MEDEIA - Cult

MEDEIA - Cult

MEDEIA - Cult

MEDEIA - Cult

Na poměrně dosti neotřelém žánrovém soutoku staví alernativně metaloví finové MEDEIA. Uslyšíte zde úlomky black-deathu, metalcoru, grindcoru i gotiky a u mikrofonu jako bonus nenaleznete nikoho jiného než Keijo Niinimaa z ROTTEN SOUND. Žánrový pelmel však tvoří homogenní směs, žádné křečovité nebo vyumělkovaně šroubované přecházení ze stylově různorodých částí se nekoná. Není nouze o bohaté hudební nápady, ať už jde o melodie nebo metalové riffovačky, vše v sobě snoubí dva základní elementy. Tím prvním je technická bohatost a druhým silový nekomprosiní tah na branku při zachování jistého atmosférična. MEDEIA tak působí jako rozjetý, černými růžemi a gotickými svícemi ozdobený buldozer, který bez problému zdolává nelehký terén aby vás mohl nekompromisně nabrat na svoji radlici.

MEDEIA

Abych řekl pravdu, po prvním poslechu jsem zdaleka neměl z desky „Cult“ tak dobrý dojem jako nyní, kdy mám za sebou těch poslechů několik desítek. MEDEIA není kapelou na první poslech, motivů a nápadů je zde požehnaně, vše se promíchává v poměrně zběsilém tempu a mě opravdu místy napadá, že to zní, jako by se čelně srazili ROTTEN SOUND a staří CRADLE OF FILTH. Metalové sekanice zasypané technicky brilantními finesami vyrůstají ze starých kovových kořenů a přece se nedá říci, že jsou jakkoliv archaické. Rytmika je efektivní a hraje více pro kapelu než pro sebe, občasné nervózní klavírní doprovody působí sice lehce klišovitě a to se dá říci i o syntetických klávesových plochách, které jsou roztažené na pozadí mnohých fragmentů, ale funkci dobarvovače atmosféry zvládají více než dobře. Velkým klenotem je samozřejmě Keijo Niinimaa, jehož nelidská a patřičně vyškolená poloha hlasu neuveřitelně nakopává celek kupředu. Velmi příjemné překvapení ze severu.

 7

RIP
RIP

Verdikt

Melodie, údernost, tah na branku, agresivita i atmosféra – to jsou slova, která nejvíce vystihují severský uragán, ve kterém u mikrofonu káže Keijo Niinimaa z ROTTEN SOUND.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,8 / 10

Další informace

Stopáž: 30:16

Sestava

Skladby

  1. The Lowest Filth
  2. Cold Embrace
  3. Descension
  4. Devouring
  5. Through Sacrifice
  6. Manifestation
  7. The Architect
  8. Made Flesh Again
  9. Unholy Communion
  10. Ceremonial
  11. The Unseen

Diskografie

Cult (2008)
s/t (2008)
Quantum Holocaust: World Domination (2006)