BRUTAL ASSAULT 2009 - první dojmy

BRUTAL ASSAULT 2009 - první dojmy

BRUTAL ASSAULT 2009 - první dojmy

BRUTAL ASSAULT 2009 - první dojmy

Brutal Assault míří ke své pubertě - čtrnáctiletý festival se letos dramaturgicky poněkud odklonil od legendárních velkých jmen a dává prostor mladým a neokoukaným kapelám. Otazník zůstává nad tím, jestli je tato cesta tou správnou. Jako obvykle vám před vlastními reporty z jednotlivých dnů festivalu nabízíme krátké bezprostřední a chcete-li ryze návštěvnické shrnutí od některých našich redaktorů…

Reaper:

OBSCURADle mého dramaturgicky jasně nejsilnější ročník v celé historii Brutal Assaultu. Podobně jako kolega RIP, uvítala i moje maličkost absenci provařených kapel a nudných headlinerů, kteří jsou již dlouhé roky výkonnostně zcela za zenitem. Jejich zdánlivě předplacená místa letos okupovala méně okoukaná, leč o to kvalitnější náhrada. V útrobách josefovské pevnosti se odehrálo reprezentativní divadlo, což platí zejména o death metalové stránce věci. Milovníci žánru žánrů mohli jednak nahlédnou do kuchyně starých mistrů technických řemesel (CYNIC, ATHEIST, PESTILENCE), zkontrolovat snažení mladých štik (THE FACELESS, BENEATH THE MASSACRE, OBSCURA) nebo se nechat dobrovolně přejet těžkotonážním parním válcem ze severu Evropy (VOMITORY, GRAVE). Potěšilo vyučování tasmánských tech death metalových kapacit z PSYCROPTIC i má osobní třešnička na pomyslném festivalovém dortu - nekopromisiní popůlnoční diktát v podání MITHRAS. Z jiných stylových luhů a hájů u mě zabodovali NOVEMBERS DOOM a velmi příjemné zpestření josefovského jídelníčku - GHOST BRIGADE. Na opačném pólu naopak stojí neslaní nemastní BIOHAZARD (i přesto, že jsem od nich nic nečekal) a na úplném festivalovém dně pak spočinula naprosto otřesná tancovačka z dílny TURISAS. Co se dění mimo stage týče, tradičně otravovali akorát nejrůznější povaleči, Poláci a samozřejmě i početné zástupy výpitků, kteří se na Brutal Assault přijeli podívat maximálně tak do pivního stanu. Ale to už je tradiční festivalový kolorit, ke kterému holt tupě vyřvávající „metloši“ s nezbytným zvětralým „kelímkáčem“ v ruce tak nějak patří.

Sympatie:

MITHRAS
PSYCROPTIC
CYNIC
VOMITORY
OBSCURA
sprcha

Antipatie:

slunce
Zvuk na Metalshop stage

RIP:

THE RED CHORDSLetošní Brutal Assault byl pro mě dramaturgicky jeden z nejzajímavějších ze své historie a dotahuje díky tomu přelomový „první velký Brutal“ v roce 2006. Méně veteránů a sázek na jistotu, více mladých tváří, to je dle mého slibná cesta. Nemyslím si, že by mě bavilo dívat se na ty stejné stárnoucí metalové hvězdy stále dokola. Nejvíce jsem se těšil na kapely zatím nepoznané. Oproti loňskému roku se dostavilo o něco méně návštěvníků, takže areál byl pro fanouška nepřecpaný a téměř nikde jsem na nic nemusel čekat. Securiťáci tentokráte díky tahákům i věděli, která páska kam patří, horší to snad bylo s informovaností pomocných crew. Na počátku fotografům slečna z Brutal Crew k velkému překvapení odmítla přístup do fotokoridoru. Prý mají fotografové fotit jen v návštěvnickém areálu, což vyvedlo z míry hlavně zahraniční kolegy, kterým slečna nebyla schopna anglicky vysvětlit co se děje a proč. Když jsem vyžadoval dovedení původce této desinformace, tak nám slečna odběhla a za pár minut přiběhla, že tedy jako fotografové do fotokoridoru milostivě mohou. Následně byly dost velké zmatky, když se poslední den v podvečer zavedlo fotografování po skupinách a ochranka nedokázala odhadnout stejné časy pro fotoskupiny. Tak se stalo, že jedna skupina fotila ani ne celou písničku a druhá třeba písničky tři. Ale to jistě nepálilo běžného hosta festivalu. V areálu se žádné velké organizační excesy v mém dohledu nekonaly. Velmi potěšily lavičky na přírodní tribuně, nicméně na tomto místě byl jen velmi ojediněle povedený zvuk. Celkový zvuk poněkud vázl na Metalshop stage, a to hlavně první dva dny. Stejně jako loni musím konstatovat, že některé zákroky ochranky na lidi, kteří přepadli z hlediště do koridoru před stage, se mi zdály zbytečně brutální a stejně tak působilo i zbytečné komentování hudebníků ze strany securitas. Zvláště pokud šlo o poznámky týkající se barvy kůže a šikmých očí u Hoyi z MADBALL, což bych na festivalu, který má v hesle „proti intoleranci“ nečekal.

WFAHMPrvní den mě bavil již od prvního výkopu – metaličtí HC aktivisté FLOWERS FO WHORES střídali na scéně v Česku již velmi zavedení math hardcore metaloví němci WAR FROM A HARLOTS MOUTH, které jsem konečně slyšel po delší době s pořádným zvukem, reparát u mě složili i ORPHANED LAND, kteří pro mě po posledním koncertu u nás byli díky své hudební úrovni jedním z největších zklamání Brutal Assaultu 2006. Velmi pozitivně překvapili výteční étericky ladění páni hudebníci z MITHRAS. Ti se v mých uších stali jedním z nejpříjemnějších překvapení letošního Brutal Assaultu. Druhý den se nesl v duchu tech-deathových brusek, z nichž nejvíce přesvědčili germáni z OBSCURY a nezapomenutelnou lahůdkou samozřejmě byli hypertechničtí extrémisté BENEATH THE MASSACRE. Potěšili epičtí kouzelníci z OPETH a stejně tak death doomová náladovka NOVEMBERS DOOM. Poslední den u mě zavládli řezníci z THE RED CHORDS, výtečně uvolňující GHOST BRIGADE a skvěle drtící THE FACELESS. Velmi mě pobavili MARDUK při focení v útrobách novinářského stanu. Všichni se samozřejmě snažili tvářit velmi vážně a zamračeně, což je samotné rozesmávalo a tak jen velmi ztěžka dosahovali výsledné „black metalově feelingové“ image.

Top:

 

BENEATH THE MASSACRE

WAR FROM A HARLOTS MOUTH

MITHRAS

OBSCURA

NOVEMBERS DOOM

 

Antitop:

 

Zvuk na metalshop stage

Zvuk na zpoplatněné tribuně

Opět spousta okradených

Nezvládnutá organizace fotografů

Některé zákroky securitas

Rudi:

Pre mňa určite najpríjemnejší Brutal Assault od čias útulných Svojšíc. Počasie, počet ľudí, výborne vylepšený areál – detaily, ktoré robili dobre. Ak by som mal hľadať chybičky krásy, boli snáď len dve. Tou prvou autogramiádový stan opäť v znamení ťažkej anarchie. Stačil by jeden aktívny sekuriťák - usmerňovač a konečne nejaké tie zátarasy na vytvorenie normálneho radu. Tou druhou nepríjemný prach pred pódiami. Kropiť, kropiť a ešte raz kropiť. Inak bez debaty výrazná festivalová pohoda v priebehu celých troch dní vyšperkovaná desiatkami úžasných koncertov.

Top:

1. ANAAL NATHRAKH

Ďalej bez poradia:

CARNIFEX, MADBALL, BIOHAZARD, TESTAMENT, THE FACELESS, GHOST BRIGADE, SUFFOCATION, IMMORTAL, WALLS OF JERICHO

Vidíme sa o rok!

Tears of death:

THE FACELESSBrutal Assault bývá pro mnohé událostí léta. Vybudoval si slušnou pověst a s ní získal i jakýsi status jednoho z nejlepších festivalů extrémní hudby u nás. Letošní ročník přivedl mladé energické HC kapely i black metalové legendy, ale co je hlavní – dočkali jsme se dechberoucích ULVER a s nimi i z minulého roku slíbených ANAAL NATHRAKH.

Ať už se jedná od metalový, punkový, alternativní, či jakýkoliv jiný festival, slibují pořadatelé každým rokem lepší hygienické zázemí, organizaci a různá užitečná překvapení. Škoda jen, že většinou zůstává u slibů, tedy, přesněji řečeno, tato vylepšení fungují nanejvýš první den. Brutal Assault 2009 byl světlejší výjimkou. Ať už se jedná o zmíněné hygienické zázemí nebo informované a obecně příjemnější securitas. Myslím, že nejen já jsem ocenila chytrý příruční program, který sice vypadá jako „prkotina“, ale ve výsledku hodně zjednoduší orientaci v kapelách.

Top 5:

 

1. Ulver

2. Anaal Nathrakh

3. Ghost Brigade

4. Orphaned Land

5. Walls of Jericho, Black Bomb

 

Antitop:

 

Zmatený pohyb a usměrňování fotografů před hrazením

Zvuk na tribuně

Neosvětlená strmá cesta ke stanům

Fotogalerie:

BIOHAZARD

CARNIFEX

 

GHOST BRIGADE

 

ORPHANED LAND

 

ORPHANED LAND

 

SADUS

 

SKEPTICISM

 

THE FACELESS

 

ULVER


THE RED CHORD

 

WALLS OF JERICHO

 

ANAAL NATHRAKH

 

EVERGREEN TERRACE

 

TURISAS

-----

fan

-----

MP (Reaper, RIP, Tears of death, Rudi)

 151

Další informace