HEAD CLEANER - Of Worms And Men

HEAD CLEANER - Of Worms And Men

HEAD CLEANER - Of Worms And Men

HEAD CLEANER - Of Worms And Men

Solúnsku štvoricu HEAD CLEANER sme tu mali prednedávnom s EP a reč bola aj o tom, že na svete je jej tretí dlhohrajúci album. K jeho zhmotneniu došlo ešte v apríli u amerických United Guttural Records.

Fanúšikovia brutálneho death metalu a príbuzných záležitostí si toto vydavateľstvo musia pamätať ešte z 90. rokov, kedy ho založil a viedol Rich Lipscomb z FLESHGRIND. Vyšlo tam nemálo ukrutností, okrem iného debuty DEVOURMENT, MALIGNANCY, ROTTING alebo WACO JESUS. Dnes je situácia iná, po pár rokoch stagnácie Rich ešte v 2005 predal firmu Deathgasm Records a United Guttural sa pomaly znovu rozbieha a siaha aj po bandách mimo severoamerického teritória. Medzi prvých šťastných patria popri českých MINCING FURY... (a tak ďalej) a rumunských NECROVILE aj grécki čističi hláv.

Minule stručne prebraté (štyri skladby, čo na tom chcete okecávať?) EP „Days Of Wrath“ bolo prísľubom slušnej zábavy aj na ploche dlhohrajúceho album. Ten je v poradí tretí a  s rozsahom 28 minút by snáď mohol vyhovieť taktiež poslucháčom extrémnej hudby s poruchou sústredenia – teda tých, pre ktorých je napríklad 15 skladieb za 43 minút „priveľa“.

HEAD CLEANER


Štrnásťskladbové CD je duchom grind core, ten klasický, ktorý sa zaoberá realitou sveta okolo. Myslím, že Gréci zvlášť majú v súčasnosti toľko podnetov na inšpiráciu, že sotva ďakujú za toľké dary, žijú „dejinnú dobu“ ako sa patrí. (Dejinná doba je taká, kedy sa naraz deje veľa vecí. To som nevymyslel ja, je to v Sapkowského „husitskej trilógii“.)

Hudobne ide o výprask čerpajúci tak pol na pol z klasického grind coru z obdobia, kedy do neho NAPALM DEATH na „Harmony Corruption“ a „Utopia Banished“ pridali deathmetalový zvuk, a zo skôr priamočiareho klasického death metalu. Trochu Británie ako od BENEDICTION, trochu Ameriky v duchu MASSACRE. Tu a tam melodickejšie gitarové party, inde zase crust/grindový rachot ako od starších EXTREME NOISE TERROR. Zmes drží pokope a znie patrične agresívne.

Inšpirácia HEAD CLEANER má počuteľné korene v 90. rokoch, nepopierajú ich, dokonca sa ani nesnažia o nejaký vyslovene moderný zvuk. Sedí im skôr ten „napalmovský“, v ktorom výborne rinčí kovová basa a dva hlboké vokály, jeden revaný, druhý skôr growlujúci, podporí harrisovský „jačiak“ v pozadí, ťahajúci občas solídne apokalyptické škreky. Myslím, že ak vás baví takto namiešaný grind core a death metal, HEAD CLEANER by vás mohli baviť tiež.

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Verdikt

Z Grécka ste možno zvyknutí na atmosférické (black) metaly, death metal a Georgea Kolliasa atď., ale túto dosť podzemnú záležitosť v klasickom, nekompromisnom duchu by ste mohli otestovať tiež.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Long Time Dead
  2. One More Nail In The Coffin Of Peace
  3. When The Clock Strikes 9:00
  4. What Normality Means?
  5. Thoughts During The Fall
  6. It's Now Safe To Turn Off Your Mind
  7. The Monsters In Disguise
  8. Nothing To Worry About
  9. Game Rules
  10. The Domino Principle
  11. Vanity Has A Price
  12. War Is A Product Of Imperialism
  13. Before You Take A Step Further
  14. A Man Who Crawls Like A Worm

Diskografie

Days Of Wrath (EP) (2013)
Of Worms And Men (2013)
Resistance, Determination And The Sheer Will To Overcome (EP) (2012)
The Protest (2010)
Intellectual Oxygenation (2003)