu reminiscencí na časy minulé, na časy kdy techno death metal velmi důrazně promlouval skrze tvorbu ATHEIST, DEATH nebo CYNIC. Vůbec tady nechci deklarovat, že MARTYR tuto stylovou klasiku nějak výrazně citují, popřípadě pak rovnou kopírují, to vůbec ne, jejich tvorba však zcela jednoznačně navozuje podobné nálady, jaké kdysi plnými hrstmi rozhazovala ona trojice výše uvedených pionýrů. Dozajista k tomu přispívá i převažující thrashově zabarvený vokál a střídměji pojatá rytmika, jež rozhodně nepracuje na principu „kolik riffů umíš, tolikrát jsi techno deathmetalistou“. MARTYR s jednotlivými motivy daleko více pracují, detailně je rozvíjejí, popřípadě pak různě modifikují, tedy postupují přesně obráceným způsobem než třeba kalmarští kouzelníci SPAWN OF POSSESSION, kteří střídají riffy jako na běžícím pásu a náladu skladeb mění až s nesportovní kadencí. I přes ono fluidum dávných progresivně smýšlejících aristokratů nezní „Feeding The Abcess“ jako vykopávka ze začátku devadesátek, MARTYR jsou přeci jen o poznání intenzivnější a mnohokrát názorně předvedou, že zatopit pod pověstným kanadským kotlem umí opravdu dokonale. Jedno z početných polínek nese povědomé jméno „Brain Scan“, což je samozřejmě předělávka známé skladby od VOIVOD (konkrétně pak ze záznamu „Dimension Hatröss“).

Podobně jako drtivá většina žánrově příbuzných nahrávek je i „Feeding The Abscess“ těžce proniknutelnou záležitostí, velmi náročnou na časové investice. Počítejte s tím, že všechny jeho skryté krásy rozhodně neobjevíte na jeden zátah, ba právě naopak, ve společnosti MARTYR budete muset strávit nejednu volnou chvilku. O tom, že se taková trpělivost jednoznačně vyplatí snad svědčí i můj konečný verdikt. „Feeding The Abscess“ je definitivně jeden z největších top highlightů loňské techno death metalové sezóny. Rozhodně si tuhle desku nenechte proklouznout mezi prsty, byla by to totiž hodně velká chyba!

MARTYR (logo)

 28

Reaper

Verdikt

„Feeding The Abscess“ z dílny kanadských virtuózů MARTYR je definitivně jeden z největších highlightů loňské techno death metalové sezóny. Rozhodně si tuhle desku nenechte proklouznout mezi prsty, byla by to totiž hodně velká chyba!

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
9 / 10
Čtenáři
9 / 10

Další informace

Stopáž: 48:20

Produkce: Pierre Rémillard
Studio: Wild Studios (St-Zénon, Quebec, Canada)

Kontakt: MARTYR, 5580, Tour du Lac, Lac-a-la Tortue, Quebec, Canada G0X 1L0

www.martyr-canada.com

Sestava

Skladby

  1. Perpetual Healing (Infinite Pain)
  2. Lost In Sanity
  3. Feast Of Vermin
  4. Interlude - Desolate Ruins
  5. Havoc
  6. Nameless, Faceless, Neverborn
  7. Silent Science
  8. Felony
  9. Dead Horizon - Part I : Echoes Of The Unseen
  10. Dead Horizon - Part II : Romancing Ghouls
  11. Dead Horizon - Part III : Stasis Field
  12. Dead Horizon - Part IV : Shellshocked
  13. Brain Scan (VOIVOD cover)

Diskografie

Feeding The Abscess (2006)
Extracting The Core (2001)
Warp Zone (2000)
Hopeless Hopes (1997)
Ostrogoth (demo) (1995)

Jiné pohledy

9 / 10
Výborné, našlapané a počertech strhujícící. Brilantní technika skloubená s nasraností a živelností. Nemám více co dodat!
Dalas | 6. února 2007