MISCELLANE - Painted Palm

MISCELLANE - Painted Palm

MISCELLANE - Painted Palm

MISCELLANE - Painted Palm

Skupina, ktorá sa svojim debutovým albumom, vydaným v Holandsku, stala z dňa na deň tým najlepším, čo slovenská prog rockovo-metalová scéna dovtedy (a vlastne aj doteraz) vyprodukovala. Keď v roku 2001 vyšiel „Painted Palm“, spôsobil na scéne doslova zemetrasenie a skupine sa prorokovala veľká budúcnosť - čo sa, žiaľ, nestalo skutočnosťou. Aj napriek tomu, že rok po vydaní debutu mali MISCELLANE pripravený demo materiál s novými skladbami, sa po nich zľahla zem rovnako rýchlo, ako rýchlo sa objavili.

MISCELLANEPäťskladbová nahrávka vznikla v českom štúdiu Bellatrix a odtiaľ putovala do rúk amerického hudobníka a producenta menom Paul Speer, ktorý spolupracoval okrem iných aj s QUEENSRŸCHE. Jeho prácu (mix a produkciu) je na nahrávke počuť naozaj dobre a možno hlavne vďaka nej zožali Nitrania s týmto albumom taký úspech. Ruku na srdce - MISCELLANE síce nepriniesli v kontexte svetovej tvorby nič mimoriadne alebo originálne, no dokázali prekvapiť na naše pomery vysokou kvalitou produkcie nahrávky a absenciou kostrbatosti dovtedy vlastnej všetkým našim progresívno rock/metalovým skupinám - ktoré sa snažili byť progresívnymi akoby nasilu. Hudba MISCELLANE funguje s ľahkosťou a aj napriek dvom skladbám, ktoré svojou dĺžkou presahujú desať minúť (jedna dokonca dvojnásobne) sa nestihnete nudiť a dokonca ani nedočkavo sledovať hodinky a očakávať koniec. Výborne hráčske schopnosti, ktorým kraľovala hlavne rytmická sekcia, používala skupina sťa výrazový prostriedok a nie ako inštrument na dokázanie svojej virtuozity, čo možno len kvitovať. Z nahrávky mierne vybočuje vokál, ktorý sa v žiadnom prípade nedá označiť za zlý, no v porovnaní so zbytkom kapely je skôr podpriemerný a miestami nudný - v kontexte celej nahrávky ale neuráža. Práca s melódiami, zmenami, emóciami a dynamikou boli silnou stránkou skupiny, pričom nebyť už vyššie spomínanej neoriginality trúfal by som si označiť „Painted Palm“ za skoro geniálny album.

„Paited Palm“ bol a stále je slušným albumom, ktorý si zaslúži pozornosť aj osem rokov po jeho vzniku. Nepoznáte tento nosič a ani skupinu? Máte radi progres? Tak rýchlo zháňajte, snáď sa vám ho niekde podarí nájsť.

 4

Koscj

Verdikt

Aj osem rokov po vydaní je možné označiť „Painted Palm“ za veľmi dobrý progresívny album. Neveríte? Overte si to.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 52:44

Produkce: Paul Speer and MISCELLANE
Studio: Bellatrix

www.musicx.sk/news.php3?id=7222

Sestava

Skladby

  1. Solstice Story Part 1
  2. Wings
  3. Laments
  4. Solstice Story Part 2
  5. Few Letters On A Tomb

Diskografie

Painted Palm (2001)
Noli Tangere Circulos Meos (demo) (1995)
The Wave (demo) (1993)