ASCENDANCY - The Primacy Of Reason (EP)

ASCENDANCY - The Primacy Of Reason (EP)

ASCENDANCY - The Primacy Of Reason (EP)

ASCENDANCY - The Primacy Of Reason (EP)

Promo materiály tvrdia, že ASCENDANCY je česká progresívna metalová skupina. Nebudem tu siahodlho polemizovať so slovom „progres“, tento pojem bol už na tomto portáli preberaný zo všetkých strán a nemôžem povedať, že by som s jeho použití u ASCENDANCY mohol súhlasiť. Tento môj nesúhlas s nadužívaním jedného slova u technicky zameraných metalových skupín ale ešte nič nehovorí, o tom, čo na svojom EP Brňáci prinášajú.

Skupina sa dala dokopy v roku 2008 okolo ostrieľaného harcovníka Libora Kukulu (ex-ABSTRACT ESSENCE) a venujú sa melodickému metalu s dôrazom na techniku a kvalitu prevedenia. K predchádzajúcemu demo materiálu som sa nedostal, no podľa toho, čo mám možnosť počuť z aktuálneho EP, môžem smelo skonštatovať - ide o veľmi nádejnú kapelu. Z nahrávky je cítiť veľký potenciál, no i začiatočnícku neistotu. I keď vysloviť napríklad s menom Oldřicha Sušila (ex-VUVR, HAPPY DEATH, ASGARD), že je začiatočník, je asi príliš trúfalé. Podobne sú na tom s hudobníckymi skúsenosťami skoro všetci zúčastnení. Okrem kvalitných muzikantských výkonov, za ktorými ešte mierne zaostáva schopnosť skladať silné a ľahko zapamätateľné aranže, je na nahrávke počuť aj miestami nudné klávesy a málo variabilný spev. Práve vokál je aj najväčšou slabinou materiálu, hoci z Ivanovho výkonu je možné vypozorovať, že ide o speváka s talentom a s už vyššie spomínaným potenciálom. Minimálne o hlavu vyčnieva nad väčšinu spevákov „progresívnych“ skupín z našich končín. Zvuk nahrávky zodpovedá domácemu štúdiu a nízkym nákladom na nahrávanie, i keď znova sa budem opakovať - ale aj po zvukovej stránke s ľahkosťou konkurujú (žiaľ len) domácej konkurencii. Len dúfam, že v budúcnosti skupina zapracuje nielen na svojej tvorivosti, ale hlavne oveľa viac investuje do nahrávania a produkcie debutového CD.

ASCENDANCY

„The Primacy Of Reason“ je dostatočné krátky, aby nezačal nudiť, no aj dostatočne dlhý, aby bol záujem vyvolávajúcim prísľubom do budúcnosti. Možno som málo prísny a podľahol som skôr tomu, čím ASCENDANCY môžu byť, ako tým, čím aktuálne EP naozaj je, ale hodnotím tak, ako hodnotím.

 4

Koscj

Verdikt

Veľmi slušná nahrávka, ktorá je aj napriek svojej krátkosti a viacerým zaváhaniam záujem vyvolávajúcim prísľubom do budúcnosti.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 22:00

Produkce: ASCENDANCY

www.bandzone.cz/ascendancy

Diskografie

Out Of Knowhere (2011)
The Primacy Of Reason (EP) (2009)