INIQUITY - Interview

INIQUITY - Interview

Není moc daleko doba, kdy dánští Mighty Music vyslali na světlo světa placičku pod názvem Grime, druhé to CD jejich předních koňů Iniquity. Mne už hodně oslovila jejich předešlá deska 5 Across The Eyes, a tak když jsem vrazil Grime do věže abych následně zjistil, že je ještě lepší než jeho předchůdce, neváhal jsem a poslal pár otázek jejich „muži v pozadí“. Tím není nikdo jiný, než pan Jesper Frost, bubeník a pěstitel bonsají v jedné osobě. Mimo jiné taky docela milý a vtipný chlapík. Mé poněkud rozvláčné otázky ho ale zřejmě docela zaskočily. Popral se s nimi během nahrávání další desky „hvězdného“ projektu Thorium, které probíhalo na Slovensku, hádejte kde..? Rozhovor vznikl v lednu, to jest v době před vydáním Grime, kdy se Iniquity pomalu chystali na tour s Incantation, které ale nakonec neproběhlo, škoda... Snad je tady brzy uvidíme při jiné příležitosti a banda různých pochybovačů bude mít šanci se přesvědčit, že rozhodně nejde o žádné béčko. Prozatím má slovo z politické situace v Dánsku poněkud rozčarovaný Jesper...

Nazdar Jespere, jak se máš a jak je v Dánsku? Máte tam teď začátkem prosince už pořádný mráz, pane Mráz (Jesperovi se totiž, jak jsem zmínil, jmenuje Frost – pozn.)?
Zdarec ŠotouŠi. Jo, počasí přesně sedí k mému jménu a jinak se mám dobře, dík. Akorát teď byly volby, které nám přinesly novou liberálně nacionalistickou vládu, takže uvažuju o tom, že brzy vstoupím do hnutí odporu. Kromě téhle “volební deprese” je to tu fajn a na náladě mi přidává naše nová deska!

Tak to je dobře. Především jsem se tě chtěl zeptat na některé ty vzpomínky na loňský Nuclear Storm. Nemyslím teď jenom tu hloupou zaležitost, jak ses porval s ožralým řidičem od Illdisposed (to byl kretén, co?). Spíš mě zajímá, jaké trvalejší vzpomínky sis z tohohle festivalu uchoval (kromě té jizvy na hlavě hehe...)?
Hlavně jsem získal pocit, že v ČR je opravdu hodně nadšených metalových fanoušků. Pár takových by se nám tady v Dánsku fakt hodilo. Taky si pamatuju excelentní domácí slivovičku a díky ní si toho už o moc víc nepamatuju. Ale stejně jsem pyšný na to, že můžu říct “byl sem tam a koupil sem si tričko.”

Po světě kolují zvěsti o tom, že Dánové jsou největší chlastači na světě, jenže z toho, co jsem na Nuclear Stormu viděl to asi není pravda, protože hodně Dánů odpadlo dost brzy. Vzpomeň si, jak dopadl po slivce Michael z Mighty Music! Takže bych docela rád věděl, kdo si tu báchorku o opilých Dánech vymyslel a poslal ji do světa? Máš ponětí o tom, kde se vzaly kořeny tohohle fenoménu?
No jasně! Před dávnými časy uspořádali moji pra pra pra pra prapředci velkou kalbu. (byla to oslava slunovratu) a ožrali se tak strašným způsobem, že když se chtěli vydat domů, tak zapomněli kudy. Takže se akorát motali a potáceli dokola a nevěděli co dělat. Někteří z nich na cestě domů zabloudili do Británie, jiní do Východní Evropy, další zas do Francie a jiní do Španělska. Dokonce se říká, že se některým při hledání cesty domů podařilo dorazit do Grónska, na Island a pak dokonce i do Ameriky. Ale během těch cest Dánové vystřízlivěli a chtěli další pivo (MORE BEER!). Takže se ptali všech kolem, ale každý jen pokrčil rameny, protože nevěděl, co to pivo je. To víš – ve Francii to máš samé víno, v Rusku vodku, na Islandu led a v Americe akorát tabák (a u nás místo aby pili pivko, tak nám “vyráběli” svaté mučedníky – viz Vikingy uškrcená kněžna Ludmila! – pozn. ŠotouŠ). Nakonec se nejstraší a nejožralejší z Dánů slezli, aby se dohodli co podniknout. Shodli se na tom, že by měli dobýt svět, stavět pivovary a během cesty domů tak požehnat místní obyvatelstvo darem znalosti piva. Takže pamatujte, že pokaždé, když potkáte Dána, tak je ožralej a hledá cestu domů. Buďte na ně hodní a ukažte jim cestu na nejbližší letiště.

Takže pojďme k aktuálnímu dění. Iniquity vydali nové album jménem Grime. Řekl bych, že je techničtější než předchozí 5 Across The Ice (hihi...!) Také už není tak přímočaré, přijde mi naopak hodně pestré co do rytmů, riffů a tak dál... Řekl bych, že jste na sobě docela dost mákli, ne? Grr... sakra, co to tady dělám. Já se ti nesnažím lízat pozadí, ale koukám, že to tak začíná vypadat! Né vážně, konec těmhle „gay“ otázkám... Grime je prostě podle mě narozdíl od 5 Across The Ice pro nepřipraveného posluchače napoprvé míň přijatelné. Není to prostě album na první poslech, což je podle mě jen dobře. Takže tady máš konečně tu otázku – je to co jsem tady plácal tím, čeho jste chtěli na novém albu dosáhnout?
Dosáhnout... dosáhnout..? Já nevím, jestli jsme chtěli muzikou na tomhle albu něčeho dosahovat nebo snad nechávat nějaké poselství. Prostě se vždycky snažíme k každou deskou udělat krok dál od našeho předchozího alba. Shodli jsme se, že to uděláme hned od začátku podle metronomu. Kdyby se to vůbec nelišilo od 5 Across The Ice /dobrý..!/, tak bychom to museli upravit později, ale už od začátku tam sama od sebe byla znát změna. Jsem si jistý, že člověk, který poslouchá deathmetal, to tam uslyší. Už jsme slyšeli od jednoho recenzenta, že jsme akorát udělali druhé 5 Across The Eyes. Ten člověk píše recenze do časopisu, ale podle mě Grime neslyšel nai dvakrát. Není to vždycky dobré, když jsou kolem týpci tohohle ražení. Když jsme byli ve studiu, byli sjjme překvapení, jak strašně těžké je nahrávat všechno podle metronomu. Jedenáct dní jsme byli fakt v presu jak psychocky, tak i fyzicky.

Čtyři divní týpci z Dánska se rozhodli dělat jakýsi druh hluku, jemuž se říká deathmetal, místo aby se starali o rodinu, pili pivo nebo pěstovali bonsaje hihi... Takže mi Jespere vysvětli, co vás čtyři vede k tomu hrát spolu v jedné kapele? Vím, že Iniquity prošli docela velkým počtem změn v sestavě, poslední z nich je nový kytarista... Takže mi prosím zkus načrtnout takový obrázek čtyř osobností, které dnes tvoří Iniquity. Co vlastně máte společného, jaké máte třeba koníčky kromě hraní deathmetalu a pěstování těch bonsají? Mimochodem – jsi ještě stále členem DBS /dánská společnost pěstitělů bonsají – pozn./?
Všichni pijeme pivo, hrajeme Playstation, očumujeme pěkný ženský a nesnášíme rasismus. Jsme opravdoví přátelé a respektujeme se navzájem i v odlišném hudebním vkusu. Důvod proč hrát společně s těmihle fajn kousky dánského masa je užít si co nejvíc srandy, zlepšovat se po muzikantské stránce a dotáhnout kapelu tak daleko, kam až je to možné. Máme odlišný vkus co se týče metalu – Kræn poslouchá thrash, Thomas lack, Mads heavy metal a já death, ale všichni se shodneme na kapelách jako Gorguts, Nile, Immolation, Hate Eternal, Carcass, Death atd. V Iniquity nejde o nic jiného kromě deathmetalu a to je taky důvod, proč jsme měli tolik změn v sestavě. Hrát v Iniquity je jedinečný úvazek, nemůže být zároveň další kapela. Jo, jsem pořád členem Danish Bonsai Society.

Nahrávání ve studiu Abenraa jste strávili s velmi známým týpkem jménem Jacob Hansen. Nebylo to poprvé, co jste s ním nahrávali, takže předpokládám, že jste docela dobře věděli, co od něj při nahrávání můžete očekávat... Takže buď upřímný – kolik piv jste prolili hrdlem během nahráváni? A kolik piv vás to stálo, než jste Jacoba přemluvili, aby s vámi opět šel do studia? A konečně – co je sakra to „erekční kafe“ za které mu děkujete v bookletu? Přesto musím uznat, že pro vás zase odvedl výborný kus práce!!!
Díky za kritiku /jakou? – pozn./, jsem si jistý, že Jacob si toho váží. Během nahrávání nás navštívilo pár kámošů a vyrazili do Německa nakoupit nějaká daněmi nezatížená pivka / ve Švédsku mají hrozně drahý chlast!!! – pozn./. Jenže se jim porouchalo auto a tak tam museli nechat 10 plat piv, protože je nemohli s sebou pobrat do vlaku! Nakonec jsme si vyjeli do Německa sami... Jacob je velmi střízlivý člověk a týpkovi, kterej nechlastá, se nedá věřit – takže ten hajzlík chtěl po nás za ten job prachy! Chápeš to? Prachy haha... Tohle je jeho recept na “erekční kafe”: Dej deset lžiček kafe do hrnku s vodou. Nech to dvě hodiny povařit a pak do toho hoď cihlu (??? – nemyslel jsi kostku cukru? - pozn.). Jestli se za minutu potopí na dno, vař to ještě chvíli... (fuj, z toho by mi spíš zvadnul... pozn.)

Teď něco k obalům vašich desek. No – řekl bych, že obrázek na obalu 5 Across... byl (přinejmenším!) dost divnej, ale byl to docela působivý motiv, který se mi i dneska docela líbí. Ale co jste to sakra dali na obal nové desky za strašnou počítačovou koláž? Já ten novej obal fakt nesnášim, protože je odpornej a hnusnej. Možná bych si mohl říct no dobře – není to sice žádný gore obal, ale je to víc slizský než mexický Disgorge... Co jste tím vlastně chtěli vyjádřit? Osobně se mi víc líbil minulý obal – ten se alespoň k muzice Iniquity hodil. Co mi povíš na tyhle moje žvásty?
Já myslím, že obal 5 Across The Eyes vypadal trochu jako obal Machine Head... ale ty máš možná Machine Head rád... Máš? Tupče... haha. Co je sakra špatnýho na té koláži? Death metal je taky koláž; je to hudební koláž a táhne se ruku v ruce s kolážemi už od svého vzniku. Ale nemohli jsme si dovolit takový obal, jaký jsme chtěli – měl bys vidět ty možnosti, o kterých jsme s tou troškou peněz vůbec mohli uvažovat haha... né, jen kecám. Měli jsme pár dobrých návrhů na výběr a řekli jsme si, že tahle se ke Grime hodí nejvíc.

Máte smlouvu s Mighty Music a vím že především Michael H. Andersen je tvůj kámoš a podporuje Iniquity od samého začátku. Nejdřív to byla spolupráce s jeho Emanzipation prod. když byli pod Diehard a když se pak Emanzipation přetvořili v Mighty Music, tak byli pro ně Iniquity pořád kapelou číslo jedna... Věřím, že je to dobrý pocit mít za sebou dobrý label. Ale pověz mi hlavně, jak jste se vlastně s Michaelem a Bjarkem setkali? Byla to zase nějaká “pivní záležitost” a nebo jste se s nimi zkontaktovali skrze zine, které tehdy oba dělali /myslím Nagual zine a Emanzipation zine/?
Když jsem já přišel k Iniquity, tak už měli nahrané Serenadium. A jediné mé setkání s Michaelem proběhlo, když jsme podepisovali smlouvu. Ale později se stal mluvčím Iniquity. A pak už bylo mým úkolem se akorát navlíkat do latexu a švihat ho bičem na holou... no dobře, kašlem na to. Takže fakt nevím jak to bylo, ale můžu ti říct, že těch “pivních záležitostí” už proběhlo požehnaně...

Když přemýšlím o Iniquity, řekl bych, že máte jako kapela docela štěstí – máte podepsanou smlouvu se /zřejmě/ nejlepším dánským vydavatelem a vaše spolupráce s nimi je založená na přátelské bázi. Navíc můžete spolupracovat s /asi/ nejlepším deathmetalovým zvukařem široko daleko, což vám zajišťuje dobrou produkci, dobrou distribuci a propagaci vašich nahrávek. Navíc si myslím, že už máte na scéně vybudovanou slušnou reputaci a taky máte pěkných pár příznivců... Nemluvě o různých licenčních bonusovaných vydáních 5 Across The Eyes pro Státy a Jižní Ameriku. Takže bych řekl, že je čas vyrazit na nějaké turné, ne? Myslíte si, že jsou Mighty Music schopni vám zajistit nějaké evropské nebo americké turné na podporu Grime? Mluvili jste už o tom s Michaelem nebo Bjarkem?
Především naše přátelství a naše obchodní vztahy jsou dvě odlišné věci. Kdybysme se neměli na to být pro Mighty Music prioritou, Michael by nás raz dva vykopl... Ale můži ti prozradit, že v dubnu 2002 vyrážíme na evropské turné společně s Incantation. Takže odpověď na tvou otázku zní ano. Mluvili jsme o tom už po vydání 5 Across The Eyes a měli jsme hodně blízko k tomu jet v roce 2001 po Evropě s Nile. Proběhla ještě dvě další jednání, ale vyšlo to až napotřetí (tedy nevyšlo, protože to tour bylo zrušené – pozn.). S americkým turné je to o dost složitější, taky to vyžaduje víc peněz, takže musíme počkat a uvidíme.

Vždycky se snažím ptát na texty a na to, o čem ta která kapela je, protože často vidím, že hodně metalových fanoušků (hlavně tady) se vůbec o texty nezajímá. Zaprvé proto, že nerozumějí anglicky, a zadruhé že vlastně asi ani moc nechtějí vědět o čem ta muzika vlastně je – prostě si akorát chtějí zaházet hlavou a to je celé... není to trochu divné? Co si ty osobně myslíš o tomhle odmítavém postoji k textům?
Zvláštní..? Texty znamenají hodně, naznačí ti třeba to, jací jsou lidé, kterí v kapele hrají. Myslím si, že spousta kapel má fakt dost přihlouplý texty, prostě pitomosti. Takže o jejich texty se nestarám. Gorguts píší docela zajímavé texty, které si rád přečtu. Pro mě to znamená hodně vědět o čem jsou texty a jaké jsou. Protože nechci podporovat kapely, které mají cokoli společného s rasismem nebo fašismem.

Fajn – takže přímo k jádru předešlé otázky. Když si čtu texty Iniquity, tak většinu z nich napsali Mads a Thomas, ale některé jsou od lidí, kteří už dneska nejsou členy kapely. Takže kdo je například Jacob Olsen, který napsal dva texty na 5 Across The Eyes? Bývalý člen kapely či co? A vůbec k těm textům – jak bys stručně popsal texty Iniquity: Prostě o čem ta vaše muzika je... Já byc řekl, že některé z těch textů jsou skoro až gore, ale nejsou to klasické hlouposti ve stylu „gargling bowels flying over all the floor, rotting zombies nearly broke the door“... Jiné texty jsou zase víc „éterické“ nebo takové temně zamračené, jako třweba Inhale The Ghost, Siderial Seas nebo Pyres Of Atonement na 5 Across The Eyes nebo Tides Of Vengeance, Border Into Shadow a The Last Incantation na nové desce... Taky se mi líbí Poets Of The Trench, která je pěkným obrazem bitvy na Sommě... A jejda - koukám, že si sám odpovídám... takže jsi na tahu... nebo to klidně můžeš nechat Madsovi s Thomasem, jestli chceš...
Teď právě sedím na Slovensku a nahráváme nové album Thorium, takže s Madsem a Thomasem si o tom pokecám těžko... Naše texty jsou o věcech, které nám občas vrtají hlavou... A protože člověk je velmi složitý, tak jsou takové i ty texty. Ty gorové texty jsou pro nás spíš taková legrace a Inhale The Ghost se sociálně realistická – je o cracku, o tvrdým fetu, o hulení a tak... Thomas zase rád píše ty éterické temné songy, inspirované blackmetalem. Jacob je původní bubeník, který hrál na Serenadium.

Protože kapela už existuje víc než deset let, což znamená, že jste k dnešku už urazili docela slušný kus cesty... Začínali jste v době, kdy byl tzv. „švédský deathmetal“ na vrcholu /jó, to byly časy../ a pakmjste se stali jedněmi z předních kapel, když začala růst deathová scéna v Dánsku. Takže bych si troufl říct, že bys měl být schopný mi povědět svůj názor na kapel jako např. Illdisposed, Konkhra, Furious Trauma, JeeL... ještě nějaké? Jak se tváříš, když jsou Iniquity vněkteými recenzenty házeni s těmihle kapelami do stejné škatulky tzv. „dánského deathmetalu“? To víš – trousí se řeči o tom, že kapely v Dánsku spolu navzájem nevycházejí právě nejlíp, hlavně Illdisposed často kydají hnůj na kohokoliv jiného, kdo je z Dánska... Je to opravdu tak, a nebo už dneska tamější kapely spolupracují víc? A co bylo /je/ vlastně důvodem těchto antipatií? Hm, zkus být upřímný, jo..?
Podle mě žádný „dánský styl deathmetalu“ neexistuje. Kapely, které jsi jmenoval, jsou velice různorodé. Konkhra a Illdisposed hrají spíš takový švédský death’n’roll, Furious Trauma hrají thrash, JeeL... to vlastně nevím! Házet je všechny do stejného pytle s námi, když my hrajeme deathmetal po americku, to je akorát lenost recenzentů. Illdisposed jsou jediná kapela, která se chová tak, jak’s říkal, protože my, Furious Trauma, Sacrificial, Exmortem a Urkraft spolu vycházíme velmi dobře. Nehodlám se k nikomu chovat takovým způsobem jako oni a nehodlám to ani podporovat. Nekupuju si jejich nahrávky a ani nechodím na jejich koncerty. Z čeho to celé vzniklo? To nevím, zeptej se jich...

Michael H. Andersen je šílený maniak, který se neangažuje pozue u Mighty Music a ve své bandě Withering Surface, ale je taky členem „star projektu“ /hhe.../ jménem Thorium, kde zpívá a ty tam hraješ na bicí... Popravdě řečeno myslím, že Thorium hrají deathmetal, který není nijak zvlášť komplikovaný a je to pro vás všechny podle mě spíš takový srandaprojekt. Myslím, že budeš souhlasit, že s Iniquity strávíš dost času zkoušením, ale ohledně Thorium na to všichni dost serete... A to včetně Michaela, že jo? Není to trochu paradox, že mají Thorium díky smlouvě s Diehard mnohem lepší propagaci než Iniquity u Mighty Music? A co se bude dít s Thorium do budoucna? Plánujete zase vydat nějaké to „pravověrně přímočaré deathmetalové CD“? Slyšel jsem, že by se Thorium měli letos objevit na Nuclear Stormu – když už jste loni nemohli hrát kvůli tomu zasranému řidičovi od Illdisposed... Je to tak?
To je pravda. Spíš než o prodejnost alb se staráme o lemtání piva, o to, abysme byli pořádně old school deathmetaloví a živě zněli na hovno... Nuclear Storm? No doufám, že se tam objevíme společně s Iniquity a Incantation.

Jaké výhody ti poskytuje život v Dánsku kromě pohledu na dlouhonohé blondýny brousící po ulicích? Jaké pivo, jidlo, jiný alkohol nebo cokoliv jiného bys mi doporučil, kdybych udělal tu chybu a navštívil tě u tebe doma? Zkus se zamyslet nad tím, jaký vidíš hlavní rozdíl mezi Dánskem a Českou republikou?
U nás v Dánsku, když k nám přijde holka a mluví anglicky, tak jí rozumíme. Vy ne. Vy máte překrásné hory a náš nejvyšší bod je 148 metrů nad mořem. Tady chlastám Carsberg, vy pijete “Topvar Zochar” /tak to kecáš, já nic takovýho nepiju!!!- pozn./. Ale nejezdi do Dánska – Dánsko je plné egoistických nácků, kteří si zvolili nacionalistickou vládu. Ať jdou do prdele...

No – a tohle je konečně moje patnáctá otázka, kterou to celé zakončíme... A protože už určitě musíš být být z té mojí strašně zvědavé bytůstky pěkně unavený, tady máš poslední šanci mě poslat do hajzlu hehe... Nebo máš na srdci něco, co rozhodně nesmí zůstat nevyřčeno..? Stay drunk...

Nenávídím tě! Tvoje otázky jsou strašně dlouhé! Co jseš vlastně zač, nějakej metalista nebo co? Já jsem přece nikdo, platím příliš mnoho daní, jsem skoro alkoholik a vždycky dostanu přes hubu... tak co bych jako měl povídat tvým čtenářům? Teda kromě tohohle: stay metal forever a uvidíme se na turné s Incantation v dubnu 2002 /to neuvidíme...- pozn./. Kupte si Grime a nakopejte prdel všem pozérům! Pusinka od Jespera...

 Přidejte svůj názor

ŠotouŠ

Další informace

Diskografie

Iniquity Bloody Iniquity (2003)
Grime (2001)
Five Across The Eyes (2000)
The Hidden Lore (MCD) (1998)
Serenadium (1996)
Brutal Youth (live kompilace) (1995)
The Very Best of Progress (kompilace) (1994)
Entering Deception (demo) (1992)
Words Of Despair (demo) (1991)