HORSEBACK - The Invisible Mountain

HORSEBACK - The Invisible Mountain

HORSEBACK - The Invisible Mountain

HORSEBACK - The Invisible Mountain

Na začiatku bola obskúrna promo nahrávka v čiernom obale. Malá nálepka s preklepom v názve albumu a napálené, ručne fixkou popísané CD. Relapse Records šetria na nepravdepodobných krajinách v strede Európy. Pravá chvíľa na poriadne zahĺbenie sa do hudobného obsahu prišla v jeden septembrový večer spolu s náznakmi chrípky a prvou pomocou v podobe horúcich liečivých nápojov. Dokonalý hudobný relax napokon s veľkým prehľadom prekonal hojivé účinky chémie v šálke.

HORSEBACK

Môže byť hudba zaujímavou, aj keď sa v nej zdanlivo nič nedeje a je skôr pravým opakom slova „pestrá“? Môže zaujať skladba, v ktorej sa dokola opakujú maximálne dva gitarové riffy? Dá sa totálnou repetetívnosťou dosiahnuť poslucháčska extáza? Áno, áno, samozrejme áno. HORSEBACK rozmontovávajú tradičné droneové a post-rockové postupy a skladajú z nich dokonalý narkotický hudobný zážitok. Z príjemného snenia vás nevytrhnú ani blackmetalové vokály, ešte aj tie tu pôsobia neuveriteľne upokojujúco.

HORSEBACK

Multiinštrumentalista Jenks Miller sa snaží uniknúť vlastnej chorobe – diagnostikovali mu obsedantne kompulzívnu poruchu. Cestu k jej lepšiemu pochopeniu a zvládnutiu hľadá prostredníctvom hudby a filmov - „The Holy Mountain“ režiséra Alejandra Jodorowskeho je jedným z najväčších inšpirácií albumu „The Invisible Mountain“. Spolu s ním desiatky zaujímavých skladateľov a hudobníkov – od Attilu Csihara cez nórsky black metal, KHANATE, SUNN O))), EARTH, ELECTRIC WIZARD až po ENVY, THROBBING GRISTLE, Briana Wilsona či Neala Younga – málokto je vo vymenovávaní svojich inšpirácií taký úprimný a encyklopedický ako Jenks Miller.

HORSEBACK

Album „The Invisible Mountain“ vyšiel minulý rok na značkách Utech Records a Aurora Borealis. Aby táto skvelá muzika nezostala iba hýčkaným maznáčikom v rukách pár stoviek vinylových fajnšmekrov, prichádzajú aktuálne k činu v úvode spomínaní šetrní machri z Relapse Records. Skvelý ťah. Od čias „The Bees Made Honey In The Lion´s Skull“ ma veru takto intenzívne nevtiahol do svojho sveta žiadny iný podobne zameraný štúdiový počin.

 2

Rudi

Verdikt

Repetetívnosťou k hudobnej extáze!

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
6 / 10

Další informace

Stopáž: 38:16

Produkce: Nick Petersen
Studio: Track and Field & The Chateau

www.myspace.com/horsebacknoise

Sestava

Skladby

  1. Invokation
  2. Tyrant Symmetry
  3. The Invisible Mountain
  4. Hatecloud Dissolving Into Nothing

Diskografie

The Invisible Mountain (2009)
Impale Golden Horn (2007)

Jiné pohledy

6,5 / 10
Tak trochu EARTH, trochu více ISIS. Těch podobných záležitostí by se samozřejmě našlo více. HORSEBACK na svém druhém albu celkem příjemně baví dobře zvládnutou atmosférickou muzikou, ale pocit trvalejší hodnoty se jaksi nedostavuje. Určitě ne marná záležitost, ale já si raději počkám až na jejího následovníka, který snad definitivně ukáže, jak to s kapelou vlastně je.
Dalas | 21. září 2010

 

5,5 / 10
Pohodová jazda na poníkovi cez americkú pustatinu. Len ten škriekajúci havran v jednom kuse otravuje.

HORSEBACK je ako priečny a netrpezlivý synček skúsených mazákov z EARTH. Uvidíme, čo z neho vyrastie.
Klypso | 20. září 2010