BEFORE THE DAWN - Soundscape Of Silence

BEFORE THE DAWN - Soundscape Of Silence

BEFORE THE DAWN - Soundscape Of Silence

BEFORE THE DAWN - Soundscape Of Silence

Finské kapele BEFORE THE DAWN se zatím dařilo unikat redakčnímu hledáčku (nebo aspoň recenznímu řízení), a to i přes slušnou řádku alb, kterou má za sebou. Hudebně se tito Finové pohybují někde na pomezí melodického deathu a kytarovými utrápenými náladovkami, jaké jsou Zemi tisíce jezer zcela vlastní. A přesto, že je jejich projev agresivnější, z jejich hudby dýchají podobné depresivní pocity, jaké známe například od krajanů KATATONIA. Ostatně zmučený čistý hlas, kterým BEFORE THE DAWN disponují a který je jednou z předností kapely, není nijak neznámý. Larse Eikinda můžeme znát například z WINDS nebo DAWN OF SOLACE. O chraplák se stará Tuomas Saukkonen, hlavní mozek kapely, který BEFORE THE DAWN založil v devatenáctistém devadesátém devátém roce jako sólový projekt. Má za sebou členství ve spoustě kapel (například THE FINAL HARVEST, DAWN OF SOLACE, TEARGOD a další) a rovněž dokáže vzít do rukou i slušné množství nástrojů.

BEFORE THE DAWN Jak už bylo naznačeno, kapela sází na kontrast mezi svou utrápenou tváří, kterou odhaluje akustickými kytarovými pasážemi, zpěvem, který chvílemi nemá daleko do pláče a pomalejším rytmem. Proti tomu stojí zvučný hlas Saukkonenův, sekané rify a intenzivní zvukový tah. Zajisté je tento hudební přístup už dost ohraný, nicméně některým kapelám, a mezi ně bych BEFORE THE DAWN řadil, stále ještě funguje. A to i přes to, že se ve svém přístupu za pár posledních let příliš nevyvíjeli. Ona smutná tvář kapely má však na desce „Soundscape Of Silence“ poněkud navrch. Z jejích projevu dýchá atmosféra, hudba je prosycena emocemi a v akustických pasážích autoři na nápadech nešetřili. Ta agresivní tvář je příliš přímočará, jednoduchá, úderná jak mysl člověka zmítaného hněvem. Kontrast funguje, hudba si zachovává celistvost a myšlenku, ale stále se opakující rify začínají být ubíjející až nudné. Nicméně v kontextu předchozí tvorby i kontextu finské metalové scény obecně je „Soundscape Of Silence“ povedené a mírně nadprůměrné album.

 12

Manatar

Verdikt

Se „Soundscape Of Silence“ se sice BEFORE THE DAWN nikam z mantinelů vytyčených na minulých albech neposouvají, přesto jde o zajímavý materiál a příjemnou poslechovou záležitost.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6,8 / 10

Další informace

Stopáž: 36:17

www.beforethedawn.com

Sestava

Skladby

  1. Dying Sun
  2. Exile
  3. Silence
  4. Dead Reflection
  5. Hide Me
  6. Fabrication
  7. Saviour
  8. Monsters
  9. Cold
  10. Last Song

Diskografie

Soundscape Of Silence (2008)
Deadlight (2007)
The Ghost (2006)
4:17 am (2004)
My Darkness (2003)