PESTE NOIRE - L'Ordure à l'état Pur

PESTE NOIRE - L'Ordure à l'état Pur

PESTE NOIRE - L'Ordure à l'état Pur

PESTE NOIRE - L'Ordure à l'état Pur

Už provázanost bývalých či současných členů na spolky LANTLÔS, AMESOEURS či ALCEST dává tušit, že PESTE NOIRE nejsou ledasjaký konveční blackový ansámbl. Ovšem ani zasněná a křehká záležitost, jak by mohly výše zmíněné skupiny napovídat. Naopak, nekorektní humor s nejasně vytyčenými hranicemi se promítá jak do vizuální sebeprezentace, tak do textů a hudební náplně.

PESTE NOIRE

Zvlášť v případě tohoto alba. Kostru tvoří velmi solidně zahraný black metal s rozumnou produkcí balancující na pomezí čitelnosti a syrovosti, charakteristickými postupy a poměrně variabilním skřehotem. Na tu Valfunde s lehkostí nabaluje kupříkladu francouzský folklór, elektronické beaty, samply všeho možného od zvuků zvířat přes bičování doprovázené slastnými vzdychy až k výstřelům zbraně.

No řekněte, může něco takového nejít dohromady? Se zkušenostmi, které má kapela (Valfunde) za sebou, dala vzniknout syntézou rozličných prvků organickému celku. Dílku, které beze zbytku naplňuje záměr evokovat atmosféru odvrácenější stránky (také středověké) Francie. Dá v tomto ohledu vzpomenout na „France“ od WORMFOOD s tím, že „L´Ordure à l´état Pur” mi připadá o něco komplexnější a jistější (i v tak trochu negativním slova smyslu) než výše zmíněný počin dekadentních souputníků. Taktéž hranice mezi „srandou“ a „vážně míněným“ je o dost rozostřenější, zvlášť ke konci alba.

Navzdory celkem roztáhlé stopáži rozprostřené na dlouhé skladby si nahrávka udržuje spád, různorodost a obsahuje jen těžce postřehnutelné množství vaty. Zážitek mi zkazilo jen minimální porozumění textům, což znamená zhruba odtušení jejich ne zrovna přívětivého cynického tónu, za to ovšem smím jen těžko obviňovat nahrávku. Každopádně texty můžou znamenat přidanou hodnotu pro všechny holdující sarkastickým špatnostem a zběhlé ve francouzštině.

Uf, to zase byla odbočka. Nicméně, nezní-li vám slovní spojení „inovativní black metal“ jako rouhání a všeobecně holdujete-li hudebním podivnostem, nevidím důvod, proč by vás pořádná dávka sardonického* b.m. v podání PESTE NOIRE měla zklamat.

*Pardon, autor si při používání obdobně půvabných slov připadá sečtěle.

 1

Verdikt

Zatrpklé, výsměšné, místy možná lehounce zdlouhavé, ale nanejvýš zábavné.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
9,1 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Casse, Pèches, Fractures et Traditions
  2. Cochon Carotte et les sœurs Crotte
  3. J’avais rêvé du Nord
  4. Sale Famine Von Valfoutre
  5. La condi hu

Diskografie

L'Ordure à l'état Pur (2011)
Ballade cuntre lo Anemi Francor (2009)
Horna / Peste Noire (split) (2007)
Mors Orbis Terrarum (2007)
Folkfuck Folie (2007)
Lorraine Rehearsal (2007)
La Sanie des Siècles - Panégyrique de la Dégénérescence (2006)
Phalènes et Pestilence - Salvatrice Averse (2003)
Mémoire Païenne (2002)
Macabre Transcendance... (2002)
Aryan Supremacy (2001)