TRIBUTE TO TESTIMONY - anketa so zúčastnenými kapelami

TRIBUTE TO TESTIMONY - anketa so zúčastnenými kapelami

TRIBUTE TO TESTIMONY - anketa so zúčastnenými kapelami

TRIBUTE TO TESTIMONY - anketa so zúčastnenými kapelami

Nedávnu správu o chystanom spomienkovom koncerte TESTIMONY doplnila zvesť o pripravovanom tribute albume pre týchto slovenských harcoreových veteránov, ktorého sa má zúčastniť silná zostava slovenských kapiel. Oslovil som otca myšlienky Filipa Glocka z BRAINSCAN, aby mi porozprával o svojej motivácii k zostaveniu tohto tributu a samozrejme aj o vzťahu k TESTIMONY. A aby som neobchádzal ani ostatných zúčastnených na tribute, tak som všetkým položil štvoricu jednoduchých otázok.

BRAINSCANFilip Glocko (BRAINSCAN)

Čo pre vás znamenali TESTIMONY v dobe ich existencie a čo pre vás znamenajú dnes?
TESTIMONY boli vždy synonymom húževnatosti a viery vo vlastné hudobné posolstvo. Tvrdo pracujúca kapela, či už v štúdiu, o čom svedčia tri skvelé CD, ale aj na koncertoch. Potvrdzovali absolútnu dominanciu na undergroundovej scéne druhej polovice deväťdesiatych rokov. Výborné koncerty so skvelou show, vždy „išli nadoraz“ a to im ľudia „žrali“, lebo boli úprimní a reálni. Mal som ich možnosť vidieť a párkrát dokonca s nimi aj hrať, v tom čase som hral v hardcoreovej kapele M.S.R.. Boli to vydarené akcie, ktoré lákali množstvo fanúšikov z celého Slovenska. Jednoducho sa išlo "na TESTIMONY“. Dnes sú to krásne spomienky. Ich odkaz v podobe hudby, ktorú po sebe zanechali, je stále čerstvý. Posledný opus „Of Life And Death“ je aj po pätnástich rokoch aktuálny a vynikajúci, či po hudobnej, zvukovej, ale aj textovej stránke.

Ako ste prijali možnosť podieľať sa na tribute albume?

Keďže som autorom Tribute CD TESTIMONY a hrám v kapele BRAINSCAN, spojil som príjemné s užitočným a popri výbere a oslovovaní kapiel na tribute sme sa aj my rozhodli zúčastniť tohto nezvyklého projektu. Myslím, že to bude zaujímavá kompilácia a prehliadka časti slovenskej scény prostredníctvom piesní TESTIMONY.

Ktorú skladbu z dielne TESTIMONY ste si vybrali a prečo?
„Breakthrough Situation“ - Prelomovú situáciu. Prečo? Je to skvelá dynamická vec, kde sa uplatnia obidvaja speváci BRAINSCAN. Skladba má mnoho polôh a je to „hitovka“, ktorá zaručene zaberala na koncertoch. Zimomriavky, keď počujem tento song, mám doteraz.

Budete sa držať predlohy alebo skladbu prerobíte na svoj obraz?
Samozrejme skladba bude rozpoznateľná, ale vložíme tam aj niečo z nášho štýlu. Troška sa s ňou pozabávame a výsledok sa dozviete v októbri.

TESTIMONY chystajú na jeseň spomienkový koncert, nápad urobiť tribute album si dostal až potom, ako si sa toto dozvedel, alebo by vznikol v aj prípade, že by sa TESTIMONY nedali dokopy?
Všetko to tak náhodne zapadlo a udeje sa to tento rok. Ten nápad sa zrodil nezávisle na reunionovom koncerte. Hľadal som vhodnú príležitosť/udalosť, ktorá by pomohla spoluoživiť tuto kapelu. Tento rok sú to hneď 2 výročia, ktoré som už spomenul na začiatku, a to 20 rokov od vzniku tejto legendy a 15 rokov od vydania ich vynikajúceho opusu "Of life And Death". Určite by som tribute CD robil, aj keby nebol reunionový koncert. Ale o to viac som rád, že CD budeme môcť pokrstiť na tejto skvelej akcii, ktorá sa chystá na 17. novembra v priestoroch bratislavského Randal clubu alebo MMC, bude záležať na záujme fans o tento koncert.

Akým spôsobom si vyberal kapely a skladby?
Bol to taký subjektívny mix pocitov a aktívnosti daných kapiel. Nemal som nejaké zvláštne kritérium. Možno aby bola kapela aktívna a mala “určitý“ vzťah k TESTIMONY. Buď zažila danú éru alebo hudobníci sú ich fanúšikovia. Myslím, že mix daných kapiel a štýlov zaručuje pestrosť tohto CD.

Neuvažoval si osloviť aj nejaké štýlovo netypické kapely, napríklad nejakých blackmetalistov? Prípadne nejaké kapely z Čiech?
Prvotná myšlienka bola taká medzinárodnejšia, čiže spraviť československý tribute tejto kapele. Ale po výbere vydavateľstva a hlavne bleskových kladných odpovedí zo strany slovenských kapiel, sme sa s Gothoom Productions rozhodli pre slovenský variant, keďže vydavateľstvo chce prvotne podporovať domácu scénu.

Čo sa týka oslovenie netypických kapiel, oslovil som napríklad LAVAGANCE, kde pôsobí bývalý líder TESTIMONY Marek. Bohužiaľ pre štúdiovú a kapelnú zaneprázdnenosť sa zriekli účasti na CD. Bol som ale milo prekvapený s akým odhodlaním sa do toho pustili oslovené kapely, takže „bandlist“ na tribute bol naplnený neuveriteľne rýchlo.

O vydanie sa má postarať Gothoom productions, oslovil si viacerých vydavateľov, či s nimi bola rýchla dohoda?

Áno, kompilačné CD vydá Gothoom. Priznám sa, popri myšlienke spraviť tento projekt ma ako prvé napadlo toto vydavateľstvo. Viem, že Peter (vlastník vydavateľstva) podporuje slovenské kapely a scénu všeobecne. Navrhol som mu spoluprácu a nápad sa mu pozdával. Čo som ešte radšej, že to „riskol“ a ide do toho. Bude to veľmi zaujímavé CD.

Ešte daj niečo na záver...
Vďaka za priestor a podporu. Touto cesto by som sa chcel poďakovať zúčastneným kapelám na tribute za ústretovosť a záujem. A v neposlednom rade Peťovi „Doomasovi“ Beťkovi a Gothoom productions, ktorý sa nebál ísť do tohto projektu so mnou a zastrešil ho ako vydavateľ.

MÄSOĽuboš (MÄSO)

Čo pre vás znamenali TESTIMONY v dobe ich existencie a čo pre vás znamenajú dnes?
TESTIMONY bola na svoju dobu excelentná kapela, ktorá dokázala strhnúť ľudí, či už svojimi nahrávkami alebo svojimi koncertmi, nás nevynímajúc. Mali svoju charizmu, čo malo podstatu v ich tvorbe, ktorá bola dosť originálna a nápaditá, a tiež v ich spôsobe prevedenia koncertov, ktoré hrali s vysokým nasadením. Myslím, že každý, kto absolvoval ich koncert, vie o čom hovorím. Mali sme to šťastie, že sme s nimi odohrali asi dva alebo tri koncerty (cca 1996-1997). Dnes pre nás TESTIMONY znamenajú pekné spomienky na toto obdobie, plus si myslím, že mali nemalý vplyv na budovanie HC-metalovej scény na Slovensku, ktorý cítiť dodnes.

Ako ste prijali možnosť podieľať sa na tribute albume?
Samozrejme je pre nás pocta nahrať song od TESTIMONY. Taktiež si neviem predstaviť, že by sme odmietli Filipa Glocka (v podstate náš hudobný a generačný súputník), ktorý je jeden z ťahúňov tohoto projektu. Tieto dva dôvody spôsobili, že sme neváhali ani sekundu. Treba dodať, že je to svojím spôsobom na Slovensku ojedinelý hudobný projekt.

Ktorú skladbu z dielne TESTIMONY ste si vybrali a prečo?
Naša voľba padla na skladbu „Of Life And Death“. Mali sme pocit, že práve tento song je pre nás vhodný, či už svojou štruktúrou alebo pocitmi v ňom vyjadrenými. Musím priznať, že sme mali vo výhľade viac skladieb, uvažovali sme napríklad aj o skladbe „Degenerate“ zo „Satisfaction Warranted“ (1993), ale práve „Of Life And Death“ nakoniec najviac vystihla našu predstavu na coververziu. A ďalší dôvod, keďže sme v minulosti už nahrali skladbu „Checkmate“ – HC-grindový vypalovák, rozhodli sme sa tentokrát pre skladbu z trochu iného súdka (smiech).

Budete sa držať predlohy alebo skladbu prerobíte na svoj obraz?
Toto by sme ešte nechceli odkrývať (smiech).

ATTACK OF RAGELuboš Ducky (ATTACK OF RAGE)

Čo pre vás znamenali TESTIMONY v dobe ich existencie a čo pre vás znamenajú dnes?
Tak kedysi veľmi veľká kapela v našom undergrounde a veľmi kvalitná, to bez debaty. Dokonca môj prvý väčší koncert, ktorý som navštívil, bol pravé koncert TESTIMONY. A tam som vážne čumel, že aká delová kapela to k nám zavítala. Ich mix metalu a HC bol na tú dobu hodne originálny. V dnešnej dobe ich považujem hlavne za takých starých fotrov hácečka na Slovensku a som rád, že Filip spolu s Gothoom prod. sa rozhodli ich meno oprašiť a prostredníctvom chystaného tribute CD predstaviť aj mladšiemu publiku.

Ako ste prijali možnosť podieľať sa na tribute albume?
Paráda, fakt nás potešilo, že sme boli oslovení! Zloženie kapiel je úžasne pestré, tak som už aj dosť zvedavý na to, ako sa z jednotlivými skladbami pobijú naši kolegovia.

Ktorú skladbu z dielne TESTIMONY ste si vybrali a prečo?
My spáchame song „Koniec týraniu“. Je to taká poctivá old school HC rúbanica a myslím, že sa k nám aj vcelku hodí.

Budete sa držať predlohy alebo skladbu prerobíte na svoj obraz?
Základná kostra bude dodržaná, ale o výsledku by som dopredu nerád nejako polemizoval. Pohráme sa určite so zvukom coververzie, lebo jej chceme dať taký riadne svieži závan, je to úderná skladba a pristane jej taká modernejšia ťažoba (smiech).

HATE CONTROLTomáš Vereský (HATE CONTROL)

Čo pre vás znamenali TESTIMONY v dobe ich existencie a čo pre vás znamenajú dnes?
Pre mňa, ako týpka, ktorým plieskala puberta okolo roku 1996, kapela TESTIMONY znamenala dosť veľa. V mojom vtedajšom vnímaní sveta som ich videl ako vrcholnú kapelu bratislavského undergroundu. Do mojej hlavy sa TESTIMONY zapísali hlavne tým, že ich koncert v podniku nesúci názov Stoka bol vôbec prvý koncert, ktorý som kedy v živote navštívil. Doteraz si pamätám tu atmosféru a plnú stoku ľudí. Aj keď som ten koncert sledoval len z úzadia, zaryl sa hlboko do mojej gebule. Bolo to v roku 96, alebo 97 to si už presne nepamätám.

Ako ste prijali možnosť podieľať sa na tribute albume?
Oslovenie na spoluprácu na tribute sme prijali, teda hlavne ja, s veľkým nadšením. Už som spomínal, že hudba TESTIMONY mala na mňa veľký vplyv. A to doslova. Po ich koncerte som sa už neviem akým spôsobom dostal ku kazete s ich albumom „Of Life And Death“ a túto kazetu som dral v mojom walkmane o dušu. Na kilá sa dajú rátať baterky, čo som pri nej vybil. A že som sa aj čo to napretáčal na ceruzke (smiech).

Ktorú skladbu z dielne TESTIMONY ste si vybrali a prečo?
Vybrali sme si skladbu „Puzzle“. A to preto, lebo je to jedna z mojich najobľúbenejších. Vždy, keď si túto skladbu pustím, a nie len túto skladbu, ale ktorúkoľvek skladbu od Testimony, vrátim sa v čase do roku 1997-1998 a vidím seba samého ako sedím v autobuse číslo 34, smer Dúbravka, so slúchadlami na ušiach, „čumím“ na hodinky a v duchu si hovorím, samozrejme za použitia vulgarizmu, že zas nestíham do školy (smiech).

Budete sa držať predlohy alebo skladbu prerobíte na svoj obraz?
Keďže sa jedná o cover, budeme sa snažiť o to, aby každý hneď spoznal o akú skladbu ide, ale zároveň do nej budeme chcieť vniesť aj nejaké naše charakteristické znaky. Určite to bezducho neodkopírujeme. Verím, že sa nám to podarí a výsledok sa bude páčiť.

ČADPišta Vandal von Čad (ČAD)

Čo pre vás znamenali TESTIMONY v dobe ich existencie a čo pre vás znamenajú dnes?
Chlape, TESTIMONY som zažil na koncertoch niekedy v rokoch 1995 a neskôr. Bola to šupa. Stáli sme pod pódiom, otvorené ústa, že: toto nie je ani možné. Totálne našliapaná hudba, žiadne kompromisy, perfektná show. Neskôr som chalanov spoznal aj osobne. Bubeník Cibi (teraz DAVOVÁ PSYCHÓZA) je úplný klasik a kurvadobrý chlap! Je málo ľudí, ktorí v sebe nemajú ani kúsok „ojebávacej“ potreby. On je z takej sorty. Ale aj Hulo - basák (DAVOVÁ PSYCHÓZA, INE KAFE) je tiež fajn týpek a hudobný nadšenec. Samozrejme Trottel, ktorého dnes poznajú viacerí pod jeho vlastným menom Marek Rakovický – hrá v LAVAGANCE a má nahrávacie štúdio.
V tých deväťdesiatych rokoch sme ich vnímali aj ako aktívnych bitkárov. Išli o nich legendy, že v podstate žijú v garáži, celé dni tam skúšajú s kapelou a keď neskúšajú, tak posilňujú a trénujú thai box a vo voľných chvíľach naháňajú a tlčú náckov. Po rokoch sme zistili, že tá legenda je pravdivá.

Ako ste prijali možnosť podieľať sa na tribute albume?
Jednoznačne sme túto výzvu prijali s radosťou a rešpektom, lebo hlavne ja a Basia Noiseovna sme boli ich strašne veľkí fandovia. Keď si dnes pustíme tie pesničky, jasná vec, už z nich nie sme tak na „vetvy“ jak predtým. Ale vynoria sa nám roky deväťdesiate, roky mladosti, roky, keď sme zakladali kapelu.

Ktorú skladbu z dielne TESTIMONY ste si vybrali a prečo?
"O veciach neskutočných". Je po slovensky a je kurvahustá!!!

Budete sa držať predlohy alebo skladbu prerobíte na svoj obraz?
Chceme ju trocha vyčíriť, tak nejak na svoj obraz, aby bola úplne konkrétna. Či sa nám to podarí? To sa uvidí. Určite ju nechceme sprzniť.

OBLITERATE / IvinIvin (OBLITERATE)

Čo pre vás znamenali TESTIMONY v dobe ich existencie a čo pre vás znamenajú dnes?
Asi to bude znieť zvláštne, ale pri spomienke na TESTIMONY, sa mi vybaví festival v Kežmarku niekedy koncom deväťdesiatych rokov. Kde TESTIMONY mali hrať a zároveň nehrali, aj napriek tomu, že tam boli prítomný. Na tento „festáčik“ som sa dostal spolu s kamarátmi z OBLITERATE, ktorí tam boli ako účinkujúci a v tej dobe by ma ani náhodou nenapadlo, že niekedy v budúcnosti s nimi budem hrať (smiech). Napriek tomu, že som ich registroval ako veľké meno na slovenskej scéne, osobne som sa dostal najbližšie k ich tvorbe vtedy, keď som si pozrel ich obal v nejakom časopise. Jednoducho iná doba, iné vzory a iné možnosti.A či to bola chyba ? Asi áno (smiech). Narozdiel odo mňa, napríklad náš bubeník Marcel bol vtedy nielen ich veľký fanúšik, ale hlavne aj kamarát. TESTIMONY mali v tých dobách v Košiciach kopu fanúšikov a aj kopu kamarátov združených okolo kapely MENTALLY PARASITES a pokiaľ mám dobré info, tak jeden alebo viacerí vtedajší členovia MENTALLY PARASITES spolupracujú aj na chystanom spomienkovom koncerte TESTIMONY. A čo pre nás znamenajú TESTIMONY dnes? Minimálne inšpiráciu v tom, ako sa v čase svojej aktívnej existencie dokázali vypracovať a ako sú stále ich nahrávky pre mnohých inšpirujúce aj po viac ako desaťročí od vydania.

Ako ste prijali možnosť podieľať sa na tribute albume?
Samozrejme, že nás ponuka potešila. Tento tribute album je dobrou šancou pripomenúť slovenskej undergroundovej scéne kapelu, ktorá sa na nič nevyhovárala, na nič sa nehrala a dokázala naozaj veľa.

Ktorú skladbu z dielne TESTIMONY ste si vybrali a prečo?
Najprv sme chceli nahrať cover skladby „Rieka“, ale keďže už bola obsadená, tak sme siahli do archívu OBLITERATE a vytiahli sme odtiaľ remix coververzie „Skin“, ktorý nahrali chlapi zo starej zostavy OBLITERATE a zremixoval Majo z MÄSA ešte v roku 2002.

Budete sa držať predlohy alebo skladbu prerobíte na svoj obraz?
Tá stará verzia „Skin“, ktorú nahrala stará zostava OBLITERATE bola, pokiaľ si dobre spomínam, verná až otrocky, no i napriek tomu dali tejto hymne vlastnú pečať. Škoda, že sa ale nezachovala v pôvodnom znení. Zachoval sa len rermix, ktorý vyšiel na albume „Tangled Ways“ (2003) a práve ten sa objaví aj na tribute. Myslím, že bude zaujímavým ozvláštnením.

RUST 2 DUSTRUST 2 DUST

Čo pre vás znamenali TESTIMONY v dobe ich existencie a čo pre vás znamenajú dnes?
Marek:
Pre nás boli TESTIMONY vždy dobrí kámoši, poznáme sa osobne dlhé roky, v podstate skoro od začiatkov, kedy sme spolu chodievali na koncerty a strašne sme si to užívali. Spätne máme veľký rešpekt kam v tej dobe dokázali posunúť metalovú undergroundovú muziku a hlavne obdivujeme koľko koncertov odohrali po celej Európe.
Ondro: Mňa dodnes fascinuje s akým neuveriteľným odhodlaním chalani z TESTIMONY v tom čase do toho šli. Strašne veľa energie investovali do samotného cvičenia, vďaka čomu vôbec nezaostávali za kapelami zo západu. Tá cieľavedomosť podľa mňa pomohla Marekovi Rakovickému dostať LAVAGANCE tam kde sú dnes.

Ako ste prijali možnosť podieľať sa na tribute albume?
Marek:
Je to pre nás samozrejme veľká česť a sme radi že sa môžeme zúčastniť na takejto zaujímavej akcii. Myslíme si, že práve TESTIMONY si to zaslúžia.
Ondro: Tu je na mieste vzdať hold Filipovi Glockovi z BRAINSCAN, ktorý je duchovným otcom celého projektu. Aj jeho zanietenie „starého“ pamätníka, bolo pre nás smerodajné pri zvažovaní tejto ponuky.

Ktorú skladbu z dielne TESTIMONY ste si vybrali a prečo?
Marek:
Vybrali sme si skladbu „Rieka“. Možno z dôvodu, že ako jedna z prvých bola naspievaná v slovenčine a má samozrejme výbornú energiu.

Budete sa držať predlohy alebo skladbu prerobíte na svoj obraz?
Marek:
Určite sa budeme snažiť skladbu prerobiť podľa seba, ale základné črty ostanú.
Ondro: Je to pre nás veľká výzva. V tom čase sa v tvorbe kládol dôraz na úplne iné výrazové prostriedky. Je veľmi pravdepodobné, že naša interpretácia bude mať celkom odlišnú podobu.

PLUS MÍNUSPLUS MÍNUS

Čo pre vás znamenali TESTIMONY v dobe ich existencie a čo pre vás znamenajú dnes?
Dodo:
Tým , že TESTIMONY mali svoju garáž vzdialenú asi tridsať metrov od tej našej, tak v prvom rade sme ich vnímali ako kamarátov, a čo sa týka muziky, tak ako kapelu asi s najvyššou úrovňou, ktorá v deväťdesiatych rokoch skúšala na Prístavnej ulici. Hrali jak besní, veľmi dobre im to šliapalo a celkovo prístup k hraniu, ku koncertom, k ľudom, mali naozaj fantastický. A mali najlepšiu/najkultovejšú garáž (smiech). Dnes pre nás znamenajú hlavne stále výborných kamarátov s albumami, ktoré si vždy radi vypočujeme a zahučíme „Let´s Go“ (smiech).
Wayo: Nezmeškal som skoro žiadny ich koncert. Vidieť ich naživo v tej dobe, fuh, to bol proste diktát. Jedna z mála kapiel, ktorá mala na to, aby sa dostala za hranice Slovenska. Takže dnes ich považujem za jednu zo základných kapiel tej doby. Garážovo-undergroundovej doby, kedy hardcore, punk a metal držal pokope.

Ako ste prijali možnosť podieľať sa na tribute albume?
Dodo:
Najpozitívnejšie. Sme radi, že si na nich niekto schopný spomenul a dal nám možnosť tiež pre to niečo urobiť.
Wayo: No, prvýkrát sa o tom hovorilo už dávnejšie, myslím že aj dva-tri roky dozadu. A stále sa s tým nič nerobilo. Keď to už vyzerá reálne, tak sme veľmi radi, že sa to, aspoň dúfam, nakoniec aj zrealizuje. A keďže u nás hrá aj Hulo (basgitarista TESTIMONY) a kedysi hral aj Lochy (gitarista TESTIMONY), tak to považujeme čiastočne aj za našu povinnosť niečo takéto urobiť nielen pre nich, ale aj pre všetkých fanúšikov tejto nezabudnuteľnej kapely.

Ktorú skladbu z dielne TESTIMONY ste si vybrali a prečo?
Dodo:Let´Go“. To nepotrebuje dlhý komentár. Dalo sa vybrať určite niečo „serióznejšie“, ale táto sa k nám aj trochu hodí (smiech). Minimálne tým, že náš spevák Gza neznáša pivo a my sa mu jeho názor snažíme vyvrátiť hocijakým možným spôsobom (smiech). A aj v legendárnej Stoke sa to hučalo sem-tam.
Wayo:
Let´Go“ je myslím Lochyho pesnička, je o pive, o švande a je to čistý priamočiary punk. A takéto skladby treba! Takže okrem tých, ako vraví Dodo, serióznejších, sa ujde miesto na tomto CD aj tejto vtipnej a odľahčenej pesničke o žúroch s chalanmi. Verte, že v tej dobe sa žúrovalo v garážach, v Glóbuse, v záhrade úplne že najviac!

Budete sa držať predlohy alebo skladbu prerobíte na svoj obraz?
Dodo:
Zrejme podľa predlohy. Tá skladba sa podľa mňa ani nemôže extrémne prerábať. Stratila by svoje priamočiare čaro.
Wayo: Určite sa budeme držať predlohy, ale možno ju niečím osviežime, uvidíme až v štúdiu.

FORMAFilip Slovák (FORMA)

Čo pre vás znamenali TESTIMONY v dobe ich existencie a čo pre vás znamenajú dnes?
Poriadnu hudobnú rebéliu. Za takúto hudbu nás vyháňali rodičia z domu (smiech). Ale formovala sa celá osobnosť fanúšika, od oblečenia až po jeho účes. Keby jej nebolo, počúvame BACKSTREET BOYS a strácame sa v šedom dave tej doby. Dnes ju vnímame ako bránu, čo nám otvorila možnosti, bez ktorých by sme neboli tam, kde sme teraz...

Ako ste prijali možnosť podieľať sa na tribute albume?
Veľmi sme sa potešili! Už len to, že môžeme spolupracovať so slovenskou metalovou špičkou na albume veľkej metalovej legendy je perfektné!

Ktorú skladbu z dielne TESTIMONY ste si vybrali a prečo?
„Checkmate“, je síce krátka ale o to silnejšia, našliapaná a riadne hlučná! Aj keď si myslíme, že každá ich skladba je riadny "nárez", z ktorého vybuchne hlava!

Budete sa držať predlohy alebo skladbu prerobíte na svoj obraz?
Uf, ani sami nevieme. Myslím, že sa to vykryštalizuje pri jej nahrávaní. V každom prípade chceme. aby bola hodná mena kapely TESTIMONY!

[SIC]

Michal Koleják ([sic])

Čo pre vás znamenali TESTIMONY v dobe ich existencie a čo pre vás znamenajú dnes?
Dátumy narodenia spôsobili, že väčšina členov našej kapely sa začala s TESTIMONY stretávať už ako s pojmom, legendou, na ktorú starší metalisti spomínali so slzou v oku, ako na jedno z veľkých mien bratislavskej, resp. slovenskej 90´s metalovej éry. Dnes s väčším prehľadom a viacerými vypočutými historkami zo „starých časov“ majú Testimony môj rešpekt, lebo stáli pri zrode nášho moderného metalového undergroundu a zanechali za sebou kôpku zaujímavého materiálu. Kiež by sa dalo pozrieť si ich naživo na jednom z pamätných koncertov, o ktorých teraz už len počúvam...

Ako ste prijali možnosť podieľať sa na tribute albume?
Bez váhania sme súhlasili. Je to na Slovensku ojedinelý projekt, na ktorom sa stretne kopa výborných kapiel, ktoré držia úroveň našej heavy scény, a zároveň sa vzdá hold a pripomenie odkaz TESTIMONY. Nebolo o čom.

Ktorú skladbu z dielne TESTIMONY ste si vybrali a prečo?
Vybrali sme si skladbu „But Reality Is Different“. Je v nej zaujímavý nosný riff, s ním súvisiaca atmosféra a mali sme pocit, že by mohla byť celkovo vďačným materiálom na ďalšie spracovanie. A v neposlednom rade preto, že ešte bola k dispozícii.

Budete sa držať predlohy alebo skladbu prerobíte na svoj obraz?
Ako som už naznačil, budeme sa originálu pridržiavať, ale pokúsime sa mu dať našu vlastnú tvár. Do akej miery, to sa ukáže, keď začnú kopať naše múzy. CD sa plánuje distribuovať aj za hranice Slovenska, čo je podľa mňa dobrou príležitosťou ukázať, že aj u nás máme kapely, čo majú vlastnú tvár, zvuk a dokonca aj nápady.

GET EXPLODELaco Kováč (GET EXPLODE)

Čo pre vás znamenali TESTIMONY v dobe ich existencie a čo pre vás znamenajú dnes?
Spoznal som ich v roku 1996 a v tej dobe pre mňa znamenali veľa. Citil som z nich pravdu, nasadenie, odhodlanie, dravosť a absolútnu energiu. Bolo mi to velmi blizke, ich zvuk a nasadenie, strašne veľa mi to dalo. Neskôr som hral s Marekom vo formácii LAVAGANCE a bolo mi veľkou cťou spolupracovať s týmto absolútne talentovaným človekom a hudobníkom. Raz na skúške, keď sme tam boli len my dvaja, požiadal som ho, aby sme si dali niečo od TESTIMONY, on po dvoch „niee-nieee“ nakoniec dal a ja som bol neskutočne šťastný (smiech). TESTIMONY mám aj dnes v aute a dosť často si to nakladám a stále ma to teší a inšpiruje. Proste pre mňa sú TESTIMONY veční!!!

Ako ste prijali možnosť podieľať sa na tribute albume?
Je to veľká pocta podieľať sa na tomto projekte a som veľmi som vďačný Filipovi, že si na nás spomenul.

Ktorú skladbu z dielne TESTIMONY ste si vybrali a prečo?
Vybrali sme skladbu „Prelomová situácia“ a to čisto intuitívne, keďže ich veci poznám a s touto skladbou sa bude zaujímavo pracovať po našom štýle, keďže robíme veci napoly elektronicky.

Budete sa držať predlohy alebo skladbu prerobíte na svoj obraz?
Mám predstavu, ako sa pohráme so skladbou. Predstava je zaujímavá , no myslím, že ak to načneme, a to už čoskoro, tak to bude ešte zaujímavejšie (smiech). Určíte sa pohráme s aranžmánmi a bude to zaujímavo prepojene s elektronikou, ale samozrejme pocit je zatiaľ čisto teoretický. Pri nahrávaní sa to bude vyvíjať a uvidíme, čo sa urodí. V každom prípade sa budeme snažiť o čo najlepší a zaujímavý remix. Je to pre mňa výzva, ktorú si pekne „vypapááám“ a dúfam, že poteší. Všetkým zúčastneným kapelám držíme palce a tešíme sa na konečný výsledok.

BEER SOCIETYMatej Štelár (BEER SOCIETY)

Čo pre vás znamenali TESTIMONY v dobe ich existencie a čo pre vás znamenajúdnes?
Pravdupovediac, v dobe existencie TESTIMONY sme sa všetci pohybovali v trochu iných hudobných sférach (žánroch) ako oni a preto sme sa nejako zvláštne nezaujímali o ich tvorbu. Ale samozrejme ako jedna z najvychytenejších kapiel slovenského undergroundu boli u nás v povedomí.

Dnes ich skôr vnímame ako fasa chalanov, kámošov, kolegov z iných kapiel a skvelých muzikantov. Treba uznať, že ako TESTIMONY si preskákali toho dosť, čí už cez personálne zmeny alebo zmenu štýlov, cez ktoré šikovne preplávali, pričom urobili pekný kus práce pre slovenský underground. „So Big Respect!“

Ako ste prijali možnosť podieľať sa na tribute albume?
Veľmi sme sa potešili, že môžeme spolupracovať v podstate s elitou slovenského undergroundu. Je to takisto aj možnosť sa prezentovať.

Ktorú skladbu z dielne TESTIMONY ste si vybrali a prečo?
Najprv sme si vybrali „Breakthrough Situation“, ale potom sme s Filipom z BRAINSCANU zistili, že mame rovnaké skladby, len oni mali názov skladby napísaný po slovensky a my po anglicky.

Takže “Life Without Any Programs“ je ta skladba, ktorú sa budeme snažiť úplne nezbastardiť. Je to nadupaná skladba plná energie, ale zároveň je aj dosť náročná. A popravde, už ani veľmi nebolo z čoho vyberať, keďže ostatne skladby boli už obsadené.

Budete sa držať predlohy alebo skladbu prerobíte na svoj obraz?
Čistá kopia to určite nebude, takže sa nechajte prekvapiť. Aj my sa necháme (smiech).

DISCONCERTESulfid (DISCONCRETE)

Čo pre vás znamenali TESTIMONY v dobe ich existencie a čo pre vás znamenajú dnes?
Neviem posúdiť, čo znamenali TESTIMONY pre slovensku undergroundovu scénu v dobe ich existencie, pretože s hanbou sa musím priznať, že k ich tvorbe som dostal pomerne neskoro, konkrétne v roku 2006. Bol som však prekvapený spôsobom, akým v tej dobe originálne poňali hardcore a metal, a hlavne k albumu „Of Life And Death“ sa vždy rád vrátim. TESTIMONY vytvorili muziku s vlastným ksichtom a vlastným rozpoznateľným prejavom, za čo si určite zaslúžia obdiv od zbytku slovenského podhubia.

Ako ste prijali možnosť podieľať sa na tribute albume?
Možnosť účinkovať na tribute albume pre TESTIMONY som prijal s veľkou radosťou, pretože je to asi jediná slovenska „metalová“ kapela, ktorá si takúto formu pocty naozaj zaslúži, momentálne ma nenapadá žiadna iná.

Ktorú skladbu z dielne TESTIMONY ste si vybrali a prečo?
Vybrali sme si skladbu „You’re To Blame“. K celému tribute projektu sme sa dostali neskoršie a z tých skladieb, ktoré zostali voľné, nám práve táto pripadala ako vhodný adept na coververziu. Ide o tvrdú a svižnú HC skladbu. Prerobiť ju do podladenej groove verzie pri zachovaní jej stavby bude fakt výzva!

Budete sa držať predlohy alebo skladbu prerobíte na svoj obraz?
Určite prerobíme skladbu na vlastný obraz, avšak bez toho, aby fanúšik TESTIMONY musel skúmať, o akú skladbu to vlastne ide. Striktne sa držať predlohy nemá zmysel, v takom prípade nejde o cover, ale o obyčajný revival.

SAPROPHYTEMarek (SAPROPHYTE)

Čo pre vás znamenali TESTIMONY v dobe ich existencie a čo pre vás znamenajú dnes?
V tom čase sme sa ako začínajúca kapela sústredili na našu tvorbu a hrávali sme prevažne na východnom Slovensku. Preto sme sa s nimi nikdy nestretli na jednom pódiu. My ako „zasrani“, sme sa skôr nechali inšpirovať zahraničnými kapelami. A keďže doba nebola taká ako dnes, že sa všetko dá stiahnuť na internete, tak sme sa ku TESTIMONY dostali až neskôr. Pamätám si, že cestou na jeden koncert doniesol Kari kazetu a počúvali sme ju dookola počas celej cesty. Je však pravda, že nás nejako veľmi po muzikantskej stránke neovplyvnili, v tom čase sme my už mali predstavu o našej tvorbe. Až dnes s odstupom času vidíme, že ich muzika bola na roky, v ktorých hrali, „nadčasová“ a máloktorá kapela sa s nimi môže rovnať.

Ako ste prijali možnosť podieľať sa na tribute albume?
Oslovil nás Filip, či by sme nechceli spraviť skladbu od TESTIMONY a že sa chystá takýto tribute album. Keďže sme ešte také nič nerobili, je to pre nás nová vec, ktorú si chceme vyskúšať. Samozrejme nás potešilo, že si spomenul aj na nás a že nás oslovil.

Ktorú skladbu z dielne TESTIMONY ste si vybrali a prečo?
Vybrali sme skladbu „Lost In The Sea Of Bullshits“. Filip nám po čase poslal zoznam oslovených kapiel a skladieb, ktoré si už oni vybrali. A keďže sme chceli spraviť skladbu dĺžkou podobnú naším skladbám, tak sme si vybrali túto. Je to celkom zaujímavá vec a dúfam, že sa s ňou popasujeme.

Budete sa držať predlohy alebo skladbu prerobíte na svoj obraz?
Keďže sme kvôli pracovným povinnostiam našich gitaristov na tom začali robiť až tento týždeň (koniec apríla), neviem ešte presne povedať, ako skladba bude vyzerať. Zatiaľ sa držíme predlohy, aby sme si spravili obraz o skladbe, ale uvidíme, ako to všetko nakoniec dopadne. Musíte sa nechať prekvapiť. Dúfam, že to všetko stihneme a že celý tento album bude dôstojnou poctou pre TESTIMONY.

GOD DEFAMERAlex (GOD DEFAMER)

Čo pre vás znamenali TESTIMONY v dobe ich existencie a čo pre vás znamenajú dnes?
 V časoch, keď boli TESTIMONY aktívna kapela, začínal môj kontakt s undergroundom. Spomínam si na ich koncert v Košickom Jánošíku a na tú energiu, ktorú vedeli z pódia preniesť na publikum. Takisto pre mňa TESTIMONY spolu s OBLITERATE tvoria akési pojítko medzi metalovou a HC scénou (myslím starú HC scénu), nakoľko na obidve kapely sa chodili pozerať ľudia z oboch „táborov“.

Ako ste prijali možnosť podieľať sa na tribute albume?
Skákali sme tri metre tridsať do výšky a bubeník Miro si dal od radosti vyholiť hlavu (smiech).

Ktorú skladbu z dielne TESTIMONY ste si vybrali a prečo?
Skladby, ktoré sme mali v pláne prerobiť ako prvé, už boli rozobraté, tak sme sa rozhodli vziať to z iného konca a prerobiť asi najprogresívnejšiu vec „Root Of Violence“.

Budete sa držať predlohy alebo skladbu prerobíte na svoj obraz?
Originál má čosi vyše deviatich minút vrátane intra. Naše skúšanie je dosť obmedzené vzhľadom k tomu, že každý bývame v inom meste. Skladbu si prerobíme trošku na svoj obraz, ešte sme sa ale úplne nerozhodli, ako to bude. Nechajte nás prekvapiť sa (smiech).

TRIBUTE TO TESTIMONY

Fotografie: webové stránky skupín.

 4

Koscj

Další informace