INSANIA - Zapal dům poraž strom...

INSANIA - Zapal dům poraž strom...

INSANIA - Zapal dům poraž strom...

INSANIA - Zapal dům poraž strom...

Resty sú resty a treba ich postupne likvidovať, zvlášť keď ide o moju obľúbenú kapelu. INSANIA ešte v priebehu minulého roka vydala ďalší, v poradí už ôsmy album, ktorý sa dočkal priaznivých reakcií, ale aj výčitiek, že skupina sa opakuje Lenže ono to nie je celkom pravda a aj keby bola, v prípade INSANIE by mi to ani tak veľmi nevadilo - aj tak by bola lepšia než väčšina domácich formácií.

Brňania pokračujú v trende nastavenom na predchádzajúcom albume, pričom ubrali na tvrdosti, no aj napriek tomu zostali dostatočne radikálni a jed pľujú ešte viac, ako hovoria. Rovnako sa mi nezdá, že by kabátovateli, ako to pod recenziou píše kolega Shnoff. Tam, kde predtým stavali na tvrdosti, teraz vložili viac melódií a budovania atmosféry.

INSANIA

Posun vidím aj v Polyho speváckom prejave. Akoby objavil viacero nových hlasových polôh, niektoré jeho party mi vzdialene pripomenuli Viléma Čoka (alebo to je hosť menom Slakh?). A keď už sme pri speve, tak ženský (či dievčenský?) spev v podani Lidušky Karáskovej v „Píšu ti švabachem“ mi tak mimovoľne a veľmi príjemne pripomenul detský zbor „Hobitov“ z ranej histórie kapely.

Textovo si ide Poly svoje už desaťročia, bez ohľadu na kohokoľvek a čokoľvek, jediná zmenu, ktorú som si všimol, tkvie v čoraz väčšej adresnosti jeho posolstiev. Či už to je dôsledok toho, že tvrdšia je aj doba, alebo ide o sklamanie z toho, že ich doteraz zahalené posolstvá všetci ignorujú, to netuším. V každom prípade som mal Polyho rýmy vždy rád. Dokáže nimi nielen pobaviť, ale aj povzbudiť k zamysleniu.

INSANIA je vyzretou kapelou, ktorá ani na novinke neostala nič dlžná svojej povesti. Nič viac, ale ani nič menej.

P.S.: Ak by niekomu prekážalo málo bonusových skladieb, na obale CD možno nájsť QR kód, ktorý odkazuje na ďalší zaujímavý materiál.

 57

Koscj

Verdikt

INSANIA potvrdila status kvalitnej a nekompromisnej kapely. Je tu viac adresnosti, menej tvrdosti, viac atmosféry a vyzretosti.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
7,5 / 10
Čtenáři
8,2 / 10

Další informace

Stopáž: 43:39

www.insania.freemusic.cz

Diskografie

GRRRotesky (2022)
Na počátku byl spam (2017)
Zapal dům poraž strom... (2013)
Kult hyeny (2010)
Rock'n'Freud (LP) (2008)
Rock'n'Freud (2007)
Out (2004)
Trans-Mystic Anarchy (2001)
Recycling (Live in Seattle) (2000)
Virtu-ritual (1998)
Woodo Astrology (7'') (1997)
God Is Insane – Join Him (1996)
Caught Red-Handed (7'') (1995)
Crossfade (1994)
Vertigo (7'') (1993)
R.U.Dead? (demo) (1992)

Jiné pohledy

8,5 / 10
26 let revolty a stále na čelních pozicích… „Zapal dům poraž strom...“ je znovu výstavní kousek z albumária INSANIE, který svým drobně odlišným přístupem k jádru věci ještě dále zvýrazňuje již tak nestandardní velikostní kontury téhle nesvaté čtveřice. Částečně ubylo tvrdosti, přibylo melodií a změny doznaly i tradičně skvostné texty, které naopak nabraly na intenzitě a vyzývavosti. Ale přesně o tom je INSANIA, která si prakticky může dělat, co chce, ale výsledek je vždy ve všech směrech vysoce nadprůměrný. Tuzemské album roku 2013, o tom žádná.
Louis | 28. února 2014

 

6,5 / 10
INSANIA začíná hudebně kabátovatět a v textech je až příliš výslovná. Chlapi uchopili ten svůj boj proti celebritám až příliš silově, což mi k nim vůbec nepasuje. Přiznávám, že tyto nepříjemné pocity jsem měl i po bezprostředním poslechu posledních dvou desek a čas je adekvátně obrousil. Teď si nejsem moc jist. Avšak tempus ipsum affert consilium.
Shnoff | 2. ledna 2014