BED SORES - Talented Race

BED SORES - Talented Race

BED SORES - Talented Race

BED SORES - Talented Race

Nahrávka rokycansko-plzeňských thrashcoristov BED SORES vyšla v roku 2005 na vlastné náklady a na zúbok som sa jej rozhodol pozrieť až teraz, už s pomaly trojročným meškaním.

Thrashcore modernejšieho razenia s množstvom nápadov,BED SORES ale aj s množstvom vaty. Keď sa už začínate pri počúvaní „Talented Race“ nudiť, BED SORES sa vždy vytasia s niečím zaujímavým, ale tento proces funguje aj naopak, keď sa nabažíte zaujímavého momentu (melódie, vokálu, atď.), nasleduje klasika, ktorú ste už mnohokrát počuli od iných skupín. Je na tom niečo zlé? V podstate nie, ale tento fakt ani nerobí z ich nahrávky nič výnimočné. Debut thrashcorových „Plzeňákov“ má veľmi slušný zvuk, ktorý dáva nahrávke ten správny drive, tak potrebný pre skupiny tohto metalového subžánru. Taktiež oceňujem snahu hľadať cestu zo zajatia thrashcorovej škatuľky, pomocou rôznych inožánrových vplyvov (psychocorové postupy à la MESHUGGAH a TEXTURES, deathmetalová gitara, jazzové vyhrávky, atď. - prosím, nebrať doslovne). Super vokál, ktorý neostáva len pri klasickom škriekani, ale pohybuje sa aj v melodickejších vodách a iných polohách. Úvodnej „Motherfucking Place“ nechýba nielen ten vyššie spomínaný drive, ale hlavne tak potrebná naliehavosť, potreba podeliť sa so svojimi emóciami, ako aj hitový potenciál, paradoxne aj napriek tomu, že práve v nej sa nachádza asi najmenej oživujúcich elementov. Na tieto dôjde v skladbách nasledujúcich, pričom nenarúšajú kompaktnosť celého albumu. BED SORESAk by som mal vyzdvihnúť niektoré skladby, tak okrem úvodnej ma napadá druhá „Little Faction“ s recitačným spevom, šiesta, úderná „Blind Lie´s Victim“ a predposledná „The Way Of Talented Race“, ktorá zaujme medzi iným aj zaujimavým melodickým refrénom. Ak som vyššie chválil speváka, musím tak isto pochváliť aj ostatných členov kapely, ktorí si dali záležať a po stránke zohranosti im nie je čo vyčítať. Výborná rytmická sekcia doplnená o dravé gitary tvoria spolu zabijácky sound, ktorého potenciál by určite lepšie vyznel s lepšou produkciou a oslobodením sa klasických klišé žánru. Súčasťou CD je aj klip ku skladbe „Motherfucking Place“, natočený v skúšobni. Vcelku zaujímavý a tak trochu úsmevný.

BED SORES sa dnes už hudobne posunuli, no na svoje začiatky nezanevreli a ich posun išiel logicky k ešte väčšiemu vplyvu inožánrových elementov. Budem pevne veriť, že tak, ako bol v rámci možností „Talented Race“ výborným debutom, bude jeho nasledovník ešte lepším a zaujímavejším...

 1

Koscj

Verdikt

Vydarený debut thrashcorákov od Plzne, ktorý síce trpí detskými chorobami, no dokáže zaujať a hlavne prináša množstvo prísľubov do budúcnosti.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 34:00

Produkce: Miloš DoDo Doležal a BED SORES
Studio: Hacienda

www.bedsores.cz

Sestava

Skladby

  1. Motherfucking Place
  2. Little Faction
  3. Too Doo
  4. Your Faith
  5. Why?
  6. Blind Lie's Victim
  7. To Survive The Death
  8. Fox
  9. Strange Dimension
  10. The Way Of Talented Race
  11. Human Chaos

Diskografie

Childs Blood (singel) (2006)
Talented Race (2005)
Promo 2004 (2004)
demo 2003 (2003)