NIGHTRAGE - A New Disease Is Born

NIGHTRAGE - A New Disease Is Born

NIGHTRAGE - A New Disease Is Born

NIGHTRAGE - A New Disease Is Born

Ve Švédsku pomalu abyste pracně hledali kapelu, se kterou neměl co dělat Thomas Lindberg. Těžko říct, zda-li předchozí tvorba NIGHTRAGE vzbuzovala pozornost hlavně díky jeho přítomnosti za mikrofonem, nicméně nedostatek času mu nedolil nadále setrvat v sestavě této kapely. Jeho místo zaujal holohlavý křikloun Jimmie Strimmel, jehož schopnosti jsme mohli posoudit už loni v lednu, kdy NIGHTRAGE předskakovali anglickým BOLT THROWER na jejich evropské šňůře, která neminula ani Prahu.

NIGHTRAGE

Přiznám, že když jsem si „A New Disease Is Born“ pustil poprvé, tak jsem nevěřil svým uším. Neuvěřitelným způsobem vybrakovaná tvorba moderních metalových kapel vycházejících ze švédského melodického death metalu zasluhovala okamžitý transfer směr odpadkový koš, ovšem to bych se dopustil dosti tragického recenzentského omylu. Ono to totiž s tímto albem není nakonec tak jednoznačné, jak se jevilo napoprvé. Je nesporným faktem, že NIGHTRAGE skutečně berou, kde se dá. Šuplíčky s nápisy SOILWORK, KILLSWITCH ENGAGE anebo klidně i ten starší s visačkou AT THE GATES jsou v neustálé permanenci, což poznáte ihned s mohutným, až téměř stadiónovým refrénem první skladby „Spiral“. Heavy kytary se vtírají s jednou příjemnou melodií za druhou, jeden zpěvný a zatraceně chytlavý refrén střídá druhý a vy ač se zpočátku bráníte, jste velice rychle lapeni v této důmyslné pastičce.

Tím hlavním, co mě na nahrávce tolik baví, jsou právě vskutku podařené melodické nápady, které chrlí šikovný kytarista řeckého původu Marios Illiopoulos. Ano, jsou nadmíru chytlavé, ovšem hranici bohapusté podbízivosti nepřekračují ani jednou, byť mají mnohokráte solidně našlápnuto. NIGHTRAGE se taktéž mohou spolehnout na velmi dobrého zpěváka. Jimmie podává hlavně v refrénech velmi dobrý výkon a věřme, že si tuto formu ponechá i pro živá vystoupení. O ty se koneckonců budou NIGHTRAGE hodně opírat, neboť materiál z nové desky si o to vysloveně říká.

Uvidíme, jestli se bude jednat o hodnotu s trvalejší kvalitou, anebo se dostaví efekt v podobě rychlého oposlouchání. Těžko nyní soudit, faktem však zůstává, že „A New Disease Is Born“ zatnulo drápky v mém přehrávači dost pevně a jen tak rychle se mu nebude chtít ven. Čert vem fakt, že je to plagiát až na půdu, čert vem fakt, že takovýchto kapel jsou dneska spousty a čert vem i fakt, že je to deska tvořená s nepopíratelným důrazem na efekt… Nic z toho nemá cenu řešit, když se výsledný produkt poslouchá více než dobře.

 19

Dalas

Verdikt

Hudební krádež desetiletí v přímém přenosu. NIGHTRAGE berou všude, kde se dá i nedá, ovšem problém je v tom, že jim to žeru i s navijákem!

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
7 / 10
Čtenáři
7,4 / 10

Další informace

Stopáž: 46:09

Produkce: Jacob Hansen

www.nightrage.com

Sestava

Skladby

  1. Spiral
  2. Reconcile
  3. Death-Like Silence
  4. A Condemned Club
  5. Scars Of The Past
  6. De-fame
  7. Scathing
  8. Surge Of Pity
  9. Encircle
  10. Drone
  11. Spiritual Impulse
  12. A New Disease Is Born

Diskografie

A New Disease Is Born (2007)
Descent Into Chaos (2005)
Sweet Vengeance (2003)

Jiné pohledy

7 / 10
Marios Iliopoulos má na tyhle obsáhlé citace celkem právo. Šikovný řecký struník totiž kdysi dávno stál za projektem EXHUMATION, který zejména v období eposu „Traumaticon“ tvořil zajímavý protipól gothenburským relikviím typu IN FLAMES nebo DARK TRANQUILLITY. Ani ve svém novém působišti NIGHTRAGE se od své filosofie příliš neodklonil, jeho současné myšlenky sice už nejsou tolik košaté, jako byly na zmíněném „Traumaticon“, nicméně i tak bohatě stačí na slušný žánrový nadprůměr. Inu, řeckému kovotepci se dá věřit, není to žádný plagiátor, ale spíše zarputilý průkopník starých „fredmanských“ časů…
Reaper | 16. dubna 2007