WEAPON - Embers And Revelations

WEAPON - Embers And Revelations

WEAPON - Embers And Revelations

WEAPON - Embers And Revelations

Ako iste všetci viete, kanadská metalová scéna sa neodohráva len v priestore Montreal – Toronto. Živo, a k tomu poriadne temne je napríklad na západnom pobreží – BLASPHEMY vychovali slušné množstvo pekelných splodencov, a aj na kanadských prériách a ropných poliach.

WEAPON v súčasnosti pôsobia v Edmontone, provincia Alberta, a vznikli v roku 2003 v Calgary. Medzitým však zakladateľ, gitarista a vokalista Vetis Monarch pobudol aj v svojom rodnom meste, bangladéšskej Dháke, kde sa narodil ako Mashruk Huq. To okrem iného vysvetľuje viaceré arabské i hinduistické termíny v skladbách, ich názvoch či názvoch nahrávok.

Úvodné dva štúdiové počiny skupiny teda vznikli v Bangladéši, ďalšia tvorba je od roku 2005 už záležitosťou kanadskej scény. Prvé dva dlhohrajúce albumy WEAPON vyšli u oregonského vydavateľstva The Ajna Offensive, aktuálny tretí z októbra minulého roku je už vecou Relapse Records.

WEAPON
WEAPON sa na  „Embers And Revelations“ venujú fúzovaniu death a black metalu, ktoré na západe Kanady baví viacero kapiel a každá to robí tak akosi po svojom – MITOCHONDRION sú pekelný vír z dimenzií, na ktoré radšej netreba myslieť, aby ste na seba neupriamili ich pozornosť. ANTEDILUVIAN sú black metalom ovplyvnení o dosť menej, znejú skôr ako stret INCANTATION a IMMOLATION v lovecraftovskom svete. A GYIBAAW sú pre zmenu v prvom rade pohanskí, alebo skôr domorodí, s textami z duchovného sveta i histórie Tshimshian/Gitksanov (jeden z indiánskych národov pacifického severozápadu, známych napr. totemovými stĺpmi, lovom veľrýb, dlhými plavbami pozdĺž pobrežia na lodiach takmer vikingských parametrov a vyspelým staviteľstvom z dreva), odspievanými v ich jazyku.

WEAPON v tomto kontexte predstavujú skôr klasickejší prúd, mixujúci death metal 90. rokov, povedzme MORBID ANGEL, ale aj britskú školu, hlavne BOLT THROWER v ich rýchlych pasážach, a škandinávsky black metal. Tu sa ako možné inšpiračné zdroje vynárajú v prvom rade IMMORTAL v 2. polovici 90. rokov, a DISSECTION. Tí vďaka pomerne pôsobivej melodike a bohatým aranžmánom gitár. Deathmetalová hutnosť, drvivosť, agresivita priamočiarosť i technika sa tu snúbi s blackmetalovým citom pre harmónie, skôr zlovestnú atmosféru a výrazné melódie.

Výsledkom je hudobne presvedčivý a pôsobivý, prevažne rýchlejší a prepracovaný death/black metal s vyrovnaným podielom tvrdosti, surovosti, nálady a atmosféry. Vokálne sú WEAPON predsa len skôr death metal, ten z prelomu 80. a 90. rokov, povedzme zhruba ako Vincent na „Altars Of Madness“. Zvuk je takisto mimo typického blackmetalového brúsenia a množstvo sól či vyhrávok opäť ukazuje skôr na tú mátohu s kosou. Energický, útočný, skôr melodický death metal s blackmetalovou aurou, asi tak by sa tento prípad dal uzavrieť.

 6

Martin Lukáč

Verdikt

Vydarená, príjemne počúvateľná syntéza klasického death metalu a severského melodickejšieho blacku s citeľnou prevahou toho prvého.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 37:19

www.weaponchakra.com

Sestava

Skladby

  1. The First Witnesses Of Lucifer
  2. Vanguard Of The Morning Star
  3. Crepuscular Swamp, Unhinged Swine
  4. Liber Lilith
  5. Grotesque Carven Portal
  6. Embers And Revelations
  7. Disavowing Each In Aum
  8. Shahenshah

Diskografie

Embers And Revelations (2012)
From The Devil's Tomb (2010)
Drakonian Paradigm (2009)
Para Bhakti... Salvation (EP) (2008)
Violated Hejab (EP) (2005)
Within The Flesh Of The Satanist (demo) (2004)