PSYCHIC - Psychic

PSYCHIC - Psychic

PSYCHIC - Psychic

PSYCHIC - Psychic

Milan Malík s projektom PSYCHIC nedávno zabojoval o cenu Radio_Head Awards v kategórii nováčik roka, hoci v Milanovom prípade sa vlastne o žiadnom nováčikovi hovoriť nedá. Pred rokmi hrával v skupinách LIKE FOOL, CLOUD, NATUR@L, DIVNÉ SEMENÁ a OMENS, Spolupracoval s Illusion Softworks (dnes súčasť Take2) na počítačových hrách Chameleon, Aqua: Naval Warfare, Tower Babylon, Lula Online a podobne. Má za sebou množstvo sólových albumov, zvukárskych a producentských skúseností.

Po účinkovaní v rôznych skupinách sa Milan cca. v roku 1997 rozhodol dať na sólovú dráhu a približne v roku 2001 stvoril projekt PSYCHIC. Trvalo však ešte niekoľko rokov, kým sa Milan prepracoval k súčasnej podobe svojej produkcie, ktorú ak by som mal s niečím porovnávať, tak snáď vzdialene s MESHUGGAH, ANIMALS AS LEADERS, TEXTURES a VEIL OF MAYA.

Samozrejme, nečakajte nejakú kopírku zmienených kapiel, PSYCHIC je dostatočne originálny projekt a okrem inšpirácie u vyššie zmienených kapiel z neho počuť aj schuldinerovské gitarové nálady i elektroniku.

PSYCHIC

Radšej nebudem špekulovať, či ide o progresívno-math metalový projekt alebo o psychedelickú fusion, či dokonca o djent. Je cítiť, že autor sa s muzikou hral, maznal a piloval ju do posledných detailov. Tento pristup má okrem nesporných výhod aj tú nevýhodu, že nahrávka znie miestami dosť sterilne. Aj napriek tomu ide o nadmieru zaujímavú, pestrú, ale nie prekombinovanú zmes tvrdej hudby.

Osem autorských veci z Milanovej produkcie nenudí, prináša potešenie zmenami rytmov i polyrytmov, melódií i disonancií, harmónií i disharmónií, ako aj paradoxne celkovou kompaktnosťou materiálu. Materiál sa drží skôr v strednodobých ako rýchlych tempách, no dočkáte sa aj pomalších pasáži.

Jediné, čo mi na nahrávke naozaj chýba, je spev. Akýsi pokus o vokál je počuť len v „Octopussy“. Aj pri svojom minimalizme je tento náznak zaujímavým oživením. 

Záver albumu obstaráva šialený úlet vo forme remixu od Katy Perry. Úplne chorý a zároveň skvelý nápad, ktorý je grandióznou bodkou za nadmieru dobrou nahrávkou.

Podľa najnovších správ, ktoré sa ku mne dostali, si Milan Malík pozháňal ďalších hudobníkov do partie. Držím palce, pretože aktuálna nahrávka je z hľadiska prísľubov do budúcnosti viac ako nádejnou. Potenciál stačí naplno rozvinúť.

Fotografia: Veronika WERDZA Klimonová

 

 

 Přidejte svůj názor

Koscj

Verdikt

Prekvapujúco dobrý debut technicko-djentového strihu z rúk starého harcovníka československej scény. Veľmi nádejný projekt.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 39:17

bandzone.cz/psychic

Sestava

Skladby

  1. Samara´s Dream
  2. Paranormal Cat
  3. Compression Of Damage Melusine
  4. Octopussy
  5. Sky Trajection
  6. Heretic Error Of Magnetic Forces
  7. Dolly In The Christmas Blood
  8. Wicker
  9. Katy Perry – I Kissed A Girl (Psychic REMIX)

Diskografie

Pychic (2012)

Jiné pohledy

Píla si pořídil novou kytaru (z dálky vypadala jako osmička, ale zrak už mi pár let neslouží), do party baskytaristu (zatím?) a jeho produkce naživo, byť s asistencí mašin, se dá hodnotit jako pozoruhodná a doporučeníhodná. Alespoň o minulém víkendu při příležitosti oslav zletilosti hodonínských LIKE FOOL se PSYCHIC předvedli skvěle. Ale to jen tak na okraj.
Shnoff | 28. března 2013