LIVEEVIL - Arctangel

LIVEEVIL - Arctangel

LIVEEVIL - Arctangel

LIVEEVIL - Arctangel

Jméno Petr Staněk bylo dlouho jedním z nejvýraznějších valounů v Tichém proudu bezbožné elegie, nicméně před dobou ne tak dávnou se za ním ztichlé vody zavřely a na řadu přišli LIVEEVIL, skupina na pomezí metalu, gotiky a elektroniky. A po dvou průzkumných sondách v podobě EP „Lines“ (2003) a singlu nápaditě otitulovaného „Single“ (2005) přichází čas na regulérní invazi do hudebních luhů a háju česko-moravských.

Když jsem zaslechl, že se LIVEEVIL pohybují v zádumčivých chodbách gothic metalu, trochu mi zatrnulo, protože nade vše je mi tahle škatule v poslední době synonymem pro uniformnost, latentní homosexualitu, pózy a přehnaný patos prokletých duší. Naštěstí žádná z těchto osypek Staňkovce netrápí, snad jen určitá míra uniformity je na debutu „Arctangel“ znát, ale v míře snesitelné, tedy identifikující skupinu v rámci žánrových zvyklostí.

LIVEEVIL

Tepající samplovaný podkres, šlapavý rytmus, prosté a účinné klávesové motivy, Staňkův chraplavý vokál – toť stavební kameny alba, které si překvapivě uchovává kus vlastního výrazu a nemá šanci posluchače nudit konformností či přehnaným pózováním. „Arctangel“ působí chlapsky přímočaře, neutíká k uvzdychaným manýrám smutných chlapečků s černými nehty a tahem na branku se spíše než k pro(pře)cítěných žánrovým souputníků řadí k takovým SUNDOWN. Snoubení zapamatovatelné melodiky, nekomplikovanosti a zdravé melodické epidemičnosti kapele vychází sympaticky často, byť některé položky debutu přeci jen působí slabším a vycpávkovým dojmem („Hero“) a ne všechny mají tak silný potenciál jako např. „Exorcise You“ či „Blackdreaming“. Zejména druhá polovina alba na mě působí torzovitým dojmem, jakoby si nápady žádaly většího rozpracování a dotažení. Paradoxně hodně albu pomůže dvojice skladeb ze „Singlu“, servírovaná jako příjemný a trochu odlišně znějící bonus.

Faktem zůstává, že debutová sonda LIVEEVIL by měla fanoušky žánrů oslovit jazykem jasným, srozumitelným a libozvučným. Nabízí velmi solidně nazvučený a dospěle působící gothic metal / rock, který by nedělal ostudu ani v katalozích velkých firem. Určitě nejde o strhující a výrazně čnějící komplet, ale kdo říká, že ho LIVEEVIL nebudou schopni natočit v budoucnu? Já tedy rozhodně ne!

P.S.: Pro autoritativní zastánce vlasteneckého hodnocení tuzemských desek poukazuji – připočtěte si bod.

 2

Marigold

Verdikt

Dynamický, místy chytlavý a zřídkakdy unylý gothic metal, který by bez větších problémů obstál jako nadprůměr i v konkurenci načesaných uplakánků z katalogů velkých firem. Překvapení vcelku příjemné.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
7 / 10
Čtenáři
7,7 / 10

Další informace

Stopáž: 37:06

liveevil.wz.cz

Sestava

Skladby

  1. Extasy
  2. Sky And Nails
  3. Lineways
  4. Hero
  5. Exorcise You
  6. Blakdreaing
  7. In The Temple
  8. River In The Ocean
  9. Selfcuring
  10. Lucid

Diskografie

Unique Constellation (2009)
Arctangel (2007)

Jiné pohledy

7 / 10
Zvukově výtečně opracované dílo, funkční aranžérská práce od lidí, kteří ví jak hudba funguje, dobré řemeslo, ale co víc? Víc nic. LIVE EVIL vyprodukovali na české poměry velmi solidní, čecháčkovským syndromem nepoznamenaný metalový materiál, ve kterém je cítit vliv žánrových velikánů formátu PAIN, TON či TIAMAT. Nejde však o žádné kopírování, „Arctangel“ má svoji vlastní osobitost, svůj vlastní obličej i zvuk. Chytlavé melodické motivy se rychle vryjí do paměti, nepostrádají v mantinelech žánru hitovou potenci, avšak za dobu, kdy jsem celé album aktivně poslouchal u mě nadšení pozvolna upadalo. Mé uši postrádají trvanlivost, která by mě donutila pustit si debutový albový zásek i s ročním odstupem.
RIP | 19. července 2007