BLACK METAL 2006 - ...alebo prstom po mape

BLACK METAL 2006 - ...alebo prstom po mape

BLACK METAL 2006 - ...alebo prstom po mape

BLACK METAL 2006 - ...alebo prstom po mape

Resty z minulého roka strašia ako kostlivci v skrini. Renesancia black metalu a jeho prenikanie aj jeho krajnej podoby do širšieho povedomia má na svedomí čoraz väčší počet dosiek, ktorým sa dostane pozornosti, i keď nie sú zacielené na mainstreamové publikum. NACHTMYSTIUM, JAZKAMER, ANTAEUS, KATHARSIS – štyri kapely, štyri krajiny, štyri pohľady na jeden žáner.

NACHTMYSTIUM - Instinct: DecayNACHTMYSTIUM - Instinct: Decay
(Battle Kommand Records 2006)

Severoamerickí NACHTMYSTIUM sú skutočným motorom zaoceánskej blackmetalovej scény (a jedným z mála koncertujúcich zoskupení v rámci subžánru). Kapela Azentriusa, majiteľa rešpektovaného labelu Battle Kommand Records a člena all-star projektu TWILIGHT sa na „Instinct: Decay“ prezentuje svojskou zmesou undergroundového blackmetalu s až nepríjemne utopeným zvukom a psychedelických prvkov akoby vystrihnutých zo sedemdesiatych rokov. Nechýba akustická gitara, z hmly sa vynoria kvílivé sóla. Celý album je akoby zahalený snovým oparom, z ktorého poslucháča prebudia prekvapivé hity formátu morbídne veselej punkovky „Here’s To Hoping“ či hrubého výplachu „Antichrist Messiah“. „Instinct: Decay“ je zvláštna nahrávka, na ktorú dokonale sadne anglický výraz „grower“. I want to be the hands around your throat... And you smile as you die.
[7.5 / 10]
www.battlekommand.com/nachtmystium/nachtmystium.html

 

ANTAEUS - Blood LibelsANTAEUS - Blood Libels
(Norma Evangelium Diaboli/Ajna Offensive 2006)

Francúzski reprezentanti ANTAEUS pod sympatickým kapelným heslom „We hope you die“ presviedčajú o tom, že na dokonalý zvuk netreba státisícový rozpočet. V nádhernom obale, plnom naturalistických záberov na spevákovo zjazvené telo a ozdobenom religióznymi ikonickými obrazmi plnými žiletiek (debut skupiny nesie meno „Cut Your Flesh And Worship Satan“) sa ukrýva nekompromisná polhodinová porcia „euro“ blackmetalu disponujúceho mohutným a čitateľným zvukom. Devízou ANTAEUS je zbesilý tlkot bicích, za ktorý je zodpovedný akronym „ZVN“. Deathmetalové klepačky sú základom pre v strednom tempe sa nesúce gitary a nekompromisný, hrubý škrekot frontmana „MkM“, údajne počas koncertov kloktajúceho kyselinu a pľujúceho krv. ANTAEUS nepoznajú ideové kompromisy, no neustupujú ani po stránke kvalitatívnej. Monotónnosti sa však úplne ubrániť nedokázali.
[6.5 / 10]
cyfaws.free.fr

 

KATHARSIS - VVorldVVithoutEndKATHARSIS - VVorldVVithoutEnd
(Norma Evangelium Diaboli/Ajna Offensive 2006)

Krajina pôvodu Nemecko je obvykle priťažujúcim faktorom. KATHARSIS sú jedna z výnimiek. Surový „výškový“ blackmetal s thrashovými vplyvmi sa často na ploche dlhších skladieb rozplýva do stratena. Na „VVorldVVithoutEnd“ sa však dočkáte kompozícií presahujúcich štvrťhodinu, no na nudu budete čakať márne. Melodické vyhrávky šperkujú skladby, ale neotupujú hrany „old school“ zúrivosti, ktorou je album prešpikovaný. KATHARSIS vizuálne evokujú Švédov CRAFT a ich „Fuck The Universe“ – obal v DIY kombinácii červenej a čiernej (pozri MAYHEM – „Deathcrush“), fotografie akoby pochádzali z xeroxovaného fanzinu. Blackmetalová estetika je na vzostupe, no miesto účelu sa stáva efektným a efektívnym prostriedkom. „VVorldVVithoutEnd“ neupúta iba zvláštnymi názvami („Kross Fyre“, „VVytchdance“), ale aj variabilitou, rafinovanými, i keď hrubými a špinavými aranžami.
[7.5 / 10]

 

JAZKAMER - Metal Music MachineJAZKAMER - Metal Music Machine
(Smalltown Superjazzz 2006)

Na záver (obligátne) Nórsko: jeden z najneobvyklejších black(?)metalových projektov roku 2006 sa zrodil práve tu. Lasse Marhaug, stojaci za noiseovými JAZ(Z)KAM(M)ER sa rozhodol pripomenúť si metalistovu pubertu a spolu s Ivarom Bjørnsonom z ENSLAVED a ďalšími muzikantami natočil „Metal Music Machine“. Podobnosť s uleteným albumom od Lou Reeda je možno zámerná, JAZKAMER totiž rozpútavajú peklo na hranici znesiteľnosti. Úvodná „Friends Of Satan“ je monotónnou jazdou na vlne jediného motívu – masakru bicích. Skladby nikde nezačínajú a nikde nekončia, ide o predĺženie línie extrémneho metalu do teritórií žánrov, akými sú noise alebo ambient. Každá skladba je iná, no absencia piesňovej štruktúry spolu s „klasickou“ inštrumentáciou tvoria ťažko stráviteľný, no (pozitívne) provokujúci mix. Vhodné pre fanúšikov fantasmagórií na spôsob VELVET CACOON.
[8 / 10]
www.jazzkammer.com

 23

Thorn

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-