MASTERPLAN - MK II

MASTERPLAN - MK II

MASTERPLAN - MK II

MASTERPLAN - MK II

HELLOWEEN jsou nesmrtelní. Pouhé angažmá v této kapele, byť třeba mimo pověstnou zlatou éru, přineslo protagonistům na hudební scéně nehynoucí slávu a respekt. Proto v krušných časech u dýně nebyl až takový problém postavit pro odpadlíky Uliho a Rolanda na nohy projekt, z něhož se stala přičinlivou snahou jejich bývalých spoluhráčů rovnou domovská kapela. Kapela MASTERPLAN.

MASTERPLANZatímco většina skupin začíná defakto od nuly a pozice si vypracovává až časem, MASTERPLAN začali v podstatě na vrcholu. Otázkou ovšem je, jestli se na něm udrží. V poslední době totiž prosáklo na veřejnost, že má mistrovský plán přece jen pár trhlinek. Zprávy o odštěpení frakce pod vedením generála Uliho stejně jako odchod vysoce ceněného pěvce Landeho (jak překvapivé!) zasáhly fanouškovskou obec jednou do stehna a jednou do holeně. Ale MASTERPLAN přežil. A víte, proč přežil? No protože to Rolandovi  politicky myslelo! Neponechal totiž  nic náhodě. Nechal hříšného Uliho hezky plavat a na jeho místo přibral zuřivého pankáče Mikea Terranu, který shodou okolností právě upadl v Peavyho nemilost. Horší to bylo se zpěvem, ale ani tam Roland nešlápl vedle. Místo, aby hledal v metalu zaslíbené Evropě, kde už jsou přece jen řady kvalitních pěvců řádně prosety, zacílil neomylně do trendy prolezlé Ameriky. Mike DiMeo byl objev vpravdě mistrovský. Služebně mladý muzikant s nevelkými zkušenostmi, který bude bez problémů držet hubu a krok, a který disponuje hlasem, co se velmi, velmi blíží tatíku Jornovi. Výsledek je i přes mocné zemětřesení v sestavě naprosto klasické a naprosto očekávatelné album MASTERPLAN. Neuvěřitelné. MASTERPLAN si deskou „MK II“ definitivně zasloužli své jméno. Už jsem dlouho neviděl něco tak důkladně naplánovaného a přesně mířeného. Roland Grapow dobře ví, co dělá a pro koho to dělá. Stačí si jen poslechnout vlajkovou píseň kapely, která vyloženě evokuje skandující dav... Slušně našláplé živobytí. Jen co je pravda.

Ale abychom si rozuměli. Neříkám, že je to album špatné. Hudba kapely, přestože je to obyčejný ničím nepřekvapující power metal, zní stylově a moderně. Je dostatečně zručně instrumentálně zpracovaná a vyšplhá se v poklidu nad příčku průměrnosti. Mám ale obavy, že nejvyšší místa jsou jí už asi navždy zapovězena. Je to škoda, protože MASTERPLAN měli v době svého zrodu skutečně potenciál to někam dotáhnout. Nejen komerčně, ale i hudebně. Závěrem se nemůžu neusmát nad nefalšovaným kovovým digipackem který vychrlili na trh vedle běžné edice alba: cha cha cha! 

 36

Louža

Verdikt

Překvapivě nepřekvapivé dílo. Člověk by čekal, že když se vymění podstatná část sestavy, začne znít tvorba kapely alespoň trošičku jinak. Ale to zřejmě neplatí v případě MASTERPLAN. Fanoušci si mohou oddechnout, odpůrci nemají důvod přelézat barikádu. Leda, že by chtěli mít doma nefalšovanej kovovej digipack a nechtějí si kupovat nic z tvorby MANOWAR.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
6,5 / 10
Čtenáři
6,3 / 10

Další informace

Stopáž: 52:12

Produkce: Roland Grapow, Mikko Karmilla
Studio: Finnvox

www.master-plan.net

Sestava

Skladby

  1. Phoenix Rising
  2. Warrior’s Cry
  3. Lost And Gone
  4. Keeps Me Burning
  5. Take Me Over
  6. I’m Gonna Win
  7. Watching The World
  8. Call The Gipsy
  9. Trust In You
  10. Masterplan
  11. Enemy
  12. Heart Of Darkness

Diskografie

Novum Initium (2013)
Time To Be King (2010)
MK II (2007)
Lost And Gone (EP) (2007)
Aeronautics (2005)
Back For My Life (EP) (2004)
Masterplan (2003)
Enlighten Me (EP) (2002)

Jiné pohledy

8,5 / 10
Napriek tomu, že zostava MASTERPLAN sa otriasla v základoch, výsledok spolupráce nového tímu je viac ako príjemný, dokonca záživnejší než predchodca "Aeronautics". Určite jedna z najlepších dosiek na poli súčasného power metalu.
Petra | 30. března 2007

 

6,5 / 10
I po odchodu Jorna Landea a Uliho Kusche se žádné výrazné zklamání nekoná. Prostě poctivá řemeslná práce "made in Germany" vytvořená pro příznivce stylu. Kdo čekal víc? Na vynikající debut novinka nemá, ale oproti "Aeronautics" je podle mne nový materiál o něco plnější čerstvého vzduchu.
Stray | 30. března 2007

 

6 / 10
Když jsem před dvěma lety v recenzi na „Aeronautics“ MASTERPLAN tak trochu zazlíval, že se k úspěchu z eponymního debutu nedokázali postavit čelem, ještě jsem samozřejmě netušil, jaké personální změny je potkají. Neschopnost kapely navázat na původně přisuzovaný potenciál však bez ohledu na nové posily Mikeů Terrany (ex–RAGE) a DiMea (ex–RIOT, se kterými mimochodem nazpíval šest studiových alb a mezi nimi i taková jako „Nightbreaker“ (1993) nebo „Brethren Of The Long House“ (1995)) trvá dál a dokonce se ještě o fousek prohloubila. A není zapříčiněna ani tak naprostou absencí zásadního hitu typu „Enlighten Me“ a „Back For My Life“ (i když „I´m Gonna Win“ k nim má blízko), jako tím, že přes poměrně dynamický zvuk a standardně dobré muzikantské (a pěvecké, abychom byli úplně přesní) výkony se MASTERPLAN prostě nepodařila zásadní a v minulosti také celkem běžná věc – roznést posluchače na power – speed metalových kopytech. A to se pak těžko navazuje.
Louis | 28. března 2007

 

5 / 10
Pomineme-li Loužovy tradičně naprosto zcestné úvahy a absolutní blábol o mládí a nezkušenosti Mikea DiMea (fandové RIOT schovají ty nože, jistě, všichni víme že u nich Mike zpíval dobrých 15 let), nad kterými se nelze než pousmát (Cha Cha Cha!), lze v podstatě s recenzí i souhlasit. DiMeo nahradil Landeho bez problémů, stejně jako Terrana Kusche. Instrumentálně. Jenže obsažená muzika je ještě tristnější a průměrnější než na "Aeronautics". Dobrý zvuk a spolehlivé hráčské výkony totiž ještě nikdy žádnou desku "neudělali" (i když samozřejmě hodně pomohou) a bez patřičné šťávy a hlavně nápadů to zkrátka nejde. MK II prostě neurazí, ale ani náhodou nenadchne.
Darkmoor | 28. března 2007