RAMMSTEIN - Mutter

RAMMSTEIN - Mutter

RAMMSTEIN - Mutter

RAMMSTEIN - Mutter

Opancéřovaná brigáda německých rockových (?!) šamanů až podezřele bere za srdéčka i jevy méně zmužilé. Pravda, ksichtí se nám, chlapci, moc pěkně, ale za nechutnými fotkami v bookletu spíše než ocelové chasníky z Němec hledejme pečlivý kalkul a sázku na image. Rammstein dnes táhnou - padli přesně do dobové noty kapel se zdánlivě nestravitelně agresivní muzikou, která však umně kamufluje komerčně magnetické jádro. A abych na sebe hned na počátku nepoštval i ten zbytek fandů , kteří to ještě čtou, honem dodávám - já jim to taky sežral. Bez navijáku, ovšem.

Jedno se nedá a nedá Rammstein upřít - vědí jak na posluchače. Drtivě melancholický nástup úvodní skladby, který jakoby se linul ze zašlého vinylu je nahrazen sonickou náloží první třídy. Mein Herrz Brennt v sobě tají celou filozofii Beranidla - hlučně, chytlavě a rovnou do černého. Alchymie jednoduchá jako facka - nekomplikovaná vokální linka, hřmotné kytary a do toho škytající symfonický orchestr. Zní to apokalypticky? Možná, ale zabírá to. Vůbec se mi zdá, že Rammstein ještě více prohloubili svojí náklonnost široké posluchačské obci a rozhodně to nebylo ku škodě věci. Nejrůznější přídavky a zlepšováky, ať už v podobě orchestru, nebo mohutných sborů příjemně oživují tu maršovou tvrdohlavost a vojenskou odměřenost.

RAMMSTEINTa nabere vrchu zejména ve skladbě Links 2 3 4 a náhle zápolím s pocitem čiré stupidity. Ne, kdybyste z písní odtrhaly všechno to, co se jako přízdoba klene nad samotným jádrem skladby, dostaly byste velmi triviální a nelibý soubor křečovitých závanů elektřiny. Někde se ta křečovitost daří přetavit do poměrně zdařilého rockového nudismu (buldočí bušení Zwitter), jinde jí přeci jen chybí jasný cíl a album ztrácí kompaktnost a smysl. Jakmile nabude vrchu muzikantský kořen, dějí se v tom zrůdně přímočarém korpusu Mutter docela zajímavé věci - tu dobře umístěný sampl, tu náhlé opojení melodií téměř chytlavou, tam zase nečekaná variabilita. Budou - li se Rammstein držet svého stříbrného větru, nebudou sezónním výprodejem...

V těch nejsilnějších chvilkách mě přesvědčují, že jejich hudební vize má logiku a schopnost zasáhnout posluchače, nehledě na volume a zkonzumované lihoviny. Ani při vší pejorativnosti bych tohle album nenazval stupidním, spíše svrchovaně německým. Jako jeho tvůrci jde pevně za svým a urve (ne)zasloužené vavříny.

 26

Marigold

Verdikt

Beranidlo... Techno hrané na rockové instrumenty. A zároveň pár překvapivých okamžiků, které Mutter nabízí oproti předchozím deskám, zejména pak skladbu titulní a úvodní. Kdyby takových skladeb bylo na albu více, byla by to jiná písnička. Ale tupé germánské ajn cvaj marše mi prostě nevoní...

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,7 / 10

Další informace

Stopáž: 45:11

Produkce: Jacob Hellner + Rammstein
Studio: Miraval (FRA)

Kontakt: Rammstein GbR, Postfach: 540 101, D-10042 Berlin, Germany

www.rammstein.de

Skladby

  1. Mein Herz brennt
  2. Links 2 3 4
  3. Sonne
  4. Ich will
  5. Feuer frei!
  6. Mutter
  7. Spieluhr
  8. Zwitter
  9. Rein Raus
  10. Adios
  11. Nebel

Diskografie

Zeit (2022)
Rammstein (2019)
Rammstein: Paris (live) (2017)
Liebe Ist Fur Alle Da (2009)
Völkerball (live) (2006)
Rosenrot (2005)
Reise, Reise (2004)
Pinkpop 2002 (live) (2002)
Mutter (2001)
Live Aus Berlin (live) (1999)
Sehnsucht (1997)
Herzeleid (1995)