CULT OF LUNA - Fire Was Born

CULT OF LUNA - Fire Was Born

CULT OF LUNA - Fire Was Born

CULT OF LUNA - Fire Was Born

Ako osoba nezasiahnutá štúdiovou tvorbou CULT OF LUNA (s výnimkou skvelého „Somewhere Along The Highway“, samozrejme!), ktorú navyše títo Švédi jednoznačne nepresvedčili ani naživo, som k „Fire Was Born“ pristupoval s minimálnymi očakávaniami.

CULT OF LUNA

Osem chlapíkov z Umeå však v ten večer v londýnskej Scale nenechalo nič náhode. Málokedy sa na nezávislej scéne vidí tak precízne DVD. Umiestnenie kamier sa dokonale podriaďuje prostrediu, takže sa podarilo zakonzervovať dojem malého klubu s nulovou bariérou medzi účinkujúcimi a divákmi (a vyvarovať sa neduhov dobre známych z neslávnych masovo produkovaných poľských metalových dévédéčiek). Temer všetky zábery na kapelu sú z pozícií, ktoré ako návštevníci koncertov dobre poznáte aj vy sami. Vynikajúcemu, čistému obrazu pomáha aj striedme používanie dymu a prevažne červenomodré nasvietenie, decentné, no berúce ohľad na kamery. Jedinou rušivou výnimkou sú stroboskopické efekty, ktoré presiahli technické možnosti záznamových zariadení tak veľmi, že to vydavateľ disku pre istotu uvádza na jeho obale.

Najdôležitejší je samozrejme výkon samotného ansámblu, natlačeného na neveľkom pódiu. Ak majú na štúdiovkách CULT OF LUNA miestami obrúsené hrany a na koncertoch do toho rúbu až príliš, na „Fire Was Born“ sa im podarilo vystrihnúť zlatý stred. Jedným z hlavných dôvodov je, že nedošlo k žiadnym kompromisom ohľadne zostavy. Natáčania DVD sa zúčastnili obaja bubeníci, plný počet troch gitár a jednej basy, klávesák Anders Teglund v skvelom závere úvodnej „Following Betulas“ vyťahuje trúbku.

CULT OF LUNA

Na ploche hodiny a pol odznie desať skladieb – pätica zo stále aktuálneho „Eternal Kingdom“, tri z prelomového „Salvation“ a pár zo „Somewhere Along The Highway“. Dostatočne reprezentatívny výber z teoretického „best-of“ pohľadu, no z pohľadu koncertu ide beztak o jednoliatu masu presne v intenciách štýlu CULT OF LUNA – buldozér unisono riffovania všetkých štyroch gitarových nástrojov podporených monotónnym revom Klasa Rydberga striedajú uvoľnené a vzdušné post-rockové pasáže odohrané tak, ako to má byť, s hlavou dole.

Na „Fire Was Born“ nájdete všetko, čo robí dobré DVD dobrým DVD – vrátane primeranej bonusovej sekcie obsahujúcej odpovede na otázky zaslané fanúšikmi a trojicu pôsobivých klipov („The Watchtower“ je jediným výletom k albumu „The Beyond“ z roku 2003). Ak sa k tomu všetkému pridá nielen v čase krízy sympatická možnosť kúpiť ho za cenu bežného CD v balení s „Eternal Kingdom“, niet veľmi čo dodať.

CULT OF LUNA

 14

Thorn

Verdikt

Jedno z najvydarenejších "nezávislých" DVD.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
9,5 / 10
Čtenáři
9,1 / 10

Další informace

Stopáž: 135 min.

www.cultofluna.com

Sestava

Skladby

  1. Following Betulas
  2. Owlwood
  3. Ghost Trail
  4. Leave Me Here
  5. Österbotten
  6. Finland
  7. Adrift
  8. Eternal Kingdom
  9. Echoes
  10. Dark City, Dead Man
  11. The Watchtower (klip)
  12. Leave Me Here (klip)
  13. Back to Chapel Town (klip)

Diskografie

The Long Road North (2022)
The Raging River (EP) (2021)
The Silent Man (EP) (2019)
A Dawn To Fear (2019)
Mariner (with Julie Christmas) (2016)
Eternal Music (2014)
Vertikal II (EP) (2013)
Vertikal (2013)
Fire Was Born (2009)
Eternal Kingdom (2008)
Somewhere Along The Highway (2006)
Salvation (2004)
Cult Of Luna (reedice) (2003)
The Beyond (2003)
Cult Of Luna (2001)

Jiné pohledy

9,5 / 10
Skutočne ide o jedno z najlepších hudobných DVD (nielen) ostatnej doby. "Fire Was Born" je až na zopár maličkostí výborným tradičným DVD. Vyše dvojhodinový záznam je intenzívny takmer po celej svojej dĺžke, a to skôr pre hudobnú náplň ako filmársku. Akokoľvek uprednostňujem staršiu tvorbu CULT OF LUNA, skvele bavila najmä jeho prvá časť venovaná stále aktuálnemu "Eternal Kingdom".

(SPOILER: Ak si nechcete pokaziť zážitok, radšej si nevšímajte Andersa Teglunda predvádzajúceho "air sex" s vlastnými klávesmi.)


7.4.2010
Oprava po ďalšom pozretí z 8,5 na 9,5. Načo šetriť...
Klypso | 30. srpna 2009