BRUTAL ASSAULT vol.007 - preview

BRUTAL ASSAULT vol.007 - preview

Pokračování našeho letošního seriálu představovaček domácích letních festivalů se tentokráte týká již velmi zavedené stálice na tuzemské festivalové mapě – Shindyho Brutal Assaultu. Letošní ročník s pořadovým číslem 007 se koná nedaleko Olomouce, v Náměšti na Hané v předposledním srpnovém víkendu a těšit se mimo jiné můžete i na takové spolky jako Tiamat, či Incantation. Doprovodnou akcí letošního Assault-u je 2. sraz zinařů, na který vás rovněž srdečně zveme, protože to bude pro vás příležitost setkat se s lidmi tvořícími MetalManii. Tento článek berte jako pozvání na celý festival. Máme pro vás kromě doprovodných informací i rozhovor s pořadatelem Shindym a pořadatelem srazu zinařů Louďou. Článek doplňují i fotografie areálu v Náměšti na Hané …

Zdar Shindy! Ani se tomu nechce věřit, že letos nás čeká už sedmý ročník Brutal Assaut-u, který se za dobu své existence vypracoval na domácí poměry v pěkně monstrózní akci. Můžeš nám prosím nastínit v krátkosti minulost tohoto klání?
Zdravíčko. Je to tak, letos se dočkáme už sedmého pokračování Brutal Assaultu. Nerad bych zabíhal do podrobností, který by mohly být pro čtenáře unavující, proto jen ve stručnosti. Festival začal v roce 96 jako jednodenní nadšenecká akce, na které vystoupily jen tuzemský kapely. Bylo to na dnes už kultovním místě v Obůrce u Blanska. To místo mělo parádní atmosféru a docela dost lidí na to rádo vzpomíná. I já. Po dalším ročníku se fest sunul přímo do centra Blanska na zimní stadion, kde přečkal další 3 ročníky. Myslím, že většina lidí si bude pamatovat ten poslední uskutečněný na tomto místě, s Macabre, Mortician, Malignancy a dalšími kapelami. Shodou různých okolností (nevole ze strany města, nedostatečná kapacita areálu atd.) jsme pro loňský ročník museli hledat nové prostory. Přes různý průtahy a problémy se fest přesunul do Přerova. Minulý ročník byl taky poznamenán neúčastí několika kapel, což nás jako pořadatele velmi mrzelo, ovšem nemohli jsme z naší pozice nic dělat, ani situaci zvrátit. Letos máme nový areál v Náměšti na Hané, který svojí kapacitou plně dostačuje velikosti festivalu. Rád bych na tomto místě vyjádřil obrovské díky všem, kteří festival podporují. Bez vás bychom nebyli nikde. Nemáme žádný generální sponzory, nebereme žádný dotace. Vše, co jsme dokázali, jsme dosáhli s vaší pomocí.

Pohled od pódiaLetos se Ti dařilo držet soupisku kapel pěkně dlouho pod pokličkou, až se na sklonku léta začínaly objevovat první jména. Při dnešním pohledu na seznam vystupujících musí každý uznat, že se Ti podařila dostat do Náměšti velice silná sestava na čele se švédskými Tiamat. Jak se Ti podařilo získat tuto kapelu, jejiž produkce by se v dnešní době metalom nazývala jen stěží?
Věř, že bych byl rád, kdyby se jména podařilo zveřejnit už dříve, ale pravda je taková, že na to, abys mohl začít domlouvat kapely, potřebuješ mít jistotu, že máš podchycený areál, zvuk, pivo atd. A právě na tomhle vše trošku vázlo. Nicméně pevně věřím, že letošní soupiska je natolik zajímavá, že ji lze brát i jako malou záplatu na loňskou neúčast některých kapel. Opravdu jsme cítili jakýsi dluh vůči loňským návštěvníkům, takže jsme nešetřili a snažili se v rámci možností a omezeného rozpočtu získat maximum zajímavých kapel. Snad se nám to podařilo.Pokud jde o Tiamat, musím sám za sebe říct, že bezmezně miluju „Clouds“ a „Wildhoney“ (tak to jsem dva! - pozn. Dalas). Následující dvě desky mi jaksi pod kůži nešly, ale jejich novinka „Judas Christ“ mi opět učarovala. Ne, že by měla mnoho společného se starší tvorbou, ale jedná se prostě o pohodovou muziku, která je dělaná s citem a kterou dělají lidi, který respektuju pro to, co vytvořili v minulosti. A pokud myslíš samotné „získání“ Tiamat... nebylo to až tak složitý. Kontaktovali jsme jejich management a za 2 týdny bylo vymalováno.
Nicméně doufám, že jsou i další kapely, na který má význam se těšit. Přiznám se, že i já uvidím některý z nich poprvé, takže myslím, že o překvapení nebude nouze.

Kromě zahraničních akvizic (např. Incantation, Callenish Circle, Hollenthon …) nás čeká i pěkná hromada českých a slovenských kapel. Na které domácí spolky se měli podle Tebe fandové hlavně zaměřit?
Těžko někomu radit, na co by se měl zaměřit. Myslím, že death/grind maniaky můžou uspokojit třeba Alienation Mental nebo Mincing Fury, příznivce blacku a atmosferické muziky třeba Inner Fear, Mater Monstifera či Endless. Je toho strašná spousta a myslím, že máme letos i poměrně dost méně známých zahraničních kapel, který můžou mile překvapit. Ještě bych taky doporučoval sledovat sobotní vystoupení Root, kteří budou mít s sebou plivače ohňů, kteří předvedou pekelnou ohňovou show i na samotný závěr festivalu.

AmfiteátrPojďme od muziky k organizaci. Po loňských trablech s neustálými přesuny místa pořádání se letos Brutal Assault uhnízdil nedaleko hanácké metropole Olomouce – v Náměšti na Hané. Co by jsi nám řekl o tomto místě? Jak to bude s infrastrukturou v místě festivalu (ubytování, hygiena, občerstvení)? S jakou počítáš letos návštěvou? Soudě podle seznamu vystupujících lze očekávat velice slušný počet lidí.
Ty loňské trable s přesuny nebyly nic radostnýho. Zažil jsem několik infarktových situací. Chci věřit tomu, že nás nic podobnýho už nikdy nepotká.
Ano, letos máme nový areál. Jedná se o velký amfiteátr, který bude hostit obě pódia, většinu občerstvení a většinu hygienického servisu. Taky všechny distro stánky budou uvnitř areálu. Kemp bude na přilehlé louce, parkoviště opodál. Víc snad není co k areálu dodat, jedná se o velký amfík s obrovským pódiem(na obrázku) a hledištěm s lavičkami.
Pokud jde o infrastrukturu: již loni jsme se poučili a hygienický servis šlapal snad uspokojivě. Letos budeme mít ještě větší kapacitu po všech stránkách: ať už jde o rozsáhlost areálu, velikost kempu, hygienický servis, občerstvení. Vše by mělo být ještě ve větším počtu než vloni. Co pravděpodobně nebudeme moci ošetřit jsou sprchy. Jde o technický problém, protože přímo v areálu není kanalizace, což je předpoklad pro umístění mobilních sprch. Budeme se ale snažit rozšířit kapacitu umývárny. Dobrou zprávu mám pro milovníky zlatého moku: letos bude konečně studený pivo! Podařilo se nám zajistit výčepní tank se skvělým mokem značky Gambrinus.
Návštěvnost lze jen těžko předem odhadovat. Já osobně jsem s tipy zdrženlivý a raději tipuji skromněji. Byl bych moc rád, kdyby festival navštívil podobný počet lidí jako vloni. Vím, že jsme vloni ztratili trochu na důvěryhodnosti díky přesunům místa, neúčasti kapel... takže letos se snažíme napravit to, co se vloni nakumulovalo. A i proto jsem s odhady návštěvnosti opatrnější.

Jak je již tradicí, určitě budou i letos dvě scény. Podařilo se Ti zorganizovat program tak, aby kulturychtivý návštěvník nepřišel díky překrývajícím se vystoupením jednotlivých kapel o své zahraniční oblíbence a zároveň i o nějakou zajímavou domácí kapelu? Zkrátka, abychom všichni řešili co nejméně dilematických situací, které kapele dát přednost.
Otázka je, co kdo považuje za „řešení“. Návrhy, že kapela na pódiu A bude hrát, zatímco kapela na pódiu B se bude chystat a naopak by byly jistým řešením, ale za tohoto předpokladu by jsme museli snížit počet kapel o cca 20. Proto zůstáváme u už zaběhnutého systému: do 21:30 poběží obě pódia současně. Potom se všichni budou moct plně soustředit na „hvězdy“ na pódiu A.
A pódium bude dole pod kopečkem a nahoře bude umístěné pódium B, u kterého bude občerstvení a distra. Takže věřím, že každý si najde cestu tam i tam i když uznávám, že stíhat všechny kapely asi bude v nadlidských silách.

Myslím, že už Tě dále trápit nebudu, vše ostatní se člověk dozví z přiložených informací. Měj se fajn Shindy, uvidíme se v Náměšti a já Tě ještě poprosím o závěrečné poselství pro potenciální návštvěvníky letošního Brutal Assault vol.007 …
Necítím se být prorokem, abych vydával poselství. Snažíme se dělat festival podle našeho nejlepšího svědomí a možností. Jsme rádi, pokud to dokáží lidi ocenit. Chtěl bych ještě jednou poděkovat všem za jejich podporu a doufám, že letos vše proběhne bez jakýchkoliv zádrhelů.
Bližší informace se můžete dozvědět na www.get.to/brutal_assault a pokud budou nějaké stěžejní změny, jistě se je dozvíte i z Metalmanie.

Významnou doprovodnou akcí letošního Brutal Assault je 2. sraz zinařů, jehož inicátorem je Louďa působící v Payo zinu. Jelikož se MetalMania prvního zinařského klání neúčastnila, na tom druhém chybět určitě nebude! Více podrobností o této akci už samotný Louďa ...

Zdravím Tě Louďo. Významnou doprovodní akcí letošního ročníku Brutal Assault-u je v pořadí už druhý Sraz zinařů, kterého hlavním iniciátorem jsi Ty. Jenom pro rekapitulaci, řekni nám prosím něco, jak proběhlo první klání, jehož se MetalMania ještě neúčastnila a jak se vůbec zrodila myšlenka pořádat takové setkání?
Taktéž Tě zdravím brachu. První klání proběhlo ve více než přátelském duchu a pokud to tak nějak globálně rekapitulujeme, šlo o docela dobře maskovanou pitku, ha ha. Sešlo se tu asi 40 lidí od zinů, což mne velmi mile překvapilo. Přeci jen dorazit do Brna až z Kladna či ze Slovenska o něčem vypovídá. Toto první setkání nemělo nějaký oficiální ráz, což některým vadilo. Nevadil jim ani tak fakt, že nebyl nějaký program (kdo by taky měl tolik odvahy a sebevědomí, aby někomu z patra radil, že?), ale že nedošlo k nějaké oficiální představovačce. Každý není tak asertivní, aby chodil vůkol a ptal se zainteresovaných, kterýže to zin zastupují. Na 2.srazu to bude ošetřeno viditelně nošenou „průkazkou“ , která bude mimo jiné opravňovat k nalezení životního prostoru pro prezentaci svého čtiva v zinařském stanu. Pokud jde o otce této myšlenky, tak to byl dle mne Keli z Paya, který s tím přišel první, ale neměl tolik sil to dotáhnout do konce po realizační stránce. Pak se této myšlenky chopil Pigi, jež mne kontaktoval a dal mi už druhý kopanec do zadnice ve věci uspořádání srazu zinařů. Takže asi tak…Víc najdete v Louďově veršované, česky psané, kronice. Zapomeňte na Dalimila, odhoďte Kosmu…ha, ha…

Uběhl půlrok a už je tady druhé, co do rozsahu a počtu účastněných, určitě rozsáhlejší setkání. Myslím, že příležitost byla zvolena výborně, kde jinde by se měli zinaři sejít, než na festivale. Co si od tohoto setkání jako organizátor slibuješ a co by mělo přinést samotným zinařům?
Tak druhé setkání je doopravdy MEGA. Za pomoci chodící encyklopedie Ládi Olivy (Bažina zine) jsme se Shindym dali dohromady obsáhlý seznam zinů, ať již zaniklých či fungujících z ČR i ze Slovenska. Nezapomenulo se též na webziny, zajímavé osobnosti pisálkovské sféry či na zástupce rádií, kteří pomáhají metalu v éteru.
S laskavým svolením organizátorů festivalu Brutal Assault, jmenovitě jde o pana magnáta Martina „Shindyho“ JižBrzoBohatého, se podařilo dostat sraz do pozice, kde bych ho chtěl mít. Tj. aby to bylo kulturně výživné setkání po všech stránkách s možností se potkat s lidmi, které člověk mnohdy zná jen z vyprávění, z mailu, dopisu či telefonu. Již na první srazu byl na počest tohoto srazu uspořádán velmi slušně obsazený koncertík a zde to bude přímo festival. Sice už ne na počest, ale i tak je to fajn čas i místo…Ke všemu Shindy umožnil vždy jednomu zástupci zinu volný vstup, což je zajisté velmi milé gesto a taktéž bude k dispozici vojenský stan, kde budou mít zinaři své hnízdo a budou zde též moci prezentovat své výtvory. Jen se bojím, aby nějaký škarohlíd, nenastražil do stanu bombu, čímž by zapříčinil, že by zinaři vymřeli po meči, pardon, po semtexu, ha, ha…

Jakou formou bude probíhat samotná prezentace zinařů a jejich děl? Budou mít nějaký samostaný stan apod.? Jaká je vůbec Tvá představa průběhu celé akce? Za MetalManii můžu říct, že se na svoji prezentaci hodláme připravit důkladně a rádi bychom získali další čtenáře. Samozřejmě ovšem, že hlavním krédem tohoto setkání je hlavně vzájemný pokec mezi zinařskou obcí, že ano?
O stanu jsem se již zmínil, o formě jen náznaky, protože upřímně ani já pořádně nevím, jak to bude probíhat. Určitě tam neproběhne nějaké učená dišputace, ale takový kompromis mezi neřízenou anarchií a něčím, co má alespoň vytyčené základní mantinely. Když akce splní to, že se lidi budou dobře bavit, že poznají nové a pozdraví staré známé, že si vymění zkušenosti, že se domluví na další spolupráci, že získají nové čtenáře či posluchače, tak budu navýsost spokojen. A když zinaři vzpomenou tuto akci ve svých výtvorech, bude zajisté spokojen i Shindy a organizátoři tohoto festivalu jako takoví. Jo a jsem rád, že k tomuto setkání přistupuje třeba Metalmania tak, jak zmiňuješ. Myslím, že je to skutečně velmi dobrá příležitost, jak dát o sobě vědět…

Teď se Tě zeptám na Tvůj subjektivní názor … Jak vidíš naši (myslím CZ a SK) zinařskou scénu? Určitě znáš i webziny. Který tištěný zin Tě v poslední době nejvíce zaujal a který webzin navštěvuješ nejradši? A aby toho nebylo málo … Jak vidíš budoucnost papírových zinů v porovnání s těmi elektornickými?
Jak ji vidím? No abych pravdu řekl, tak mezi slepými je jednooký králem. Vezmi si třeba porovnání zinařské sféry na Slovensku a u nás. Když to porovnám z tohoto geografického hlediska, tak je naše zinařská scéna naprosto úchvatná. Pokud se podívám víc za hranice naší vlasti a sáhnu si do svědomí, tak to zas taková velká sláva není. Nadšenců je tu sice dost, stále více chybí zpětná vazba ze strany čtenářů. Je to čím dál tím víc pasivnější a i když jde kvalita pomalinku nahoru, člověk začíná poněkud rezignovat a klást si otázku: „Mám to všechno zapotřebí?“. Je fajn, že zatím převládá odpověď ANO. Nebudu-li povýšeně pitvat úroveň vedení rozhovorů, kvalitu recenzí či grafiky, mohu neutrálně říct, že nepociťuji v poslední době přehnanou nouzi v tom, dostat se k nějakému zinu či magazinu a slušně si v něm začíst. A to je určitě pozitivní…
Webziny docela sleduji a navštěvuji je především, když chci získat aktuální informace. A tom to má být. Na čtení rozhovorů jsem si ještě moc nezvykl. Nějak mi vadí to tupé čučení do monitoru. Proto si ty zajímavé tisknu a čtu si je na vhodných místech – ve vlaku, v posteli, na záchodě…no prostě, kde se dá…Když v poslední době dělám kolečko po webzinech, tak se docela pravidelně mrknu na allmetal, marast jak cyp, metalworld či na metalmanii. Na zbývajících cca 11 webzinů se dívám jen občas…A jak vidím budoucnost? Webzinů bude přibývat, budou se jen a jen zlepšovat a více dbát na informační výživnost a na frekvenci aktualizací, tedy na věci, které papírové ziny nemohou plně ošetřit. Dále si myslím, že se webové zinu budou více snažit dostávat mezi lidi papírové newslettery, aby nalákaly potenciální čtenáře pro uložení jejich webzinu ve svém browseru. Papírových zinů příliš přibývat nebude a ty stávající si budou muset uhájit své místo na slunci. Myslím, že tento proces je již nastartován, o čem svědčí stále se zvyšující kvalita (zatím spíše vizuální stránky, než té obsahové).

Díky Louďo za Tvůj čas. Za MetalManii, jakožto představitele zinařské obce, věřím, že se na náš sraz přijde podívat i hromada potencionálních čtenářů a Tobě přeji, ať se akce zdaří ku prospěchu všem.
Díky. Taktéž v to pevně doufám…

BRUTAL ASSAULT open air festival vol.007
featuring bands:
T I A M A T /swe/
I N C A N T A T I O N /usa/
CALLENISH CIRCLE /hol/

ANCIENT RITES /bel/
ROOT /cze/
SEAR BLISS /hun/
NEGLECTED FIELDS /lat/
UNDERTAKERS /ita/
BELPHEGOR /aut/
MASTIC SCUM /aut/
GODLESS TRUTH /cze/
HOLLENTHON /aut/
DANSE MACABRE /bel/
SCARVE /fra/
INTERVALLE BIZZARE /cze/
DEEPRED /fin/
LUNATIC GODS /svk/
COCK AND BALL TORTURE /ger/
DARK GAMBALLE /cze/
ENDLESS /cze/
TISÍC LET OD RÁJE /cze/
DYING PASSION /cze/
ALIENATION MENTAL /cze/
PANDEMIA /cze/
DARKSIDE /aut/
BETHRAYER /cze/
INGROWING /cze/
PATHOLOGY STENCH /svk/
THALARION /svk/
INFLICTION /ita/
INNER FEAR /cze/

GALADRIEL svk • TORTHARRY cze • RAYS OF THE SUN cze • SUNGATE svk • MELANCHOLY PESSIMISM cze COLP cze • DISSOLVING OF PRODIGY cze • SEEDS OF SORROW AUT • IMMORTAL TEARS cze • R.E.T. czePOPPY SEED GRINDER cze • MALIGNANT TUMOUR cze/hol • PROTEST svk • HYPNOTIC SCENERY czeABORTION svk • MATER MONSTIFERA cze • SIX DEGREES OF SEPARATION cze • CIAFF ita • ORKRIST svk • BARRACUDA cze COWARD cze • BRAINWASH ita •MARTYRIUM CHRISTI cze • INFECTIOUS GERMS cze • LOVECRAFT cze

Datum: patek a sobota 23.-24.8.2002 (zacatek v patek 23.8. v 15:00)
Misto: Namest na Hane - amfiteatr (blizko Olomouce)
Cesta: po dalnici D1 z Prahy do Brna, dale pak po dalnici smerem na Olomouc. Z Olomouce po silnici c. E442. Namest na Hane je 17km od Olomouce.

Vstupne: 500Kc v predprodeji / 600 Kc na miste / 420Kc jen sobota (pouze na miste)
Akce 10+1 zdarma: pri objednavce 10 vstupenek pres Shindy prod. ziskate jedenactou vstupenku zdarma.

Dalsi info: www.get.to/brutal_assaultbafest@post.cz
Předprodej vstupenek: Telefonické objednávky vstupenek a zásilkový prodej:
SHINDY Productions tel./fax: 0506/446700, email: shindy@telecom.cz • on-line objednávky: www.SHINDY.cz.
Předprodeje vstupenek: PRAHA - Gung-Ho, Národní 20 • Pancor CD bazar, Opletalova 9 • Rock Paradise, Na Bělidle 27• Musicland, ul. 28. října • DĚČÍN - Tortuga, Příčná 350/4 • ZLÍN - Rytmus M, nám. T.G.M. • PLZEŇ - Ozzy a Potkan, Martinská 3 • BRNO - Redblack, Kopečná 7 • OLOMOUC - Maroko, Palackého 8 • HRADEC KRÁLOVÉ - Sheer records, Velké nám. 38. • PROSTĚJOV - Pivnice U Draka, Školní 16 • BLANSKO - MCS, Seifertova 7 • BOSKOVICE - Shit music, Hlavní náměstí. Předprodej na Slovensku: Absint distro: exchange@pobox.sk, tel.: 0903/132538

Speciality:

dvě podia + CD kompilace ke každé vstupence zdarma + non stop občerstvení + kvalitní zvuk a světla
+ koná se za každého počasí
+ kemp zdarma otevřen od čtvrtka od 15:00 - možnost stanování přímo v areálu
+ parkování 250m od areálu + prodej CD, vinylů, MC, triček, ... + 2. sraz tvůrců fanzinů, webzinů a magazínů z České republiky a Slovenska + každý 10. návštěvník dostane kompilační CD od Crystal Prod. zdarma
+ pekelná ohnivá show během vystoupení Root a na samotný závěr festivalu

 Přidejte svůj názor

Dalas

Další informace