ASVA, GOSPEL OF THE FUTURE - Viedeň, Arena - 18. júla 2008

ASVA, GOSPEL OF THE FUTURE - Viedeň, Arena - 18. júla 2008

Drone-doomový projekt ASVA by zniesol označenie „all-star band“ – veď v jeho súčasnom lineupe sú mená, majúce za sebou pôsobenie v nielen v SUNN O))), GOATSNAKE či BURNING WITCH, ale aj v MR. BUNGLE a FAITH NO MORE. Práve na ich albume „King For A Day... Fool For A Lifetime“ sa gitary zhostil Trey Spruance, najvýraznejšia postava zostavy ASVA.

Aj keď – spomedzi pätice hráčov, ktorí sa na pódium menej než do polovice zaplnenej haly viedenskej Areny postavili, ťažko niekoho označiť za nevýrazného. Spruance s vizážou Rasputina zachmúrene zazeral do efektového racku pri svojich nohách, druhý gitarista Milky, pripomínajúci Toma Bombadila z Tolkienových kníh ovládol ľavú časť pódia a obrovitá „burningwitchovská“ rytmika G. Stuart Dahlquist (basa) a B.R.A.D. (bicie) dianie na ňom dirigovala. Snáď len Troy Swanson, hráč na klávesy, sa len krčil v pozadí.

Milky (ASVA)

ASVA sa prezentovala doslova drvivým dojmom. Hodinový koncert rozdelený na dve kompozície pôsobil ako by bol o polovicu kratší – tak intenzívna bola pomalá, plazivá láva riffov, ktorá sa linula z aparatúry. ASVA sa však podarilo to najdôležitejšie: aj v inštrumentálnych skladbách s polhodinovou stopážou dokázali udržať smer, dynamiku a gradáciu. V podstate niet lepšieho dôkazu, že aj v navonok jednoduchej hudbe sa dajú zúročiť skúsenosti z ostatných žánrov, od stoner metalu po alternatívny rock. So silou KHANATE (bez spevu) a muzikálnejšia než SUNN O))) pôsobila ASVA ako funkčný kompromis medzi krajnými polohami žánru a mne privodila jeden z najsilnejších koncertných zážitkov tohto roku. Kvalitný, aj keď mimoriadne hlasný zvuk len dotvoril obraz, v ktorom malo každé Stuartove hrabnutie do strún basgitary a každý B.R.A.D.ov úder do bicích účinok menšej sopečnej erupcie. Na svoje si neprišli snáď len milovníci kontrastných pestrejších a tichších pasáží, s ktorými ASVA pracuje na štúdiových nahrávkach.

Trey Spruance (ASVA)

Ako to vo Viedni býva sympatickým zvykom, aj na predkapely sa oplatí zotrvať v sále. Tentokrát sa síce nelovilo v rybníku rakúskych talentov, ale ani českí GOSPEL OF THE FUTURE tradíciu neporušili. Ich obhrublý sludge- či doommetal rozhodne nenudil – skladby s akurátnou minutážou potvrdili dojmy zhrnuté v recenzii na minuloročný, eponymný debut tejto sympatickej skupiny. Zmes primitívneho, ale funkčného unisono „hobľovania“ a komplikovanejších vrstvených plôch, v ktorých si obe gitary party rozdelili, bola vyšperkovaná coververziou legendárneho kusu MASTER’S HAMMER. „Géniové“ sa v snáď spolovice slovenskom publiku dočkali zaslúženej odozvy.

GOSPEL OF THE FUTURE

A potom už ani neprekvapilo, že po koncerte pri stole s merchandise sedeli spolu členovia predkapely a sami Stuart s B.R.A.D.om, ktorí predávali tovar s logom ASVA. Ani pätnásť rokov v kapelách, ktoré formovali dnes prominentnú americkú drone/doomovú scénu neznamená, že títo chlapíci zabudli na to, čo je to underground – zrejme aj preto v ich nie najľahšie stráviteľnej hudbe necítiť žiadny kalkul. ASVA by ešte viac sedelo označenie „anti-star“. A to má byť kompliment.

Mily a G. Stuart Dahlquist (ASVA)

 1

Thorn

Další informace