METALMANIA 2006 - DVD+CD

METALMANIA 2006 - DVD+CD

METALMANIA 2006 - DVD+CD

METALMANIA 2006 - DVD+CD

Už neuveriteľné dve desiatky ročníkov má za sebou Metalmania. Minuloročné jubileum sa na (raz viac, raz menej) putovnom festivale zakorenenom v Poľsku slávilo s menami THERION, MOONSPELL, ANATHEMA či NEVERMORE a neboli by to Poliaci, keby sa záznam z akcie nedočkala zverejnenia na (tradične dvoch) strieborných kotúčikoch.

VESANIAÚvod do kvalitne a stopercentne profesionálne nasnímaného DVD predstavujú domáci blackmetalisti VESANIA (formácia Oriona, obsluhujúceho basu u BEHEMOTH). Po slabšom začiatku sa skladba „Marduke’s Mazemerising“ prehupne do solídneho „covenantovského“ veselého symfo-blacku. Synchronizovaný headbanging, originálne warpainty, vcelku zábavné a príjemné prekvapenie.

HIERONYMUS BOSCHSkutočným prekvapením sú však Rusi HIERONYMUS BOSCH. (S prepáčením) vidiecky pôsobiaca kapela znenazdajky rozbalí progresívny, technický deathmetal staršieho strihu, nie nepodobný tomu, čo predvádzajú ich Lotyšskí skorosusedia NEGLECTED FIELDS. Po čas druhej skladby „Blind Window Stare“ mi na um zišli dokonca polozabudnutí domáci jazz-death metalisti VUVR.

Doom(?)rock HUNTER zaujme len husľami a melodickým spevom v poľštine, rovnako ako miestni „kabáti“ ACID DRINKERS, ktorí chvíľami pripomenú bandu Lemmyho Kilmistera, chvílami modernú, no nezaujímavú zmes všetkých možných vplyvov napasovaných na heavymetalový základ.

1349Prvou skutočnou hviezdou sú kovaní čiernokňažníci, nesúci v erbe morový letopočet 1349. Frost, Ravn a spol. Zaskočia väčšou variabilitou tempa a odbočkami do death metalu, podporované ultrarýchlym klepotom Frosta, častého objektu záujmu kamery. Jednoliaty blok však postráda ťah na bránu, na veľkom pódiu sú Nóri akosi stratení a pôsobia trochu nepatrične.

NEVERMORECelá polovica disku patrí headlinerom, ktorí sa objavili aj na budapeštianskej zastávke cirkusu Metalmania. NEVERMORE na trojici skladieb podčiarkujú svoju povesť originálne a moderne znejúceho progresívneho metalu s počuťelnými zaoceánskymi ozvenami (miestami dokonca priamo seattlesky grungeovými). Škoda, že sa nedokážem prehryznúť cez zbytočne exaltovaný jačák Warrela Danea. Mnohí ho považujú za najväčšiu devízu kapely, ja tvrdím, že o kúsok menej výšok by znamenalo podstatne lepší celkový dojem. Civilnejšia, pôsobivá, i keď formálne až príliš tradičná balada „The Heart Collector“ je toho dôkazom.

MOONSPELL v pódiovej podobe len podčiarkujú štúdiový návrat ku koreňom, zvečnený na doske „Memorial“. Naživo v Budapešti ma však bavili, set postavený na starých hitoch evidentne vybalili aj v Katowiciach. Legendárna „Opium“, zasadená medzi „Wolfshade“ a „Awake!“, je samozrejme „highlightom“. Fanúšikom experimentálneho intermezza v tvorbe portugalských milovníkov krabicového vína však neostáva nič iné, než zatlačiť slzu.

Krkolomné striedanie štýlov pokračuje s liverpoolskou ANATHEMOU. Vystúpenie z minuloročne Metalmanie tvorí jadro neveľmi vydareného DVD „A Moment In Time“. Vybratá trojica skladieb ukazuje kontrast medzi trápiacim sa Vinniem, nie úplne dotiahnutým hosťovaním sláčikového kvarteta a skvelým výkonom Lee Douglas v „A Natural Disaster“. ANATHEMA sa skrátka viditeľne trápi a bojuje sama so sebou a s nevyjasnenými predstavami o ďalšom smerovaní.

THERIONHlavné hviezdy THERION zrejme nikoho neprekvapili. Trojica gitaristov sa starala o „metal“, trojica dám vedených monumentálnou Sarah Jezabel Devou a doplnená dvoma spevákmi zase zabezpečovala „klasiku“. Rozverná „Seven Secrets Of The Sphinx“ a komornejšia „Siren Of The Woods“ vcelku fungujú, hevíková „Asgard“ funguje menej.

Priložené CD mapuje bočnú scénu, bohužiaľ na spôsob kompilácie k Brutal Assaultu obsahuje len (poväčšnou nanajvýš priemerné) štúdiové verzie skladieb od viac či menej známych interpretov od BELPHEGOR po THE OLD DEAD TREE.

Podobné spomienkové sety sú príjemným pripomenutím osobných zážitkov, i keď sami o sebe zväčša neobstoja. Poľské továrne na DVD však málokedy prinesú produkt otáznej remeselnej kvality, aj keď rukopis kameramanov z krajiny našich severných susedov je miestami až príliš opozeraný. Na mamutiu, takmer trojhodinovú stopáž disk natiahnu rozhovory so všetkými headlinermi, ktoré majú ambíciu zvýšiť pridanú hodnotu kompletu. DVD „Metalmania 2006“ tak s najväčšou pravdepodobnosťou nesklame nikoho, koho nesklamal samotný festival.

 1

Thorn

Verdikt

DVD „Metalmania 2006“ s najväčšou pravdepodobnosťou nesklame nikoho, koho nesklamal samotný festival.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 160+52

Bonusy: rozhovory s HIERONYMUS BOSCH, 1349, NEVERMORE, MOONSPELL, ANATHEMA, THERION, VESANIA, HUNTER, ACID DRINKERS informácie o skupinách, fotogaléria, história festivalu, wallpapery

www.metalmind.pl/metalmania

Skladby

  1. VESANIA - Marduke's Mazemerising
  2. HIERONYMUS BOSCH - The Apogee
  3. HIERONYMUS BOSCH - Blind Window Stare
  4. HUNTER - Płytki Dołek
  5. 1349 - Nathicana
  6. 1349 - Chasing Dragons
  7. 1349 - Satanic Propaganda
  8. ACID DRINKERS - Life Hurts More Than Death
  9. ACID DRINKERS - Human Bazooka
  10. ACID DRINKERS - I F**k The Violence
  11. NEVERMORE - Final Product
  12. NEVERMORE - The Heart Collector
  13. NEVERMORE - Enemies Of Reality
  14. MOONSPELL - Wolfshade
  15. MOONSPELL - Opium
  16. MOONSPELL - Awake!
  17. ANATHEMA - Balance
  18. ANATHEMA - Closer
  19. ANATHEMA - A Natural Disaster
  20. THERION - Seven Secrets Of The Sphinx
  21. THERION - Asgard
  22. THERION - Siren Of The Woods
  23. BELPHEGOR - Seyn Todt In Schwartz (CD)
  24. SHADOWS LAND - The Energy Of Masses (CD)
  25. ANTIGAMA - The View (CD)
  26. TOTEM - Thrash The South (CD)
  27. CORRUPTION - 99% Of Evil (CD)
  28. THE NO-MADS - Mercyful Hate (CD)
  29. ARCHEON - Prayer (CD)
  30. CENTINEX - Victorious Dawn Rising (CD)
  31. SUIDAKRA - The IXth Legion (CD)
  32. MISANTHROPE - The Stud Farm Of Amazones (CD)
  33. BESEECH - Innerlane (CD)
  34. THE OLD DEAD TREE - Out Of Breath (CD)

Jiné pohledy

Taktéž o rok starší DVD „METALMANIA 2005 - DVD+CD“ umožňuje návštěvníkům festivalu oživit své vzpomínky. Hodně prostoru dostali domácí TURBO, jinak se dá říci, že až na prkenné rozhovory z obou stran jde o důstojně vyvedenou kompilaci, jejíž hodnota je však s postupujícím časem výrazně klesající.
Přesný obsah najdete třeba tu:
http://mvdb2b.com/search/item.php?SESSION_NO=DDDFREFB&STOCK_NO=DR-4500.
Tak a mám z krku další promáč. Ještě ten CARRIER FLUX a můžu jít definitivně do důchodu…
Shnoff | 4. května 2007