DARKTHRONE - Circle The Wagons

DARKTHRONE - Circle The Wagons

DARKTHRONE - Circle The Wagons

DARKTHRONE - Circle The Wagons

Přerod DARKTHRONE ve staromilsky laděné punkově-metalové těleso nemohl uniknout snad nikomu, kdo se o tvrdou hudbu alespoň trochu zajímá. Časté citace a odkazy na Fenrizovy obskurní oblíbence, stejně jako celkové koncepty včetně textů, artworků a rozhovorů znamenaly kromě dostatečné porce zábavy i skutečnost, že tohle seskupení je čímkoliv, jen ne ortodoxně zaslepeným spolkem, jakých běhá po scéně hromada. Na rozdíl od některých svých souputníků se nestali parodií sebe sama. Ba co víc, svůj pohled na celé metalové hnutí nabízejí se značně ironickým úšklebkem a plivancem do tváře všem tzv. evil blackmetalistům, kteří nejsou schopni tolerovat jejich přeměnu ve staromilsky laděné těleso.

DARKTHRONE

Na „Circle The Wagons“ tomu není jinak. Celou nahrávkou je mohutně prostoupen duch metalových osmdesátek se vším, co k tomu patří. Zaplivané kluby, mastné vlasy, pach piva, cigaret a potu. Na zemi se válející opilci odění do džínových bund, jež jsou posety nášivkami oblíbených kapel. New Wave Of British Heavy Metal. IRON MAIDEN, VENOM a…SEX PISTOLS. Dokážete-li se vtělit do doby, kdy se ještě příliš nerozlišovaly metalové subžánry či jste dokonce schopni zapátrat ve vlastních vzpomínkách, dostanete zcela přesnou představu o tom, jak patnáctá studiová dlouhohrající deska tohoto norského dua zní. Spoustu vám toho může napovědět i refrén skladby „I Am The Graves Of The 80s“ („I Am The Graves Of The 80s / I Am The Risen Dead / Destroy Their Modern Metal / And Bang Your Fucking Head“).

DARKTHRONE

Prim hrají melodické riffy se značným punkovým feelingem, které připomínají ponejvíce ze všeho první desky „maidenů“ či spřízněných souborů. Pokud jste fanoušky alb „Iron Maiden“ či „Killers“, jistě víte o čem mluvím. Do toho všeho obdobný vokál a – už potřetí na obalu - maskot nápadně podobající se Eddiemu. K tomu dodejte i jistou atmosféru síry a špíny, a musíte být definitivně doma.

DARKTHRONE, neúnavní bojovníci proti moderním hudebním trendům, se na „Circle The Wagons“ dokázali přenést v hudební historii o čtvrt století nazpátek, aby ukázali svým mladým příznivcům, jak se dříve hrál metal. Velmi povedené retro!

DARKTHRONE

With our own brand of heavy metal/speed metal-punk we are a constant ambush on the modern overground metal traitors. Join us in our fight against instant gratification.... and let´s see who stands when the smoke clears...

 31

Deadmann

Verdikt

Velmi zábavná a místy i strhující projížďka osmdesátými léty v podání norských nestorů DARKTHRONE.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
7 / 10
Čtenáři
7,5 / 10

Další informace

Stopáž: 40:50

www.darkthrone.no

Sestava

Skladby

  1. Those Treasures Will Never Befall You
  2. Running For Borders
  3. I Am The Graves Of The 80s
  4. Stylized Corpse
  5. Circle The Wagons
  6. Black Mountain Totem
  7. I Am The Working Class
  8. Eyes Burst At Dawn
  9. Bränn Inte Slottet

Diskografie

Arctic Thunder (2016)
The Underground Resistance (2013)
Circle The Wagons (2010)
Dark Thrones And Black Flags (2008)
F.O.A.D. (2007)
NWOBHM (EP) (2007)
The Cult Is Alive (2006)
Too Old, Too Cold (EP) (2006)
Sardonic Wrath (2004)
Hate Them (2003)
Plaguewielder (2001)
Ravishing Grimness (1999)
Goatlord (1996)
Total Death (1996)
Panzerfaust (1995)
Transilvanian Hunger (1994)
Under A Funeral Moon (1993)
A Blaze In The Northern Sky (1992)
Soulside Journey (1991)
Thulcandra (demo) (1989)
Cromlech (demo) (1989)
Land of Frost (demo) (1988)
A New Dimension (demo) (1988)

Jiné pohledy

7 / 10
DARKTHRONE opäť prichádzajú s vtipnou kolekciou sympaticky "švihnutých" pesničiek, inšpirovaných obskúrnym "pravými" metalovými spolkami spred dvadsiatich rokov, vandrovkami v nórskom lese a podobnými kratochvíľami. A ani na štvrtýkrát (tretíkrát s obalom Dennisa Dreada - tentokrát najvydarenejším) neprestávajú baviť.
Thorn | 23. března 2010

 

7 / 10
Hudobní policajti DARKTHRONE znova vytiahli do boja proti „plastovému" modernému metalu. Opäť s humorom a plným batohom uletených nápadov, opäť bez štipky black metalu a s nutnou dávkou nákazlivej nostalgie. No kto by ich zato nemiloval?
Klypso | 22. března 2010