ESAZLESA - Vyhlídky a konce

ESAZLESA - Vyhlídky a konce

ESAZLESA - Vyhlídky a konce

ESAZLESA - Vyhlídky a konce

Nenechte se zmást trochu rozjuchaným názvem, evokujícím všechno možné, jen ne to, co se na vás vyvalí z drážek tohoto povedeného vinylového kotouče. O prvotině chebské kapely se mezi tuzemskými fanoušky emotivně pojaté hardcoreové muziky bude nepochybně dlouho hovořit. Vlastními silami vydaná a po všech stránkách velmi slušně provedená nahrávka totiž především poodhaluje něco, co by se mělo v (blízké) budoucnosti projevit naplno.

ESAZLESAJenomže ani to poodhalování s sebou nenese žádné známky nezkušenosti, či naivního kompozičního přístupu pramenícího z přemíry snahy. ESAZLESA předkládají čtveřici velmi silných skladeb plných uvěřitelných dramatických a vypjatých emocí. Vztek, nenávist, frustrace a smutek vás jako věrný Robinsonův Pátek provedou každou z nich. Srovnání s japonskými ENVY se sice nabízí tak nějak úplně samo, ale tímto směrem bych výtky rozhodně nesměroval. Je fakt, že se Západočeši nechali (řekněme, že více než výrazně) ovlivnit, ale jejich vizi truchlícího hardcore prostě nechybí svěžest i známky vlastního pohledu na věc, jenž by se měl na dalších nahrávkách ještě více rozvíjet.

Formálně čistému, leč nikterak objevnému hysterickému vokálu evokujícímu šílence v posledním tažení jistí záda slušně řinčící kytary, které se kromě klasické nátlakové hry do plných neštítí ani mnohých povedených kudrlinek. Tyto se navíc příjemně vrývají pod kůži a třebas takový nosný motiv vynikající „Sobec“ se z hlavy dostává jen velice těžce. V této skladbě navíc skupina dokazuje velmi příjemným způsobem infiltrovat lehké postrockové vlivy tak, aby došlo ke zjemnění sílícího napětí z jejího úvodu, které však pouze předchází ještě silnějšímu emotivnímu pnutí v podobě nástupu zuřivého hlasu Lukáše Boušky. Přestože recenzovanou čtveřici písní považuji za kvalitativně velmi rovnocennou, nelze právě tuto kompozici neprohlásit za skladatelsky nejzdařilejší a nejvyspělejší a jako jasně vytyčený směr, kterým by se skupina mohla/měla ubírat.

Celkově velmi pozitivní dojem ještě umocňuje minimalistická, leč zdařilá a výstižná grafika plně korespondující s hudbou ESAZLESA. V jejich pojetí náladotvorně výbušné kytarové muziky jim dávám velmi slušné vyhlídky a doufám, že se, na rozdíl od mnohých jiných a nadějných před nimi, nedočkám brzkých konců.

 7

Dalas

Verdikt

Čtveřice skladeb plných dramatických emocí je zároveň i velmi povedeným debutem kapely, o které doufám už brzy opět uslyšíme.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,1 / 10

Další informace

Produkce: ESAZLESA
Studio: Zkušebna + mobilní studio Honzy Doležala

www.bandzone.cz/esazlesa

Sestava

Skladby

  1. Vyhlídky
  2. Životy
  3. Sobec
  4. Paměť

Diskografie

Chtěl bych vidět svět dětskýma očima (7" EP) (2011)
Vyhlídky a konce (EP) (2010)