DREAM THEATER - Systematic Chaos

DREAM THEATER - Systematic Chaos

DREAM THEATER - Systematic Chaos

DREAM THEATER - Systematic Chaos

Roadrunner Records je veľmi zvláštny úkaz v rodine metalových vydavateľstiev. Disponuje marketingovou mocou porovnateľnou s takzvanými major labelmi (veľká trojka – Universal, Warner a Sony/BMG) a zároveň pristupuje k svojim umelcom vyslovene fanúšikovsky, priateľsky a individuálne. Veľké úlovky z posledných rokov hovoria jasnou rečou o kvalite práce ľudí stojacich za touto firmou – STONE SOUR, MEGADETH, OPETH. A najnovšie aj DREAM THEATER, ktorí, podobne ako OPETH, na svojom prvom počine pod hlavičkou Roadrunner Records tak trochu rekapitulujú, poohliadajú sa po bohatej 20-ročnej kariére a vyťahujú z nej jeden krásny, emóciami nabitý drahokam za druhým. Takýto naoko príťažlivý prístup má samozrejme svoje klady, ale rovnako tak zápory. Poďme sa o nich porozprávať.

DREAM THEATER“In The Presence Of Enemies”, 25-minútový kolos, rozdelený na dve časti umiestnené na začiatku a konci nového albumu “Systematic Chaos” – to je všetko to, čo ľudia majú radi a zároveň nenávidia na ikonách progresívneho metalu z New Yorku. Číra esencia toho, čomu samotní muzikanti (najmä teda bubeník Mike Portnoy) hovoria “systematický chaos” – na prvý pohľad šialené inštrumentálne onanie, ktoré pri trochu pozornejšom sledovaní nádherne zapadajú do seba, dielik po dieliku, melódia po melódii, riff za riffom, ako dokonalé, symfonické puzzle. Aj nový album je najmä o vzrušujúcom dialógu nástrojov hlavných ťahúňov kapely (Portnoy, Petrucci) s flegmatickým exotom Rudessom za asistencie najlepších tímových hráčov súčasnej rockovej hudby (LaBrie, Myung). Máloktorá kapela sa môže pochváliť takýmto fantastickým súzvukom diktátorských a demokratických odtieňov fungovania jednotlivých jej členov. Voľné “džemovanie” inštrumentálne dokonale vybavených hráčov s jasnou myšlienkovou líniou uprostred aranžérskeho besnenia a skvostne poprepletaných nápadov – jednoducho “Systematic Chaos”.

DREAM THEATERVerný fanúšik zachytí počas siahodlhého (takmer 80 minút) počúvania nového albumu ozveny začiatku rokov deväťdesiatych (nie nadarmo konštatoval James LaBrie, že od čias “Awake” sa mu tak dobre a pohodovo nenahrávalo), odkazy na číro thrashmetalový temný diamant “Train Of Thought”, rovnako tak “muse-oidné” úlety z poslednej dosky “Octavarium”. Pri hobľovačke “Constant Motion” vám napadne, že takto nejako by ešte snáď niekedy mohla znieť METALLICA (držím palce!) a ak disponujete informáciou, že Mike Portnoy má svoj iPod natrieskaný tvorbou kapiel ako LAMB OF GOD, MACHINE HEAD, PANTERA alebo MUDVAYNE, viaceré momenty na “Systematic Chaos” vám privodia chápavý úsmev na tvári – je príjemné vedieť, že ani takí géniovia ako DREAM THEATER nelapajú svoje nápady len tak zo vzduchu.

K vrcholom novinky radím určite dvojicu skladieb “The Dark Eternal Night” a “Repentance”. V prvom prípade ide o krásne vystavanú kompozíciu presne v duchu spomínaných návratov do čias “Images” a “Awake”, vyšperkovanú výborným refrénom. V “Repentance” nadchnú nádherné “pinkfloydovské” plochy, precítený LaBrieho vokál a tiež hosťujúci rozprávači, perfektne dokresľujúci dej celej kompozíie. Na Portnoyov e-mail súhlasne odpovedali nielen takí velikáni ako Jon Anderson (YES), Steve Hogarth (MARILLION), Joe Satriani či Steve Vai, ale aj Mikael Akerfeldt (OPETH) a Steven Wilson (PORCUPINE TREE), s ktorými Mike už riadne dlho chystá spoločný projekt.

DREAM THEATERO textoch DREAM THEATER sa vedú odjakživa búrlivé debaty. Genialita? Povrchnosť? Pravda je, ako vždy, niekde uprostred. Páni to majú veľmi pekne rozdelené – fantaskné, ťažko uchopiteľné témy od Johna Petrucciho („Forsaken“ ako ukážkový príklad) sa striedajú s priamym stretom s tvrdou realitou workoholického alkoholika Portnoya („Constant Motion“ a hlavne „Repentance“ ako štvrtý, predposledný diel série, ktorá začala na doske „Six Degrees Of Inner Turbulence“ so skladbou „The Glass Prison“). Tak trochu „mimo misu“ naopak vyznieva mierne naivné protivojnové posolstvo s irackou problematikou „Prophets Of War“ z pera Jamesa LaBrieho.

DREAM THEATER na albume „Systematic Chaos“ sympaticky bilancujú, nadychujú sa pred ďalšími veľkými krokmi vo svojej závratnej kariére. Je sa na čo tešiť, hoci, a to je tá tienistá stránka celej záležitosti, ako dlhoročný fanúšik nachádzam čoraz menej skutočne inovatívnych nápadov, ktoré by ma zdvihli zo stoličky a treskli celou silou o stenu. Niečo v tom štýle, čo vyvádzali na svojom ostatnom počine švédski čarodejníci PAIN OF SALVATION. Ale možno som len prežratý nevďačník, ktorý nevie, čo od radosti. Ťažko povedať.

 688

Rudi

Verdikt

Voľné “džemovanie” inštrumentálne dokonale vybavených hráčov s jasnou myšlienkovou líniou uprostred aranžérskeho besnenia a skvostne poprepletaných nápadov – jednoducho “Systematic Chaos”.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
6 / 10
Čtenáři
7,4 / 10

Další informace

Stopáž: 78:44

Produkce: John Petrucci & Mike Portnoy for JaM Progductions
Studio: Avatar Studios - New York City

www.dreamtheater.net

Sestava

Skladby

  1. In The Presence Of Enemies - Part I
  2. Forsaken
  3. Constant Motion
  4. The Dark Eternal Night
  5. Repentance
  6. Prophets Of War
  7. The Ministry Of Lost Souls
  8. In The Presence Of Enemies - Part II

Diskografie

The Astonishing (2016)
Dream Theater (2013)
A Dramatic Turn Of Events (2011)
Black Clouds & Silver Linings (2009)
Systematic Chaos (2007)
Score: 20th Anniversary World Tour Live with the Octavarium Orchestra (2006)
Octavarium (2005)
Live At Budokan (2004)
Train Of Thought (2003)
Six Degrees Of Inner Turbulence (2002)
Live Scenes From New York (2001)
Through Her Eyes (EP) (2000)
Scenes From A Memory (1999)
Once In A LiveTime (1998)
Falling Into Infinity (1997)
Hollow Years (EP) (1997)
A Change of Seasons (1995)
Awake (1994)
The Silent Man (EP) (1994)
Lie (EP) (1994)
Live At Maquee (1993)
Another Day(EP) (1992)
Images And Words (1992)
When Dreams And Day Unite (1989)

Jiné pohledy

6 / 10
Pokud budu nahlížet na "Systematic Chaos" z pohledu libovolného fanouška DREAM THEATER a podobně laděného progresivního rocku, kterého zatím jeho hrdinové nikdy vyloženě nezklamali, nevidím na něm vyloženého důvodu k nespokojenosti. Pokud z pohledu člověka, kterému ani tak nezáleží na náročnosti a preciznosti provedení, jako spíš na zajímavých skladbách ať už reflektujících dění na klasické hard rockové nebo alternativnější scéně jde podle mne v rámci diskografie DREAM THEATER o jedno z jejich nejslabších děl. Odlehčenost a jitřní atmosféra předchozího alba "Octavarium" vzala za své a mistři se zas urputně lopotí v bohapustých onaniích postrádajících nějakého konečného východiska. Za zdařilé považuji tři nejkratší songy kolekce ("Forsaken", "Constant Motion" a "Prophets Of War") a to nejen díky fragmentům upozorňující na vliv kolosu zvoucího se METALLICA, které jsou u prvních dvou jmenovaných písní více než zřejmé. Zbytek alba mne osobně velmi nezaujal.
Stray | 5. srpna 2007

 

6 / 10
Skupina nedokázala prekročiť svoj tieň a okrem štandardne vysokokvalitných muzikantských výkonov neukázali nič, jedine totálnu stagnáciu. Aj napriek tomu, že DREAM THEATER som mal vždy rád, nemôžem v tomto prípade inak, ako ostať smutný. Smutný z toho, že sa chlapi nedokážu vymaniť z mantinelov, ktoré si pred rokmi sami postavili a smutný z toho, že títo super muzikanti dokážu žiť už len z minulosti...
Koscj | 11. července 2007