MOUTH OF THE ARCHITECT, GOSPEL OF THE FUTURE - Praha, Klub 007 Strahov - 30. dubna 2010

MOUTH OF THE ARCHITECT, GOSPEL OF THE FUTURE - Praha, Klub 007 Strahov - 30. dubna 2010

MOUTH OF THE ARCHITECT dorazili na Strahovskou Sedmičku v ne zrovna příznivé datum. Je obecně známo, že 30.dubna se většina potencionálních návštěvníků rockových koncertů věnuje jiným radovánkám a na účasti tohoto koncertu to bylo znát. Těch pár desítek figur, které ten den na Strahov dorazily, můžeme označit jako skalní.

Do role předskokanů byli vybráni GOSPEL OF THE FUTURE a tuto volbu kvituji s povděkem. Jejich hudební zařazení bylo stylově odpovídající a hlavní hřebíky večera perfektně doplnili. Moraváci zahráli několik delších kusů, s minimem zpěvu a oproti hlavní kapele vyzněli sice jako jednodušší, ale zato čitelnější a dá se říci, že i razantnější. Delším skladbám vévodily do sabbathovského pravěku se ohlížející hutné kytary, které občas jeden ze sekerníků kořenil psychedelickým kvílením. Výborný bubeník tlačil na pilu, až mu z paliček odletovaly třísky a troufám si říct, že minimálně z poloviny je koncertní úspěch této kapely jeho dílo. GOSPEL OF THE FUTURE jsou hudebně originální a zajímaví avšak jejich vymakaný hudební projev sráží v živém provedení nedokonalý zpěv. Zpívající kytarista jakoby o svém handicapu věděl a svým hlasem proto do dění moc nezasahoval. Zajímavostí byla křehce vyhlížející dívka na postu baskytary, což u podobných ukrutností nebývá zvykem. Vystoupení mělo gradující tendenci a závěrečné finále se odehrávalo ve strhujícím tempu. Nové album ohlášené na květen si rozhodně nenechte ujít.

MOUTH OF THE ARCHITECTMOUTH OF THE ARCHITECT stihli přiletět do Evropy dřív, než islandská sopka uzavřela evropská letiště a nestihla jim tak pokazit turné, jako některým zámořským kolegům. Na Sedmičce naplno rozbalili svoje zničující deprese, odpálili nálože plné smutku, melancholie a zoufalého řevu, které mohou nepřipraveného jedince uvrhnout do nepříjemných psychických stavů. Svůj program postavili na tvrdších skladbách a největší zbraně kapely byly ten večer střídání tří zpěvů, razantní bicí a poctivé nasazení. Koncertní podoba MOUTH OF THE ARCHITECT téměř postrádá akustická brnkání a chybí tak momenty, které by monotónní zvukovou masu trochu přibrzdily, rozčlenily nebo ozvláštnily. Opakující se návaly smutku a žalu v jejich podání bohužel však postrádaly údernost, kterou vás takoví NEUROSIS nebo CULT OF LUNA rozdrtí na kousky. Zvuk na 007 byl jako obvykle v pořádku, možná jen trochu více nahlas, než bylo nezbytně nutné.

Závěrem si neodpustím pichlavou poznámku k dreskódu Amíků. Přeci jen vousáč-krakonoš, holohlavý intelektuál s brýlemi a vlasatá mánička společně na jednom pódiu vypadali jako nějaká veselá parta, a to přeci MOUTH OF THE ARCHITECT rozhodně nejsou. Zajímavostí jejich aktuálního turné jsou bezesporu šílené přejezdy, za které si kapela zaslouží opravdové uznání, Ljubljana – Munchen – Budapest – Praha – Košice - Wroclaw, každý den bezmála 300km. Respekt!

Playlist: Baobab, The Violence Beneath , Hate And Heartache, Vivid Chaos, A Beatiful Corpse, At Arms Length

 20

Jiné pohledy

MOUTH OF THE ARCITECT, EMOR, THE FATE WILLS IT
Košice, Tabačka - 1. mája 2010

Poriadne meškanie, ktoré možno napálilo väčšinu návštevníkov, potešilo autora tohto krátkeho textu. V čase, keď sa nejaké dve hodinky pred polnocou náhlil do Tabačky, veril, že uvidí aspoň záver vystúpenia MOUTH OF THE ARCITECT, nakoniec stihol aj EMOR, ktorých nádejnú show videl nejakých 4-5 rokov dozadu ešte v košickom klube Butterfly.

Bez akejkoľvek diskusie som kvitoval, že EMOR ako predskokani sú, aspoň čo sa týka príbuznosti hudobnej produkcie k MOUTH OF THE ARCITECT, perfektným nápadom organizátora. Hoci narozdiel od niektorých mojich redakčných kolegov som nepovažoval EMOR za viac ako mierne nadpriemernú lokálnu kapelu, tešil som sa. Ukázalo sa, že moje dobré spomienky na ich live vystúpenie a relatívne dobrý dojem z EP „Ouriver“ narazí na neprekonateľnú prekážku. EMOR sklamali novými skladbami, ktoré už ani zďaleka nenapĺňajú tie nádeje, ktoré do nich boli vkladané po vydaní EP. Oproti nemu odbočili k jednoduchosti, neoriginalite a hudobne snáď až k post-rocku, či post-grunge? Keby nezahrali aj songy z „Ouriver“, ani by som neuveril, že vidím kapelu, ktorej mnohí prorokovali veľkú budúcnosť. Pódiová prezentácia bola samozrejme už bez problémov, no to čo liezlo z reprákov aj napriek slušnému zvuku, neviem označiť inak ako veľká nuda.

Koncert MOUTH OF THE ARCITECT bol pre mňa sklamaním ešte väčším. Táto kapela patrí k tým, ktoré nepočúvam často, no o to radšej sa k nim vraciam, takže moje očakávania boli v tomto smere značné. Amíci sa ale v Košiciach rozhodli, že oni nepotrebujú pred akciou žiadnu zvukovú skúšku a tak si na vyladenie zvuku rezervovali niekoľko úvodných skladieb ich show a žiaľ aj napriek tomu, že sa nakoniec ich vlastnému zvukárovi podarili dať ten „bordel“ ako-tak do poriadku - tento zabudol zredukovať hlasitosť na počúvateľnú úroveň. Zmienený fakt bol nakoniec aj príčinou môjho predčasného odchodu z akcie, čo považujem za veľkú škodu, pretože z toho, čo sa dovtedy dalo vyrozumieť a odpozerať, mohlo ísť o veľmi vydarený koncert - takto som sa dočkal len zvukovej a hlukovej nudy. Podobne zareagovalo viac návštevníkov akcie a tak už asi v polovičke setu MOUTH OF THE ARCITECT bol priestor pred pódiom riadne preriedený.

Z tohto pohladu je možno škoda, že som nevidel prvú predkapelu, HC bystričanov THE FATE WILLS IT, pretože podľa komentárov niektorých návštevníkov koncertu, aspoň oni nenudili. Takto som si neodniesol z Tabačky práve najlepší dojem, aj keď Tabačka samotná na vine nebola.
Koscj | 4. května 2010