LAIBACH - Bratislava, PKO - 18. februára 2007

LAIBACH - Bratislava, PKO - 18. februára 2007

LAIBACHPo mesiac a pol trvajúcej prestávke LAIBACH obnovili turné k po dlhej dobe skutočne zaujímavému albumu „Volk“. Keďže Bratislava druhé kolo koncertej šnúry uzatvárala, bolo viac-menej jasné, akú podobu bude koncert mať – puntičkári LAIBACH nepatria k spolkom, ktoré playlist smolia polhodinu pred vstupom na pódium.

Prekvapenia sa teda dočkali len tí, čo od LAIBACH (opäť) čakali kolekciu militantných pochodov a svojsky poňatých coververzií. Po polhodinovom trápení juhoslovanskými partizánskymi pesničkami (som zvedavý, koľko fajnšmekrov si CD s nimi zakúpilo – možnosť bola) sa do zatemnenej, len riedko zaplnenej sály PKO ozvali tóny skladby „Germania“ a predstavenie sa začalo. Celá show bola viac komplexným multimediálnym zážitkom, než klasickým koncertom. Živými elementami boli len bicie, neodmysliteľný, stále charizmatický a nenapodobiteľným hlasovým fondom disponujúci Milan Fras a Mina Špiler, krásavica (ale hlavne výborná speváčka) zo slovinského alternatívno-synthipopového ansámblu MELODROM. Na rozdiel od turné k výberovke „Anthems“ absentovala gitara i basa; o to viac vynikla rafinovanosť aranží na (zámerne a programovo) popovej nahrávke „Volk“.

LAIBACH

Skladby nasledovali v poradí, v akom sú zvečnené na štúdiovom zázname; po silnom začiatku, ktorý tvorili nostalgická „Germania“, zžieravo kritická „America“ a klipová „Anglia“ kulminoval zážitok v „Yisra'el“ a „Türkyie“. V oboch bola ich sila ešte zduplikovaná videoprojekciou a dynamikou a razanciou živého podania. Refrén „Sloboda je právo môjho ľudu“ nasledovaný skandovaním „Ata... Ata... Atatürk!“ v druhej menovanej bol až hrozivo podmanivý; o strete fragmentov palestínskej a izraelskej hymny doprevádzanom dekonštrukciou, následným prelínaním a znovuvybudovaním symbolov oboch národov nehovoriac. Projekcia, sprevádzajúca celý koncert, bola aj na pomery LAIBACH nadštandardná a výrazne sa podpísala na jednoznačne pozitívnom dojme. Hra obrazov postavená na zasadení loga „Volk“ do kontextu národných symbolov fungovala a – rovnako ako celý „Volk“ – úspešne balancovala na hrane polopatistického gýču a znekľudňujúceho posolstva ukrytého v textoch a obrazoch. Po ázijskom ukľudnení v podobe „Zhonghuá“ a „Nippon“, de facto sóla pre Minu Špiler, nemohlo prísť nič iné, len panslovanská „Slovania“ – a po avizovanom vynechaní „Vaticanae“ záver v podobe playbackovej „NSK“, ktorej čas vyplnila prestavba pódia.

LAIBACH

V druhej časti koncertu sa LAIBACH predstavili v podobe, ktorú na seba zvykli brávať v období po albume „WAT“. Došlo (za nemalého nadšenia publika) na strojové bubeníčky, estetiku vojnového Nemecka pripomínajúcu projekciu a elektromarše „Tanz mit Laibach“, „Alle gegen alle“, „Du bist unser“, „Hell: Symmetry“. Táto polhodina však vyznela viac ako ústupok konzervatívnejším fanúšikom, než ako integrálna súčasť večera. Po očakávanej rozlúčke „Das Spiel ist aus“ nastal čas na playbackové medley, kľanačku a záver.

LAIBACH

LAIBACHLAIBACH model 2006/07 je LAIBACH v plnej sile. Už nie prvoplánovo kontroverzný, ale znovu prichádzajúci s aktuálnou témou, interpretovanou skrz vlastnú optiku. Obrovský priestor, ktorý na „Volk“ i nasledujúcom turné dostalo duo SILENCE (Boris Benko a na pódiu prítomný Primož Hladnik) sa podpísal na zmene tváre, posune výrazu. LAIBACH stále sú a stále budú Eber, Salliger, Dachauer a Keller, no táto symbolická štvorica dostala zrazu injekciu nového obsahu.

Zmiešané reakcie, ktoré si LAIBACH za „Volk“ vyslúžili, sú najlepším dôkazom, že je všetko v poriadku. Po osobnej kontrole, načatej príjemným rozhovorom so šedou eminenciou Ivanom Novakom (sledujte Metalopolis!) a pokračujúcom skvelým vizuálnym i sluchovým zážitkom na samotnom koncerte, môžem predošlú vetu len podčiarkuť.

LAIBACH

LAIBACH

 24

Thorn

Další informace

Diskografie

Divided States Of America (DVD) (2006)
Volk (2006)
Anthems (2004)
WAT (2003)
The John Peel Sessions (2002)
Rekapitulacija (2002)
Laibach (re-release) (1999)
M.B. December 21, 1984 (live) (1997)
Occupied Europe Nato Tour 1994-95 (1996)
Lubljana-Zagreb-Beograd(live) (1994)
NATO (1993)
Sympathy For The Devil (1992)
Let It Be (1990)
Krst pod Triglawom - Baptims (1987)
Slovenska Akropola (1987)
Opus Dei (1987)
The Occupied Europe Tour (live) (1986)
Nova Akropola (1985)
Neue Konservativ (live) (1985)
Rekapitulacija 1980-1984 (1985)
Laibach (1985)